Glavni kubanski špijun u Americi, gost u skupštini Srbije: Osuđen na dve doživotne robije, a danas je slobodan čovek (VIDEO)

Kada je Hernandez stigao u Havanu, posle 17 godina u američkom zatvoru, dočekala ga je supruga u poodmakloj trudnoći, koja je posle tri nedelje rodila njegovo dete

  • 0

Nacionalni heroj Kube, poslanik Gerard Hernadez Nordel, koji je danas gost u skupštini Srbije, bio je jedan od pet Kubanaca koji su bili zatvoreni u SAD zbog špijunaže.

Nordel, koji je rođen u Havani, od mladosti je cenjen zbog svog velikog formalnog obrazovanja i zbog načina na koji je poštovao i pomagao starijima.

Pokazivao je veštine lidera, a Uniji mladih komunista (UJC) pridružio se 1980. godine. Sredinom devedesetih godina vodio je misiju u SAD, koja je imala za cilj da sačuva Kubu od akcija koje su planirale i izvršavale organizacije protiv Kastra sa sedištem u Majamiju.

Nordel je bio lider mreže kubanskih špijuna u SAD, koja se zvala "Crvena Avispa". Grupa je bila sastavljena od više od 10 kubanskih agenata, koji su uhapšeni 1998. godine.

U SAD je radio kao grafički umetnik, sve dok nije uhapšen krajem 1998. godine. Bačen je u samicu, a u izolaciji je proveo 17 meseci i 48 dana.

Gerard Hernadez Nordel je 2001. godine osuđen na dve doživotne robije i 15 godina zatvora zbog zločina sodomije, zavere za izvršenje ubistva, zavere za špijunažom, zbog toga što je bio neprijavljen strani agnet i lažne dokumentacije.

Bio je smešten u zatvoru sa visokim obezbeđenjem u Kaliforniji.

Nakon 17 godina u zatvoru, od 17. decembra 2014. nalazi se na Kubi, zahvaljujući sporazumu o razmeni zatvorenika.

Njegovi branioci tvrde da je njegova aktivnost u okviru kubanskih grupa u izgnanstvu u Majamiju sprečila smrt ne samo Kubanaca već i severnoamerikanaca i da je rad koji su sproveli kubanski špijunu u SAD posledica potrebe

Kube da se zaštiti od terorizma, kao što su radile i druge zemlje u svetu.

NEOBIČAN SLUČAJ VEŠTAČKE OPLODNJE

Tri nedelje nakon što je Gerardo Hernandez Nordelo oslobođen, njegova supruga Adrijana Perez je rodila ćerkicu Gemu, nakon neobilnog slučaja veštačke oplodnje.

Priča o veštačkoj oplodnji ušla je u anale špijunaže i diplomatije kao jedno od najneobičnijih poglavlja.

Hernandez je služio dve doživotne kazne u federalnom zatvoru u Kaliforniji, kada je njegova supruga, takođe članica kubanske obaveštajne zajednice, prišla američkom senatoru Patriku Leahiju i izrazila strah što godine prolaze, a ona nema dece.

Perez je podnela lični zahtev da joj se sperma njenog supruga donese u Havanu.

Obama i Kastro nakon obnavljanja diplomatskih odnosa Foto: Profimedia/Newscom

Leahi je radio sa administracijom Baraka Obame, kako bi se organizovala veštačka oplodnja. Posle drugog pokušaja, Perez je ostala u drugom stanju.

Kada je Hernandez stigao u Havanu, dočekala ga je supruga u poodmakloj trudnoći. Američki zvaničnici su tada potvrdili da su imali učešća u ovoj trudnoći.

Istog dana kada je obavljenja razmena zatvorenika, Barak Obama i kubanski lider Raul Kastro saopštili su da će obnoviti diplomatske odnose.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA