≫ 

Kina i Japan na istorijskoj prekretnici: Abe u Pekingu dočekan uz najviše počasti (VIDEO)

Japanski premijer boravi u trodnevnoj poseti Pekingu, a dve zemlje nastoje da prošire nova područja saradnje i traže nove puteve za dokazivanje krhkog poverenja

  • 0

Kina i Japan danas su obećali da će učvrstiti veze dok dve zemlje stoje na "istorijskoj prekretnici" i potpisuju širok raspon sporazuma uključujući i sporazum o zameni valuta vredan 30 milijardi dolara u jeku sve većih trgovinskih tenzija s Vašingtonom.

Japanski premijer Šinzo Abe i kineski premijer Li Kećijang takođe su se dogovorili da će dve zemlje sarađivati na tome da se postigne denuklearizacija Korejskog poluostrva.

Sporazumi su postignuti za vreme trodnevne posete japanskog premijera Abea Pekingu dok dve zemlje nastoje da prošire nova područja saradnje i traže nove puteve za dokazivanje krhkog poverenja.

Japanske kompanije uključujući velike automobilske firme poput Tojote nadaju se normalizaciji veza s Kinom kako bi mogli da se takmiče sa američkim i evropskim suparnicima, dok Peking očekuje da Tokio podupre njihove ambiciozne saobraćajne inicijative za koje se kineski predsednik Si Đinping nada da će dalje ojačati trgovinske i saobraćajne veze s drugim zemljama.

Abe je takođe rekao da je Tokio "odlučan" u tome da se normaliziraju odnosi s Pjongjangom, ali samo ako su ispunjeni uslovi, uključujući denuklearizaciju i oslobađanje otetih japanskih građana.

Abe treba da se sastane i sa kineskim predsednikom Foto: Tanjug/AP

VELIKA ODGOVORNOST

- Naše dve zemlje imaju veliku odgovornost u postizanju mira i stabilnosti u ovoj regiji - kazao je Abe.

Abe je istaknuo da su bilateralni odnosi s Kinom na "istorijskoj prekretnici" i da očekuje nove mogućnosti u industriji poput infrastrukture, logistike, zdravstvene pomoći i finansija.

Rekao je da je održao "iskrene" rasprave s kineskim premijerom Lijem nakon što je došao u Peking u četvrtak a očekuje se da će se sastati s predsednikom  Đinpingom kasnije u petak na prvom kinesko-japanskom samitu na najvišem nivou od 2011.

Kinezi su spremni da sarađuju sa Japanom Foto: Tanjug/AP

NOVA FAZA ODNOSA

- Kineska strana spremna je da sarađuje s japanskom stranom na povratku u normalne tokove i održavanju stabilnih, održivih i zdravih bilateralnih odnosa - rekao je Li i dodao da je imao otvorene razgovore s Abeom o pitanjima od međusobnih interesa.

Postigli su saglasnost, rekao je Li, da je čuvanje dugotrajnih zdravih i stabilnih kinesko-japanskih veza u skladu s interesima za regiju i svet.

- Od takmičenja do suživota, japanski i kineski bilateralni odnosi ušli su u novu fazu. Zajedno s premijerom Lijem, želeo bih da unapredim naše veze - rekao je Abe novinarima.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA