• 0
 ≫ 

Pucnjava u sinagogi u Pitsburgu je najsmrtonosniji napad na Jevreje u SAD: Bilo je znakova da se ovako nešto moglo očekivati

 ≫ 

Iz godine u godinu, decenije u deceniju, antisemitizam se pokazao kao jedan od najnaprednijih i najrasprostanjenijih oblika mržnje i nepoštovanja u SAD

  • 0

Pucnjava koja se u subotu dogodila u sinagogi u američkom gradu Pitsburgu u kojoj je ubijeno 11 osoba, opisana je kao najsmrtonosniji napad na Jevreje u američkoj istoriji, navodi AP, ali napominje da sam napad nije nešto neočekivano.

Agencija navodi da jevrejski učenici u svojim sveskama pronalaze svastike, da vandali skranve jevrejska groblja, a da se Jevreji suočavaju sa lažnim optužbama za izazove sa kojima se suočava američka nacija.

Iz godine u godinu, decenije u deceniju, antisemitizam se pokazao kao jedan od najnaprednijih i najrasprostanjenijih oblika mržnje i nepoštovanja u SAD, navodi se.

Iako Jevreji čine samo oko dva odsto ukupne populacije SAD, godišnji izveštaji Federalnog istražnog biroa (FBI), iznova pokazuju da je više od polovine Amerikanaca meta zločina iz mržnje po religijskoj osnovi.

Liga za borbu protiv klevete identifikovala je porast na 1.986 antisemitskih incidenata u SAD u 2017. godini, sa 1.267 u 2016. godini, a prijavila je i veliki porast antisemitskog uznemiravanja putem interneta.

Takođe, u istraživanjima koje sprovodi Južnjački pravni centar za siromašne koji prati različite grupe koje propagiraju mržnju u SAD, uključujući neonaciste, bele supremaciste, skinhede i druge - česta pojava je antisemitizam.

- Oni su svi antisemiti, to je njihova zajednička crta. Oni veruju da Jevreji vuku konce prilikom loših događaja u ovoj zemlji - rekla je direktorka obaveštajnog projekta te nevladine organizacije Hejdi Bejrih.

Ljudi se zaustavljaju ispred Davidove zvezde gde su ispisana imena poginulih Jevreja u smrtonosnom pucnjavu u sinagogi FOTO:TANJUG/AP

Međutim, među hiljadama incidenata inspirisanih antisemitizmom koji su se u poslednjoj deceniji dogodili u SAD, samo nekoliko njih su bili smrtonosni, navodi agencija.

Među takvim događajima je onaj iz 2009. kada je naoružani napadač ubio čuvara pokušavajući da uđe u Memorijalni muzej Holokausta u SAD. U njegovom automobilu su pronađeni antisemitski tekstovi.

Takođe, 2014. godine, Frejžer Glen Miler Džunior usmrtio je 69-godišnjeg muškarca i njegovog 14-godišnjeg unuka u jednom jevrejskom centru u Kanzas Sitiju, a zatim ubio jednu ženu u obližnjem domu za stara lica.

Mnogo pre tih incidenata, veliki broj sinagoga i jedvrejskih organizacija u SAD pojačavali su bezbednosne mere.

Pre 15 godina, Liga za borbu protiv klevete izdala je vodič na 132 strane pod nazivom "Zaštitite svoju jevrejsku instituciju: Bezbednosne strategije za današnji opasni svet".

Taj vodič sadrži detaljne smernice o kontroli pristupa prostorijama, kao i poziv nadležnima institucija da pažljivo razmotre opciju zapošljavanja naoružanih stražara.

Mnoge američke sinagoge zapošljavaju naoružane stražare, a drugi preduzimaju alternativne mere za pojačavanje sigurnosti, navodi agencija.

U najnovijoj pucnjavi koja se dogodila u subotu Pitsburgu, život je izgubilo 11 osoba, a Si-Bi-Es (CBS news) je preneo da je napadač vikao da "svi Jevreji moraju da umru" dok je pucao.

Bi-Bi-Si je, pozivajući se na policijski radio, izvestio da se napadač predao i da se nalazi u pritvoru.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA