≫ 

Ubistvo Grka u Albaniji probudilo stare strahove: Obećali nova groblja za poginule grčke vojnike, a sada se na takvom mestu desila tragedija

Ovo je izazvalo povećane tenzije na relaciji Atina-Tirana i ponovo vratilo u fokus priču o mestima gde su sahranjeni grčki vojnici koji su poginuli na početku Drugog svetskog rata

  • 7

Slučaj ubistva mladog Grka Konstantinosa Kacifasa (35) potresao je čitavu Grčku ali i Balkan. On je nastradao u pucnjavi sa albanskim specijalistima, nakon incidenta u selu Bularat nedaleko od granice sa Grčkom.

U ovom mestu živi većinom grčko stanovništvo, a oni su proteklog vikenda obeležavali godišnjicu od ulaska Grčke u Drugi svetski rat, 28. oktobra 1940. godine.

Albanski mediji su objavili da je Kacifas pucao iz "kalašnjikova" na albanske policajce koji su skidali grčku zastavu sa groblja iz Drugog svetskog rata, dok predstavnici organizacija Grka u Albaniji smatraju da je "policija mogla da ga uhapsi".

Ovo je izazvalo povećane tenzije na relaciji Atina-Tirana i ponovo vratilo u fokus priču o mestima gde su sahranjeni grčki vojnici koji su poginuli na početku Drugog svetskog rata.

Ovog Grka je ubila albanska policija Foto: Facebook/Katsifas Konstantinos

Albanska vlada je obećala da će za grčke vojnike koji su nastradali za vreme 2. svetskog rata napraviti nova groblja, ali pojedini Albanci strahuju da bi to moglo da se pretvori u mesta hodočašća za grčke nacionanaliste, piše balkaninsight.com.

Ovu odluku albanske vlade pozdravili su ministri iz obe zemlje, međutim, neki ljudi upozoravaju da bi ovo moglo da probudi stara neslaganja.

Tokom zime 1940. godine, italijanski fašisti su napali Grčku sa teritorije Albanije, koju su okupirali 1939. godine.

Borbe su trajale sedam meseci, a veliki broj vojnika sa obe strane je poginuo. Njihova tela su ostala na graničnom području između Albanije i Grčke. Tačan broj nikada nije jasno utvrđen, a priča se o cifri od 8.000 ljudi.

Grčke vlasti su tražile nova groblja za svoje vojnike još tokom 1970-tih godina, ali zbog komunističkog režima u Albaniji to nisu mogli da dobiju.

Grčki i italijanski zvaničnici su obeležili datum ulaska Grčke u Drugi svetski rat FOTO:TANJUG/AP

Umesto toga, Grčkoj je ponuđeno da ekshumira posmrtne ostatke i da ih vrati na teritoriju svoje zemlje. Posle raspada komunističkog režima 1992. godine, grčki zahtevi su postajali sve glasniji.

Groblje Bularat, gde se i dogodio ovaj slučaj ubijenog Grka, izgrađeno je još tokom rata. Albanija je 20. decembra 2017. godine, tom groblju dala status "istorijskog groblja", što znači da će tamo biti organizivane komemoracije gde će se okupljati zvaničnici dve države, prenosi balkaninsight.com.

Godine 2000. u Kelsajri je izgrađeno novo grbolje sa okok 350 grobova za grčke vojnike. Ova inicijativa je pokretuta od strane albanske pravoslavne crkve.

Dalji napredak u izgradnji mesta gde će počivati grčki vojnici je prestao 2006. godine posle "Kosinskog skandala".

Grci su odbili da uđu u savez sa Benitom Musolinijem Foto: Wikimedia

U selu u južnoj Alabniji u blizini mesta Permeta, albanske vlasti su saznale da je čak 70 grobova iskopano i da su u pitanju tela poginulih grčkih vojnika.

Albanski istoričari su pozdravili odluku da se izgrade nova groblja, ali smatraju da će ona pre svega postati mesta hodočašća za nacionaliste, nego što će biti mesta sećanja.

Ovaj slučaj koji se dogodio u mestu Bularat probudio je stare strahove i netrpeljivost sa obe strane, a međusobna optužbe ne prestaju.

VIDEO: U ovom video obraćanju albanski teroristi prete svim susednim narodima i zemljama pa i Grčkoj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA