7

Tramp i Putin brišu prašinu sa nuklearnih raketa: Hoće li trka u naoružanju dovesti do rata? Ceo svet ponovo u strahu

Britanski ministar odbrane Gavin Vilijamson izjavio je da je Britanija "apsolutno odlučno" uz Sjedinjene Američke Države, a Kina je ocenila kao "pogrešan potez"

Tramp, Putin, eksplozija
Foto ilustracija: Telegraf, Tanjug/AP

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da će se SAD povući iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, jer Rusija krši taj sporazum. Međutim, američki predsednik nije, kako je navela agencija AP, ponudio nijedan primer tog kršenja. Ova izjava je veoma uznemirila svetsku javnost, pa se sada sa svih strana čuju različita mišljenja ali i upozorenja.

Većina smatra da je ovo veoma loša odluka i da je Tramp ponovo napravio pogrešan potez u međunarodnoj politici, ali ovog puta svesno gurajući svet u opasnost. Drugi ističu da će ovo pokrenuti novu trku u naoružanju, dok su treći stali na Trampovu stranu i podržali njegovu odluku.

SRPSKI NOBELOVCI: Srbija je protiv zabrane nuklearnog oružja, a ona može da bude samo KOLATERALNA ŠTETA (FOTO)

"RUSIJA KRŠI SPORAZUM"

- Rusija krši sporazum. Oni ga krše godinama - izjavio je Tramp posle mitinga u subotu u Elku, u Nevadi, gde je istakao da SAD "(Rusima) neće dozvoliti da krše nuklearni sporazum". Tada je naveo da će povući SAD iz tog ugovora.

Sporazum o uništenju raketa srednjeg i kraćeg dometa iz 1987. godine zabranjuje proizvodnju, testiranje i raspoređivanje nuklearnih i konvencionalnih raketa dometa od 500 do 5.500 km, i odnosi se na balističke i krstareće rakete koje se lansiraju sa zemlje, prenosi Tanjug.

Tramp je svojom odlukom uznemirio svetsku javnost Foto: Tanjug/AP

Pakt SAD i SSSR o uništenju raketa srednjeg i manjeg dometa, kako je zvanično nazvan, potpisali su tadašnji lideri dve supersile, Ronald Regan i Mihail Gorbačov, pred kraj Hladnog rata.

Pre četiri godine, Barak Obama, optužio je Moskvu da krši sporazum, pošto je Rusija testirala krstareće projektile lansirane sa zemlje, ali se Sjedinjene Države pod pritiskom evropskih lidera nisu povukle iz sporazuma.

Kako je Tramp rekao, sporazum je do sada ograničavao SAD da razvija novo oružje, ali će Amerika početi da ga razvija osim ako se Rusija i Kina ne izjasne da neće posedovati ili razvijati oružje. Kina, inače, nije deo tog sporazuma, navela je američka agencija.

RUSKI ZVANIČNIK: SAD MAŠTA O UNIPOLARNOM SVETU

Nakon što je objavljeno da je američki predsednik Donald Tramp rekao da će se SAD povući iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, jer Rusija krši taj sporazum, stigle su i prve reakcije iz Rusije.

Zvaničnik iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova izjavio je da je glavni razlog koji stoji iza te odluke "san Vašingtona o unipolarnom svetu", prenosi Tas s.

- Rusija je više puta govorila o američkom kursu da podrije sporazum. Vašington želi da napravi taj korak već nekoliko godina, namerno i postupno narušavajući osnovu ugovora. Istovremeno, ta odluka je u skladu s kursom SAD o povlačenju iz međunarodnih pravnih sporazuma koji nameću jednake obaveze svim partnerima i čine njihov koncept ''isključivosti'' ranjivim - rekao je izvor iz ruskog MIP-a.

Član Odbora za odbranu i bezbednost Saveta Ruske Federacije Franc Klincevič izjavio je da SAD ne poseduju ni jedan dokaz da Rusija krši sporazum i da Vašington traži načine da uvuče Rusiju u trku u naoružanju.

Prema njegovim rečima, taj potez SAD nije neočekivan, prenosi Tanjug.

- Jasno je da SAD nemaju nijedan dokaz kojim bi dokazali da je Rusija prekršila uslove Sporazuma. Ta doluka koja je doneta bez razmatranja interesa saveznika u Evropi direktan je odraz strategije ''iznenadnih poteza'' koju SAD konstantno sprovode poslednjih godina na međunarodnoj sceni. Žele da nas uvuku u trku u naoružanju kao što se dešavalo u vreme Sovjetskog Saveza. Neće uspeti. Ne sumnjam da će naša zemlja moći da osigura bežbednost - rekao je Klincevič.

"SPORAZUM OMETA SAD DA OSTVARE DOMINACIJU"

Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) očigledno ograničava planove Vašingtona da ostvari totalnu dominaciju, izjavio je juče zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov komentarišući izjavu američkog predsednika donalda Trampa da će se SAD povući iz tog sporazuma sa Rusijom.

- Na prvi pogled, mogu da kažem da očigledno sporazum INF stvara probleme Americi za sprovođenje totalne dominacije u vojnoj sferi - kazao je Rjabkov, prenosi Tas s.

On je naglasio da bi povlačenje SAD iz tog sporazuma bio vrlo opasan korak koji bi međunarodna zajednica definitivno osudila.

Prema njegovim rečima, Rusija se striktno pridržava tog sporazuma i više puta je proteklih godina ukazivala da ga SAD krše.

- Ovo su, dakle, pokušaji da se situacija predstavi kao da Rusija krši sporazum. Ali mi ne samo da ga ne kršimo, nego ga se strogo pridržavamo. Takođe smo vrlo tolerantni kada ukazujemo na očigledna kršenja sporzuma koja godinama čine SAD - kazao je Rjabkov.

BRITANIJA PODRŽALA AMERIKU

Britanski ministar odbrane Gavin Vilijamson izjavio je juče da je Britanija "apsolutno odlučno" uz Sjedinjene Američke Države u odluci predsednika Donalda Trampa da se povuče iz značajnog sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja s Rusijom.

Vilijamson je okrivio Rusiju da ugrožava sporazum o kontroli naoružanja, koji su SAD i Sovjetski Savez postigli 1987, i pozvao Kremlj da "zavede red u svojoj kući", prenosi AP.

NATO: RUSIJA KRŠI SPORAZUM

Svih 29 članica NATO uvereno je da Rusija krši Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), izjavila je danas portparolka alijanse Oana Lungesku.

Uzimajući u obzir nedostatak bilo kakvih informacija o novoj ruskoj raketi, članice NATO veruju da je moguć zaključak da Rusija krši INF, izjavila je portparolka alijanse, a prenosi AP.

Ona nije komentarisala izjave američkog predsedika Donalda Trampa da će se SAD povući iz sporazuma, već je samo rekla da članice "nastavljaju sa konsultacijama".

REAKCIJA NEMAČKE, KINE I FRANCUSKE

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas saopštio je juče da bi Sjedinjene Američke Države trebalo da razmotre posledice svog povlačenja iz međunarodnog sporazuma o nuklearnom oružju srednjeg dometa - kako po Evropu, tako i po buduće napore u cilju razoružanja.

- Taj sporazum je... 30 godina bio važan stub naše evropske bezbednosne arhitekture - navodi se u Masovom saopštenju, prenosi Rojters.

Nemački ministar je naveo da je Nemačka često pozivala Rusiju da odgovori na ozbiljne optužbe da krši taj sporazum.

- Sada pozivamo SAD da razmotre moguće posledice - poručio je šef nemačke diplomatije u saopštenju.

Kina je danas ocenila kao "pogrešan potez" odluku Sjedinjenih Američkih Država o jednostranom povlačenju iz značajnog sporazuma iz vremena Hladnog rata kojim su iz Evrope eliminisane nuklearne rakete.

Kina se protivi tom činu, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čunjing, na redovnoj konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Francuski predsednik Emanuel Makron danas je u razgovoru s američkim predsednikom naglasio značaj sporazuma o nuklearnom oružju iz perioda Hladnog rata, a iz kojeg Tramp najavljuje povlačenje SAD.

- Predsednik Republike je istakao značaj ovog sporazuma, pogotovu za evropsku bezbednost i našu stratešku stabilnost - navodi se u saopštenju i kabineta francuskog predsednika koje je preneo Rojters.

SAD izašle iz UNESKA, klimatskog i iranskog sporazuma, i sada Saveta UN-a: Tramp zaratio sa celim svetom (FOTO) (VIDEO)

UPOZORENJE GORBAČOVA

Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov, koji je 1987. godine zajedno sa tadašnjim predsednikom SAD Ronaldom Reganom potpisao Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa, nazvao je juče "greškom" plan aktuelnog šefa Bele kuće Donalda Trampa da napusti taj sporazum, prenosi Tanjug.

Rojters prenosi da je ruska agencija Interfaks objavila da je Gorbačov poručio da "ni pod kojim okolnostima ne bi trebalo da raskidamo stare sporazume o razoružanju".

- Da li oni u Vašingtonu zaista ne razumeju kuda bi ovo moglo da vodi? Napuštanje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa je greška - kazao je Gorbačov.

Mihail Gorbačov je potpisao taj sporazum u ime SSSR 1987. godine Foto: AP/Tanjug

PUTIN ĆE ZATRAŽITI OBJAŠNJENJE

Ruski predsednik Vladimir Putin zatražiće od Džona Boltona objašnjenje o tome zašto Vašington planira da se povuče iz Sporazuma o kontroli naoružanja.

Putin će objašnjenje zatražiti kad se u Moskvi ove nedelje bude sastao sa savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD, a vest je preneo Rojters citirajući izjavu portparola Kremlja Dmitrija Peskova za RIA novosti.

Putin će tražiti objašnjenje od Boltona Foto: Tanjug/AP

REAKCIJA SERGEJA LAVROVA

Moskva očekuje od Vašingtona zvanično objašnjenje o saopštenju američkog predsednika Donalda Trampa u vezi s njegovim planovima o povlačenju iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Što se tiče stava SAD o Sporazumu INF, dosad nisam video odluku američkog predsednika. Čuo sam za najavljene planove. Sada nije mnogo produktivno nagađati, pa ćemo sačekati zvanično objašnjenje naših američkih kolega - rekao je Lavrov, prenosi Tas s.

Šef ruske diplomatije je poručio da je Moskva spremna za kontakte s Vašingtonom putem bilo kojih kanala povodom Sporazuma INF.

- Ako je savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Džon Bolton spreman da to uradi (da pruži objašnjenje u vezi sa Sporazumom), mi ćemo ga, naravno, saslušati i potom proceniti kako stoje stvari - rekao je Lavrov.

Ako SAD žele da to učine nekim drugim kanalima, dodao je, Rusija će biti spremna i za takve kontakte "i tada će definisati svoj stav koji će proisteći ne iz namera, već iz jasno izraženih odluka", prenosi Tanjug.

Lavrov je rekao i da Vašington još nije pokrenuo proceduru napuštanja Sporazuma INF, koja je propisana tim dokumentom.

- Sporazum sadrži propisanu proceduru koja podrazumeva mogućnost povlačenja. Međutim, ta procedura još nije pokrenuta - zaključio je šef ruske diplomatije.

Isto je mišljenja i Sergej Lavrov Foto: Tanjug/Rade Prelic/Dimitrije Goll

OVO NIJE PRVI SPORAZUM IZ KOG SE AMERIKA POVLAČI

Ovaj sporazum nije jedini koji je američki predsednik Donald Tramp odlučio da prekine. Od kada je došao na mesto predsednika SAD svoju je državu povukao iz Trans-pacifičkog partnerstva, Pariskog klimatskog sporazuma, Iranskog nuklearnog sporazuma, iz organizacije UNESCO, iz Saveta UN za ljudska prava itd...

Mnogi su ga kritikovali zbog ovakvih odluka, ističući da ugrožava bezbednost u svetu, ali čini se da se on na to ne obazire.  Kako će se dalje odvijati situacija po ovom pitanju ostaje da vidimo, ali će ova odluka neosporno promeniti svet u kojem živimo.

ŠTA O OVOME KAŽE "ICAN"?

Povodom ovog događaja koji je veoma uznemirio svetsku javnost, obratili smo se ljudima koji stoje iza programa ICAN SEE za Jugoistočnu Evropu. Oni su deo ICAN-a (Međunarodna kampanja za zabranu nuklearnog oružja)koja je prošle godine dobila Nobelovu nagradu za mir. Cilj ove ogranizacije je svet bez nuklearnog oružja, pa smo želeli da znamo kakvo je njihovo mišljenje o ovom Trampovom potezu.

Samo za Telegraf.rs o ovom slučaju je govorila Jelena Vićentić, koordinatorka ICAN SEE programa za Jugoistočnu Evropu.

Jelena Vićentić, koordinatorka ICAN SEE programa za Jugoistočnu Evropu Foto: mc.rs

* Da li je ovo poražavajuće s obzirom da je prošle godine Nobelovu nagradu za mir dobila organizacija koja se bori protiv upotrebe i razvoja nuklearnog oružja?

Nikako nije poražavajuća. Trampovo delovanje obesmišljava funkciju predsednika države, zabavlja američku publiku, raduje medije i izbezumljuje pristojne ljude širom sveta. Drugim rečima, ispunjava svoju svrhu – Tramp nas "razonodi", oduzima nam vreme i skreće pažnju sa činjenice da iza njegove groteskne pojave u suštini nema značajne promene u američkom odnosu prema ostatku sveta.

Američka nuklearna politika je jednako za osudu kako pre, tako i za vreme Trampovog mandata. Svet uviđa da je posedovanje i postojanje nuklearnog oružja neodrživo. Humanitarno razoružanje, usvajanje novog poimanja bezbednosti je gledište koje sve više uzima primat na međunarodnoj sceni. Podsetićemo na sporazum između dve Koreje.

Čak i ostale posednice nuklearnog oružja priznaju i uvažavaju međunarodno humanitarno pravo i pravo razoružanja, a u skladu sa Poveljom UN, nuklearnim oružjem ne "zveckaju". Kada sagledamo kompletnu sliku, SAD su država koja je mimo sveta, jedina prava država-otpadnica.

* Da li je svet posle 30 godina ponovo u opasnosti?

Svet nije ponovo u opasnosti, svet je kontinuirano u stanju opasnosti, kako pre 30, 10 ili 5 godina, tako i danas. Postojanje nuklearnog oružja je samo po sebi izvor rizika, trenutni događaji samo umanjuju naše šanse.

Međunarodna kampanja za zabranu nuklearnog oružja (ICAN) je izraz neslaganja i protesta stotina organizacija i hiljada aktivista različitih generacija širom sveta koji ne žele da pristanu na to da svaki dan života na Zemlji bude kockanje.

Da li je svet ponovo u opasnosti? Foto: Wikipedia/United States Department of Energy

* Kakve su prognoze? Da li može doći do nove trke u naoružanju ili pošto je Tramp već pokazao da je lak na obaraču (u slučaju Sirije), da li može doći i do upotrebe ovog naoružanja?

Ja bih se najpre osvrnula na komentare mojih kolega iz SAD po pitanju "nove" trke u naoružanju. U odnosu SAD-Rusija, Sjedinjene američke države su provokator i blokada na putu bilo kakvog napretka već decenijama, rečima naše koleginice iz Njujorka, višegodišnje aktivistkinje Alis Slejter.

Kako ona podseća, Truman je odbio Staljinov zahtev 1945. godine da se atomska bomba stavi pod međunarodnu kontrolu. Regan je odbio da se odrekne svog programa "Ratovi zvezda" kako bi SAD “dominirale i kontrolisale vojnu upotrebu svemira”, SSSR je tada prekinuo razgovor o eliminaciji.

Klinton je odbio Putinovu ponudu o postepenom smanjenju zaliha na 1.000 projektila u posedu svake od država uz uslov da se nuklearno oružje ne pozicionira u Istočnoj Evropi. Danas je nuklearno oružje u našem susedstvu. SAD trku u naoružanju nikada nisu prekidale – u odsustvu takmaca, utrkuju se i same sa sobom, a na štetu čovečanstva.

Da li će Trampovi vojni savetnici biti dovoljno nerazumni ili neuravnoteženi da procene da je neki tip nuklearnog oružja primeren da se pošalje poruka? Da li su dovoljno cinični i dovoljno rasisti da procene da su neki tamo daleki neamerički životi dovoljno potrošni? Sa sigurnošću možemo tvrditi da neki od njih jesu. I to nas opet vraća na prethodnu konstataciju o hazardnim igrama i verovatnoći opstanka.

Kakav će biti odgovor Rusije na ovu Trampovu odluku? Foto: Tanjug/AP

* Da li na međunarodnom novou može nešto da se uradi po ovom pitanju? Da li organizacija poput Vaše može da uvede neka ograničenja ili Vam preostaje da samo upozorite javnost?

Na međunarodnom nivou već postoji rešenje, a to je Međunarodni sporazum o zabrani nuklearnog oružja. ICAN je koalicija ljudi sa savešću, običnih ljudi koji uključuju prosvetne radnike, naučnike, nekadašnja vojna lica, višegodišnje mirovne aktiviste i pre svega omladinu. Zajednički smo uložili godine rada u postizanje sporazuma o zabrani nuklearnog oružja. Tokom međunarodnih pregovora o sporazumu se tri četvrtine država sveta prepoznalo u ovoj težnji i podržalo je.

Možemo reći da smo na pola puta do stupanja sporazuma na snagu. Naš posao jeste širenje svesti, ali i stručna podrška državama koje žele da što pre sporazumu priđu. SAD u ovom trenutku, kako bismo rekli, nisu predmet naše nepodeljene pažnje: fokusiramo se najpre na države koje prioretizuju bezbednost i život, kako svojih državljana, tako i svih ljudi na planeti.

Stupanjem sporazuma na snagu SAD i druge nuklearne posednice ostaće izolovane, obeležene posedovanjem ovog nehumanog i nezakonitog oružja. Ovo ne bi bio prvi takav slučaj – SAD su tvrdoglavo i protivno logici ignorisale i ostale inicijative humanitarnog razoružanja. Mogao bi, međutim, da bude poslednji.

VIDEO: Evo šta bi se desilo u slučaju Trećeg svetskog rata

(Telegraf.rs/A.T.)

Tagovi: Amerika, balističke rakete, Donald Tramp, Francuska, Hladni rat, Kina, Mihail Gorbačov, Nemačka, Nuklearni sporazum, Nuklearno oružje, Rusija, SAD, sporazum, trka u naoružanju, upozorenje, Velika Britanija, Vladimir Putin

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (7)
Poređaj komentare:
 • B
  Bob

  Ameri bi zeleli da im svet pripada i na kraju mogu da izazivu i kraj zivkja na ovoj planeti oni su debili prve kategorije mislim na njihovu politiku nikako na ljude. Zivlja mala greska

 • Z
  Zagor

  Lazljivi, prokleti ameri i bedne sluge britanci!

 • K
  Kinezofil

  Geopolitika je kompleksna tema, i ne mozete je simplifikovati na nivo Tramp protiv Putina, kao sto komentatori radi.Mnogo je veca, problematika od toga.

Prva fotografija 7 terorista koji su ubili 321 osobu na Šri Lanki: Osveta za Novi Zeland krvavo je plaćena (FOTO)

Brat i sestra bili su na doručku kada se čula prva eksplozija: Od nje su uspeli da pobegnu, ali je druga bomba na Šri Lanki bila kobna

Pojavio se snimak bombaša samoubice kako ide prema crkvi na Šri Lanki: Čim je ušao unutra počeo je pakao (VIDEO)

U prva tri meseca 2019. godine ubijeno 8.493 ljudi: Meksiko je postao zemlja smrti! (VIDEO)

Rudari iskopavali žad, pa ostali zatrpani, strahuje se da ima više od 50 poginulih u Mjanmaru!

Danski milijarder je napravio važan plan s novcem za svoju decu, a onda je troje poginulo u napadu na Uskrs! (FOTO)

ISIS preuzeo odgovornost za uskršnje napade na Šri Lanki

Porošenko nakon ubedljivog poraza okupio pristalice pa im poručio: Vidimo se uskoro, da zajedno spasemo zemlju (FOTO)

Sve spremno za samit Putina i Kima, njegova sestra već u Vladivostoku: Evo kada u Rusiju stiže severnokorejski lider

Nakon "filmske" pobede Zelenskog na izborima u Ukrajini, pojedinci strahuju da će državom iz senke vladati jedan milijarder (FOTO) (VIDEO)

Na stotine ljudi evakuisano iz opere u Sidneju zbog curenja gasa, a okolne ulice su zatvorene za saobraćaj

Masakr na Šri Lanki je osveta za pokolj na Novom Zelandu: Objavljeni prvi rezultati istrage posle uskršnjeg napada

Srušio se mali avion u Teksasu, svih 6 putnika poginulo

Razoran zemljotres na Filipinima, najmanje 11 poginulih: Sumnja se da bi još desetine ljudi mogle biti zarobljene u ruševinama (VIDEO)

(UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE) 25 poginulih u jezivom udesu autobusa u Boliviji: Beživotna tela rasuta po litici, vozilo ostalo bez krova kad se survalo

Lutao je potpuno krvav po bolnicama i mrtvačnicama Šri Lanke, tražeći svoju ženu i decu: Ubrzo je saznao najgoru moguću vest (FOTO)

Čuda se dešavaju kada u njih verujete! Žena se probudila posle 28 godina kome, a sin je nije "puštao da ode". Prvo je njegovo ime izgovorila

Dečak bačen sa 3. sprata tržnog centra: Dok je ležao u lokvi krvi, njegova majka je očajnički vrištala u pomoć (VIDEO)

Novom predsedniku Ukrajine stižu čestitke sa svih strana, ali ne i od Putina: Zelenski otkrio šta će prvo uraditi kao šef države

Tragedija danskog milijardera: Imao je četvoro dece, a samo jedno je preživelo krvavi uskršnji pokolj (FOTO)

Nova eksplozija na Šri Lanki: Eksplodirala bomba dok je policija pokušavala da je deaktivira (VIDEO)

Noćna mora na Šri Lanki i dalje traje: Policija otkrila 87 detonatora za bombe na autobuskoj stanici

Najmanje petoro mrtvih u zemljotresu na Filipinima, urušile se zgrade (FOTO) (VIDEO)

Iza uskršnjeg masakra na Šri Lanki stoji lokalna militantna grupa: Imali su pomoć "međunarodne mreže"

Masakr kakav se ne pamti: Sedam bombaša samoubica izvelo napade u Šri Lanki na Uskrs

Ubijeno troje dece najvećeg danskog milijardera u napadu na Šri Lanki, na Uskrs! (FOTO)

Teroristi planiraju nove napade u Šri Lanki: Ova mesta su moguće mete

Najpoznatija crnogorska influenserka, Vasilisa, sa ćerkicom gledala kako joj ubijaju muža: Zijad Nurković izrešetan je u Španiji

Raste broj mrtvih u Šri Lanki: 290 ubijeno, 500 povređeno, a odgovornost za napd još niko nije preuzeo

Tinejdžeri oslobođeni sumnje za ubistvo novinarke: Policija u Severnoj Irskoj traga za ubicama

Hamnei postavio novog vođu Revolucionarne garde, nije poznato zašto je došlo do smene

Uhapšeno 13 osumnjičenih za masakr u Šri Lanki: Izveli samoubilačke napade, usmrtili više od 200 ljudi

Broj žrtava u Šri Lanki popeo se na 215, od stranih državljana najviše Britanaca, Srbi na sigurnom

Komičar novi predsednik Ukrajine: Rusija neće polagati nikakve nade u pobednika izbora (FOTO) (VIDEO)

Klizište u Kolumbiji posle obilnih padavina usmrtilo najmanje 14 ljudi, povređeno 5

Ubijena četvorica terorista u Saudijskoj Arabiji: Pokušali da napadnu zgradu bezbednosnih snaga (UZNEMIRUJUĆI SNIMAK)

Napad na vođu glavne opozicione stranke u Turskoj: Vojska izvlačila političara iz stega gnevnih građana (FOTO)

Časne sestre na marihuani zaradile milion evra za samo godinu dana

Elizabeta Druga slavi 93. rođendan: Pogledajte kako se Kejt poklonila kraljici (FOTO)

Izbori u Ukrajini: Kandidat za predsednika napravio grešku na glasanju, ekspresno kažnjen (FOTO)

Hrvati tvrde da su sprečili teroristički napad u Minhenu: "Viknuo je Alahu Ekber i bacio nešto kao petardu" (VIDEO)

Nema povređenih ni stradalih državljana Srbije u eksplozijama na Šri Lanki?

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima