• 0

Užasan običaj u afričkim zemljama zbog koga devojčice strašno pate: Moraju da "peglaju grudi" zbog bizarnog razloga (VIDEO)

Porodice misle da će ovaj običaj zaustaviti seksualno zlostavljanje, međutim situacija je potpuno suprotna

  • 0

U Kamerunu i nekim drugim afričkim zemljama se delom zadržao običaj da se ženske grudi stežu povojima ili pritiskaju vrelim kamenjem. Grupa žena se bori protiv ove tradicije prosvećujući decu u školama.

Vinie Ejono Ndong radi za organizaciju Renata i ide po školama gde deci govori o tabuu - peglanja ženskih grudi. U zemlji koja ima 25 miliona stanovnika taj bolni običaj još uvek postoji, bez obzira na sve napore da se prosvećivanjem iskoreni.

Afriku trese jedna od najvećih humanitarnih kriza u 21. veku: Milioni ljudi napuštaju domove, deca mlađa od 5 godina umiru od gladi (FOTO) (VIDEO)

Vini i njene koleginice već sedam godina obilaze škole. Kontakt je nastao slučajno. Samo što je postala punoletna Vini je zatrudnela i dobila ćerku Gloriju.

Majčinstvo je nije previše interesovalo. „Tetkice“ su je pozvale na kurs za mlade majke. Ona kaže da ju je privuklo to što su preuzeli putne troškove, pa je prvi put pomislila da njen život ipak nije završen.

POVREDILA JU JE BAKA

Organizacija je osnovana 2005. godine. Njen cilj je da mlade majke upozori na praksu "peglanja grudi" i na posledice. Vini je i sama bila izložena toj praksi. Raspust je provodila kod bake na selu.

Kada je kao devetogodišnja devojčica otišla na selo, njena rođaka joj je ispričala šta joj se dogodilo. Baka je stavila usijanu špahtlu na njene grudi.

- Kada sam videla rođaku da plače pitala sam je da li tako mala špahtla može naneti toliki bol. Ona je samo uzvratila da to strašno boli - rekla je ona.

Već nekoliko dana posle toga i sama je iskusila taj bol. Rekla je baki da je bole grudi jer rastu. Ona je već iste večeri primenila metodu „peglanja“. Vini to priča polako i razgovetno.

SMIŠLJENO UNAKAŽENE

Podataka je malo. Jedno istraživanje koje je finansirao nemačko društvo za međunarodnu saradnju ustanovilo je da se broj slučajeva između 2005. i 2013. prepolovio. Ipak je dvanaest procenata anketiranih osoba ženskog pola odgovorilo da su na svojoj koži iskusile tu tradiciju.

Prema podacima organizacije Renata ta praksa postoji i u susednim zemljama kao što su Togo i Čad. Aktivistkinja organizacijeKaterine Aba Fuda kaže da u tom zemljama to još nije identifikovano kao problem, a i oni koji imaju svest o tome ne znaju kako da progovore, jer je ta praksa duboko ukorenjena u kulturi i tradiciji.

Tehnike su različite. Posle intervencije usijanom špahtlom – tako često nastaju teške opekotine – baka je htela da masira unuku u predelu grudi tri puta dnevno kako bi sprečila rast.

Ovaj običaj i dalje postoji u afričkim zemljama Foto-ilustracija: Pixabay

Cilj je da grudi ne rastu ili da budu izuzetno ružne. Kao razlog žene na severu zemlje navode nameru da zaštite svoju žensku decu. Ali u centralnom i zapadnom delu zemlje navode druge razloge – rani rast grudi navodno odvraća od učenja jer dečaci onda bulje u devojčice.

Vini ne veruje da ova praksa odvraća od seksualnog zlostavljanja. Ona se seća da je iz straha da opet ne pretrpi bol pobegla u šumu. Našao ju je jedan ujak i obećao da će je zaštititi. Ali umesto da to uradi ujak ju je silovao. U selu joj niko nije verovao, ujak je rekao da je ona samo pala.

TABU SEKSUALNOST

Devojčice i dečaci kojima je ispričala svoju priču u jednoj školi, imaju isto toliko godina kao Vini tada. Čim je završila predavanje nekoliko njih se javilo da nešto pita. Jedan dečak postavlja pitanje zašto joj niko nije pomogao. Druga je htela da zna zašto dečaci i muškarci odjednom počinju da se zanimaju za devojčice. Vini strpljivo odgovara na pitanja.

Ona priznaje da još uvek ima bolove. Predavanje je odslušao i učitelj Olinga. On kaže da su u trećem razredu već deca koja osećaju nadolazeći pubertet. „Ovakva predavanja daju im orijentaciju“, kaže on.

Ipak, u Kamerunu su ovakvi trenuci otvorenosti retkost. Seksualnost je tabu. Na kraju predavanja svi učenici ustaju i zajedno sa Vini skandiraju „Reci ne peglanju grudi".

Pre nego što napusti učionicu Vini se okreće učenicima da bi još jednom ponovila: „Vaše grudi pripadaju samo vama. Niko ne sme da ih dira“.

(Telegraf.rs/dw.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok