≫ 

Albanci ubili Grka: Nije dao da albanski policajci skinu grčku zastavu na vojničkom groblju. Protesti u Atini, Edi Rama uvredio žrtvu (FOTO)

Incident se dogodio u trenutku kada su stanovnici tog sela, mahom Grci, obeležavali ulazak Grčke u Drugi svetski rat 1940. godine

  • 32

Pripadnici albanske policije ubili su Grka nedaleko od granice dve države, javljaju grčki i albanski mediji.

Grk, identifikovan kao Konstantinos Kacifas, stradao je u pucnjavi pošto je iz "kalašnjikova" otvorio vatru na albanske policajce koji su skidali grčku zastavu sa groblja iz Drugog svetskog rata.

Albanski mediji su javili da je Kacifas zapucao na policajce koji su hteli da skinu grčku zastavu postavljenu na vojničko groblje kod sela Bularat, nedaleko od granice Grčke.

Incident se dogodio u trenutku kada su stanovnici tog sela, mahom Grci, obeležavali ulazak Grčke u Drugi svetski rat 1940. godine.

Albanski policajci su pokušali da skinu grčku zastavu, ali je Kacifas otvorio vatru iz "kalašnjikova", zatim pobegao u pravcu sela, a potom ka okolnim šumama.

Tu su ga stigli albanski specijalci, koji su ga ubili posle razmene vatre, navode albanski mediji.

Albanska policija navodi i da je Kacifas nosio uniformu tokom sukoba, kao i da je sa nekoliko hitaca pogodio policijsko vozilo.

OŠTRA REAKCIJA ATINE

Ovaj događaj je izazvao oštru reakciju vlasti u Atini. Grčko Ministarstvo spoljnih poslova je istaklo da je "neprihvatljivo da je operacija rezultirala gubitkom ljudskog života".

- Čekamo od albanskih vlasti puno objašnjenje uslova pod kojima je grčki građanin izgubio život i odmah ćemo preuzeti neophodne korake - navodi se u saopštenju grčkog ministarstva.

Albansko Ministarstvo spoljnih poslova se oglasilo saopštenjem u kom "žali zbog neopravdane politizacije" ovog slucaja.

U saopštenju se navodi da je albanska policija "detaljno objasnila" da je u pitanju bio "potpuno izolovan slučaj", kao i "flagrantan čin" agresije prema albanskoj policiji.

Albansko ministarstvo je navelo i da "uverava svoje susede da je Albanija bezbedna i mirna zemlja za sve njene građane, uključujući i Grke".

Ispred albanske ambasade u Atini zbog ubistva Grka protestovali su članovi kranje desničarske "Zlatne zore", zbog čega je ulica bila zatvorena.

Albanski mediji izveštavaju da je Kacifas bio član "Zlatne zore", navodi AP.

Kacifas je rođen i odrastao u Bulartu, selu na šest kilometara udaljenom od granice sa Grčkom, a od nedavno je živeo u Atini.

U saopštenju albanske policije se navodi da je Kacifas prvo pucao u vazduh, a potom i na policijska vozila koja su mu se približavala. U saopštenju se dodaje da se Kacifas sakrio na obližnjoj planini i da je i nastavio da puca na policijace.

Albanska policija navodi da je ubijen u razmeni vatre, prenosi AP, dodajući da je Kacifas imao i albansko i grčko državljanstvo.

Albanski mediji prilikom izveštavanja o ovom slučaju, ubijenog mladića nazivaju teroristom. Po ovom pitanju se na društvenim mrežama oglasio i albanski premijer Edi Rama.

On je ovaj slučaj nazvao "ekstremističkim ludilom".

(Telegraf.rs/RTS/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA