Upozoravajuće reči Vladimira Putina: Podele u pravoslavlju izazvaće ozbiljne posledice

Putin je osudio "pokušaje prekida veza" između Ruske pravoslavne crkve i njenih vernika u inostranstvu.

  • 5

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će podela među pravoslavnim crkvama izazvati "ozbiljne posledice", nakon odluke Carigradske patrijaršije da prizna autokefalnost ukrajinske pravoslavne crkve.

- Voleo bih da naglasim jednu stvar: politizacija u tako osetljivim područjima za sobom uvek povlači najteže posledice, pre svega za one koji to čine - izjavio je Putin na forumu koji je u Moskvi okupio predstavnike ruske dijaspore.

Ovo je prvi put da je predsednik Ruske Federacije progovorio o krizi izazvanoj priznavanjem autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve, prenosi Slobodna Evropa.

Putin je osudio "pokušaje prekida veza" između Ruske pravoslavne crkve i njenih vernika u inostranstvu.

- Naš zajednički zadatak pred ljudima je da očuvamo duhovno i istorijsko jedinstvo pravosljavlja - ističe Putin.

Sredinom oktobra Carigradska patrijaršija priznala je nezavisnost ukrajinske pravoslavne crkve, čime je otvorila pitanje za milione vernike u toj zemlji gde Ruska pravoslavna crkva ima veliki uticaj.

Ruski predsednik Vladimir Putin i Ruski Patrijarh Kiril Foto: Tanjug/AP

Ruski patrijarh Kiril I, odbio je da prizna odluku Carigradske patrijaršije i proglasio ju je najvećim raskolom u hriščanstvu u poslednjih 100 godina. Ruska pravoslavna crkva zbog toga odlučila da prekine sve veze sa Carigradskom patrijaršijom.

Pravoslavci u Ukrajini su podeljeni, odnosno jedan deo pripadaju moskovskoj patrijaršiji, dok drugi deo je veran kijevskoj, samoproglašenoj patrijaršiji, nakon nezavisnosti zemlje 1992. godine, koju do sada nije priznavala nijedna pravoslavna crkva u svetu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    1. novembar 2018 | 10:41

    OVO JE FINANSIRANO IZ ISTOG CENTRA MOCI KAO I BOMBARDOVANJE SRBIJE I CRNE GORE I OTIMANJE KOSOVA I METOHIJE -SRPSKE PRAVOSLAVNE SVETE ZEMLJE!!! PRAVOSLAVLJE SE SUPRODSTAVLJA NWO-NOVOM SVETSKOM PORETKU I ZATO ZELE DA NAS UNISTE!!!! NA PUTINU JE DA TO SPRECI SVIM RASPOLOZIVIM SREDSTVIMA!!!

  • Aca

    1. novembar 2018 | 10:51

    Najveći deo naroda Ukrajne je deo kanonski priznate Ukrajinske pravoslane crkve moskovskog patrijarhata, a mali delovi su podeljeni između dve raskolničke crkve koje su ne priznate. Carigrad je priznao te dve raskolničke crkve koje nemaju ni većinu Ukrajinaca kao vernike i time su izazvali sukob koji preti da eskalira. Onog trenutka kad vlast krene da zauzima crkve narod će se dići na oružje.

  • Ljubica

    2. novembar 2018 | 12:41

    ruska je uzorpirala i ukrajinu i crkvu kao i makedonska crkva svi je dele i parce a niko ne pita sta narod hoce

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA