≫ 

Najmoćnija žena sveta donela odluku: Angela Merkel se povlači sa čela stranke i neće se više kandidovati za kancelarku (VIDEO)

- Vreme je da okrenemo novi list - rekla je Merkel na konferenciji za novinare u sedištu CDU u Berlinu

  • 26

Nemačka  kancelarka Angela Merkel (64) i šefica CDU izjavila je danas u Berlinu da je ovo njen poslednji mandat na mestu kancelara, da se neće ponovo kandidovati za šefa stranke, niti za poslanika CDU u Bundestagu. Takođe, neće se kandidovati ni za jednu političku funkciju nakon isteka kancelarskog mandata 2021. godine

- Došlo je vreme da saopštim važnu odluku. Neću se kandidovati za predsednika CDU na narednoj skupštini stranke u decembru. Ovaj četvrti mandat na čelu nemačke vlade je poslednji put da sam kancelarka. Neću se kandidovati za kancelarku na izborima 2021, a neću se kandidovati ni za poslaničko mesto u Bundestagu. Takođe ne planiram da obavljam bilo kakve druge političke funkcije - kazala je Merkel na vanrednoj konferenciji za štampu posle loših rezultata CDU na izborima za pokrajinu Hesen.

Ona je istakla da je do isteka mandata spremna da obavlja dužnost kancelarke.

- Iako I dalje stojim iza svog stava da je hrabro, ali dobro da šef stranke vodi i vladu, mislim da je vreme da omogućim svojoj partiji da sa novim rukovodstvom može da se pripema na vreme posle mene. Mislim da su ovako veće šanse nego što su rizici - rekla je Merkel.

Kazala je da želi ovim da omogući CDU nove uspehe, uz očuvanje državno-političkog delovanja.Kazala je da želi ovim da omogući CDU nove uspehe, uz očuvanje državno-političkog delovanja.

Merkel je konstatovala da su brojke iz Hesena razočaravajuće i teške, kako za CDU u Hesenu, tako i na saveznom nivou.

- Iako su to bili samo pokrajinski izbori izvan sumnje je da bi anši prijatelji u Hesenu ostvarili bolji rezultat da nije bilo negativnog uticaja sa saveznog nivoa - podvukla je.

Merkel je konstatovala da su brojke iz Hesena razočaravajuće i teške Foto: Tanjug/AP

Izrazila je žaljenje što građani nisu prepoznali odličan rad „crno-zelene“ vlade i Hesenu, ali je dodala da njega stranka očigledno nije mogla da uveri građane da za nju glasaju.

Naglasila je da se posle tih izbora u Hesenu, kao i prethodno u Bavarskoj ne može jednostavno preći na dnevni red, te je neophodno stanje podrobno analizirati.

- Želim da jučerašnje izbore uzmemo kao povod da sve proverimo i analiziramo šta je rečeno i urađeno od saveznih izbora. Taj period razmatranja može biti šansa za CDU, ali i CSU i SPD, sve demokratske stranke, da razmotre šta služi jedinstvu i miru u zemlji - kazala je Merkel.

Ona je dodala da, iako ne može biti kriva za sve, iako nosi veliki odgovornost kao kancelarka, kako za uspeh, tako i neuspeh, očigledno je građani krive za mnogo, pa je to signal da više ne može ovako dalje.

Istakla je da je uvek želela dostojanstveno da nosi funkcije, ali i na taj način da ih napusti, te podvukla da je čast voditi državu.

Merkel je podvukla da je dobro razmislila koji doprinos može dati za Nemačku i svoju stranku.

- Već sam 18 godina predsednica CDU i 13 godina kancelarka. Kada sam 30. maj 2005.javno saopštila kandidaturu za kancelarku rekla sam da želim da služim Nemačkoj. Služiti Nemačkoj i građanima je nacionalno I internacionalno gledano izazovni zadatak. Zahvalna sam što to tako dugo mogu da radim, ali sam isto tako I ranije rekla da nisam rođena kao kancelarka - poručila je ona.

Merkelova se povlači posle 18 godina Foto: Tanjug/AP

Zamenik predsednika CDU i premijer pokrajine Hesen Folker Bufije rekao je da je odluka Merkelove veoma važna i ispravna.

- Ta odluka omogućava CDU nove šanse koje ćemo sadržajno I novim stilom pametno iskoristiti - najavio je.

Merkelova je dodala da postoji mnogo zemalja u kojima dobro funkcioniše kada vladajućom partijom i vladom ne predsedavaju ista osoba.

TROJE KANDIDATA ZA LIDERA CDU

Nakon povlačenja kancelarke Angele Merkel, Nemački ministar zdravlja Jens Špan, inače kritičar kancelarke, rekao je danas kolegama konzervativcima da želi da nasledi Merkelovu na mestu lidera Hrišćansko-demokratske unije (CDU), javlja Rojters pozivajući se na stranačke izvore.

Špan (38) je odluku o kandidaturi na čelo partije saopštio tokom sastanka članova CDU iza zatvorenih vrata u Berlinu, navode isti izvori.

U međuvremenu su se, prema navodima neimenovanih izvora, javilo još dva potencijalna kandidata za novog lidera CDU - generalna sekretarka stranke Anegret Kramp-Karenbauer, koja je danas izrazila želju da nasledi Angelu Merkel na mestu predsednice CDU na konvenciji u decembru.

Kramp-Kranenbauerova, bliska saradnica Merkelove, koja bi mogla da ju zameni na čelu stranke Foto: Tanjug/AP

Kramp-Kranenbauerova, bliska saradnica Merkelove, rekla je, naime, danas članovima CDU da je spremna da se kandiduje za šefa partije, a izvori u stranci kažu da je njena objava dočekana ovacijama na sastanku iza zatvorenih vrata.

Britanska agencija je prethodno javila, pozivajući se na izvore iz stranke, da je bivši lider parlamentarne grupe CDU i njene sestrinske bavarske partije Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Fridrih Merc takođe spreman da se kandiduje za predsednika CDU.

Inače, glasači su, posle Bavarske, kaznili CDU na jučerašnjim izborima u Hesenu zbog višemesečnih trvenja s koalicionim partnerima, pri čemu je ta stranka pretrpela velike gubitke, iako je ostala pojedinačno najjača partija.

Razočarani glasači CDU na izborima u Hesenu Foto: Tanjug/AP

U Berlinu se dogodio politički zemljotres nakon pokrajinskih izbora u Hesenu, ocenjuje "Bild" i navodi, pozivajući se na neimenovane izvore, da je nemačka kancelarka Angela Merkel na sastanku Predsedništva svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU) jasno stavila do znanja da je spremna da čelo stranke prepusti nekom drugom.

Blumberg javlja da je odmah nakon objavljivanja te vesti u Berlinu zabeležen pad evra na berzi.

Američka agencija navodi i da neočekivana odluka 64-godišnje Merkelove označava kraj jedne ere tokom, koje je njeno upravljanje Nemačkom obeležavalo Evropu i šire više od jedne decenije.

Rojters ocenjuje da bi nedostaci Merkelove na domaćoj sceni mogli da ograniče njen kapacitet da vodi Evropsku uniju u trenutku kada se blok suočava sa Bregzitom, budžetskom krizom u Italiji i mogućnošću da populističke stranke ostvare uspeh na izborima za Evropski parlament u maju naredne godine.

Odluka Merkelova da dozvoli masovan priliv migranata sa Bliskog istoka uticala je na pad njene popularnosti, kao i uspon Alternative za Nemačku, desničarske stranke koja je sada po prvi put ušla u regionalne parlamente Bavarske i Hesena.

Merkelova je na čelo nemačke vlade došla 2005. i godinama se smatra jednom od najmoćnijih, ako ne i najmoćnijom ženom na svetu.

VIDEO: Ovo je plan Angele Merkel za Kosovo 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ddd

    29. oktobar 2018 | 13:03

    Najmocnija zena sveta??? Obican pijun.

  • Golman

    29. oktobar 2018 | 11:16

    To se kod nas neće desiti. Naši kad zajašu ne silaze dok konj ne crne. Poraze proglase za pobede !

  • plavi safir

    29. oktobar 2018 | 13:26

    Sad kad je dovela zemlju i stranku do propasti odlazi....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA