≫ 

Ko kupuje američko oružje? Ovim državama oko Srbije se isporučuje naoružanje velikog kalibra, a najveći uvoznik je jedna kraljevina

Što se tiče zemalja u našem regionu, najviše oružja SAD prodaju Grčkoj

  • 5

Predsednik SAD Donald Tramp pokazao je nespremnost da, kako je u prvi mah najavio, kazni Saudijsku Arabiju zbog nestanka novinara Džamala Kašogija, dok podaci Međunarodnog instituta za mirovna istraživanja u Stokholmu (SIPRI) pokazuju da SAD, najveći izvoznik oružja u svetu, uverljivo najviše oruža prodaje ovoj kraljevini.

Statistički podaci o transferu oružja odnose se na aktuelne isporuke konvencionalnog oružja velikog kalibra.

Da bi se omogućilo poređenje podataka o takvim isporukama i utvrđivanje opštih trendova, SIPRI je razvio jedinstven sistem za merenje obima međunarodnih transfera konvencionalnog oružja velikog kalibra korištenjem zajedničke jedinice, vrednosti pokazatelja trenda (Trend-indicator value TIV), prenosi Al Džazira.

TIV se zasniva na poznatim proizvodnim troškovima jedne jedinice oružja i ima za cilj da predstavi prenos vojnih resursa, a ne finansijsku vrednost transfera.

Što se tiče zemalja u našem regionu, najviše oružja SAD prodaju Grčkoj, 73 miliona TIV-ova.

Iza Grčke nalazi se Rumunija, sa 47 miliona TIV-ova. Zatim sledi Hrvatska, sa 22 miliona TIV-ova.

Što se tiče ostalih evropskih zemalja, Italija uvozi iz Amerike oružja u vrednosti od 803 miliona TIV-ova, Francuska 84, , Poljska 53, a Nemačka 8 miliona TIT-ova.

Kada se sve to sabere, sve ove zemlje ne dostižu vrednost oružja koje od SAD kupuje Saudijska Arabija - 5.221 miliona TIV-ova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    29. oktobar 2018 | 08:17

    Ameri pravi Licemeri. To što se desilo sa Novinarom u S Arabiji je bruka i sramota Zapada. Interesi Vladaju a ne istina. Ko Amerika može da veruje, samo čista sila i interes. Svi na Zapadu ćute i čekaju Mišljenje Velikog Brata.

  • Dragan

    29. oktobar 2018 | 08:03

    Pa i mi u srbiju uvozimo dosta oruzja iz rusije pa se cak i hvalimo da smo najaci u okruzenju . Mi kad bi mogli da se niko ne naoruzava u okruzenju samo mi od rusa i kineza

  • brana

    29. oktobar 2018 | 07:41

    1 S400=1.000.000 Tivova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA