Saudijskom princu se sprema smena: Evo ko bi mogao da zameni Mohameda bin Salmana na tronu, a kažu da je još ambiciozniji

Kalid bi postepeno zamenio svog brata, a ne odmah.

  • 3

Saudijska kraljevska porodica razmatra mogućnost da princa Mohameda bin Salmana, prvog u redu za tron, na tom mestu zameni njegovim mlađim bratom, a zbog slučaja saudijskog novinara Džamala Kašogija za čije ubistvo mnogi veruju da je kriv upravo aktuelni prestolonaslednik, navodi francuski "Figaro".

Pozivajući se na neimenovani diplomatski izvor, pariski dnevnik piše da Savet mudraca - istorijski odgovoran za odobravanje odluke o nasleđivanju trona - trenutno, u najvećoj diskreciji, veća o tome.

To je, navodno, francuskom listu rekao diplomatski izvor u Parizu, a potvrdio neimenovani Saudijac kontaktiran u Rijadu.

Savet mudraca - sačinjen od predstavnika svakog od najmanje sedam klanova kraljevske porodice - razmatrao je situaciju još dok sudbina Kašogija, posle nestanka 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu, nije ni bila rasvetljena, navodi se u tekstu.

Prema tim navodima, koje su preneli i drugi francuski mediji, kraljevska porodica u Saudijskoj Arabiji razmišlja da Mohameda bin Salmana (33) zameni na mestu prestolonaslednika njegovim mnogo ambicioznijim i predvidljivijim bratom, princom Kalidom bin Salmanom (28).

Saudijski izvor na koji se "Figaro" poziva tvrdi da bi Kalid postepeno zamenio svog brata, a ne odmah.

Kalid je prilično popularan u zemlji i inostranstvu i generalno važi za nekog ko može da pobljša imidž saudijske kraljevine na Zapadu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA