Hezbolah traži da im ljudi uplaćuju pare za borbu: Džinovski posteri vojnika sa brojevima za donacije, osvanuli na ulicama Bejruta

Na posteru je prikazan naoružan borac Hezbolaha u uniformi, kako drži žutu zastavu te grupe i libansku nacionalnu zastavu

  • 1

Libanska šiitska organizacija Hezbolah, na udaru oštrijih američkih sankcija, traži donacije na džinovskim posterima na ulicama južnih šiitskih pregrađa Bejruta, sa brojevima telefona putem kojim pristalice mogu da doniraju sredstva tim gerilskim snagama.

- Onaj ko opremi ratnika takođe učestvuje u borbi - navedeno je na posteru, kao citat proroka Muhameda, prenosi danas AP.

Na posteru je prikazan naoružan borac Hezbolaha u uniformi, kako drži žutu zastavu te grupe i libansku nacionalnu zastavu.

Pozivi Hezbolaha za donacije intenzivirali su se proteklih meseci jer su se ta grupa i njen glavni podržavalac, Iran, našli pod sve jačim finansijskim pritiskom administracije američkog predsednika Donalda Trampa, navodi američka agencija.

Vašington, inače, decenijama održava sankcije ovoj grupi koju smatra ekstremističkom, ali novi talas ove godine je, po svoj prilici, ozbiljniji jer su sankcije pooštrene i vrhovnom rukovodstvu Hezbolaha i biznismenima i kompanijama koji, kako SAD navode, finansiraju tu grupu.

Uz to, suočen sa sopstvenom finansijskim krizom, Iran je smanjio finansiranje Hezbolaha i šiitskih milicija koje podržava u Iraku, napominje AP.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Klimt-Bec

    26. oktobar 2018 | 12:16

    Pa kada Saudijska Arabija i Katar podrzavaju AL kaidu i ISIS, jos od Rata u Bosni pa sve do sada u Jemenu i Siriji sto nebi i Hezbolah imao podrsku svojih gradjana???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA