Asanž se žalio sudu na uslove u kojima živi, boji se da će mu Ekvador uskratiti gostoprimstvo: Tužba odbijena, pravila moraju da se poštuju

Asanž je svedočio na sudu o svojoj situaciji preko Skajpa

  • 2

Tužba osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža protiv Ministarstva spoljnih poslova Ekvadora zbog, kako on tvrdi, teških uslova azila kojima se krše njegova ustavna prava, je odbijena, piše Sputnik.

U Asanžovoj tužbi, podnetoj krajem oktobra, navodi se da vlada Ekvadora krši njegova prava kao građanina Ekvadora (što je on postao od decembra prošle godine) jer tera Asanža da se pridržava pravila kao što je ono da se ne komentariše javno politika i regulativa oko toga koji posetioci mogu da ga obiđu.

Ekvador želi da uskrati gostoprimstvo Asanžu? Foto: Tanjug/AP

Ako se ne povinuje ovim pravilima, Asanž bi mogao i da bude izbačen iz Ambasade Ekvadora u Londonu, gde već godinama živi plašeći se optužbe u SAD zbog objavljivanja tajnih diplomatskih i vojnih dokumenata, dok je još bio na čelu Vikiliksa.

DOBRODOŠAO AKO POŠTUJE PRAVILA

Asanž je svedočio na sudu o svojoj situaciji preko Skajpa, sudeći prema fotografijama postavljenim na društvenim mrežama. Posle odbacivanja tužbe, Asanž je rekao da su najnovija pravila ambasade signal da Ekvador želi da ga izbaci. On dalje tvrdi da je ekvadorski predsednik Moreno već doneo odluku da mu ukine podršku.

Neimenovani zvaničnik Ekvadora rekao je da je Asanž dobrodošao koliko god želi da ostane dok god poštuje pravila. Asanžovi advokati navodno već spremaju žalbu na odluku sudije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vikiliks2

    30. oktobar 2018 | 10:35

    SLOBODA ZA ASANZA!!!PRAVDA ZA ASANZA!!!

  • Nikolas

    30. oktobar 2018 | 00:18

    OVO JE DOKAZ KAKO PROLAZI COVEK KOJI IZNESE ISTINU U SVETU O AMERICKOM REZIMU !!! A ZAPAD SE BUSA U PRSA I PRICA O DEMOKRATIJI A TO JE SVE OBICNA FARSA I LAZ KOJA BAZDI DO NEBA!! !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA