≫ 

Poljskom premijeru sud zabranio da širi neistine o opoziciji, a sada mora i javno da se izvini

Ovo je drugi put u samo mesec dana da premijer Moravjecki mora po presudi suda da se izvinjava za laži o opoziciji.

  • 0

Apelacioni sud u Krakovu zabranio je poljskom premijeru Mateušu Moravjeckom da širi neistine o opoziciji i naredio da se izvini u tri dnevna lista, na profilu vladajuće stranke Pravo i Pravda na Fejsbuku i na dve televizije lokalnim vlastima za to što je tvrdio da opozicija, dok je bila osam godina na vlasti, nije preduzimala ništa da Poljaci dišu

- Neistinite su moje informacije od 14. oktobra 2018. na sastanku izbornog komiteta Prava i Pravde u Krakovu da gradonačelnik Krakova Jacek Majhrovski nije činio ništa da poboljša kvalitet vazduha u Krakovu - osvanulo je jutros izvinjenje premijera Moravjeckog u tri poljska dnevna lista.

Izvinjenje na poljskoj državnoj televiziji TVP.info i privatnoj Polsat biće objavljeno pred centralne dnevnike.

Okružni sud u Krakovu prvo je odbio tužbu gradonačelnika Majhrovskog protiv premijera u hitnom postupku za povrede zakona tokom predizborne kampanje pred prvi krug regionalnih i lokalnih izbora 21. oktobra, istakavši da se radilo o subjektivnoj oceni premijera.

Apelacioni sud u Krakovu preinačio je, međutim, juče tu presudu zato što premijerova tvrdnja da se lokalne vlasti nisu ili gotovo nisu borile za čistiji vazduh može sasvim konkretno da se proveri a gradonačelnik je podneo dokaze šta su sve gradske vlasti preduzimale od 2008. do 2015. godine dok konzervativci nisu došli na vlast.

Foto: Tanjug/AP

Presudom Apelacionog suda premijeru je zabranjeno da ubuduće širi neistine o tome da se gradonačelnik Krakova ne bori za to da njegovi sugrađani dišu vazduh bez smoga.

Ovo je drugi put u samo mesec dana da premijer Moravjecki mora po presudi suda da se izvinjava za laži o opoziciji.

Krajem septembra po naređenju suda u Varšavi pred glavne dnevnike na dve poljske televizije premijer je priznao da je lagao tokom predizborne kampanje da za vreme vlada Građanske platforme i Poljske narodne stranke nije bilo puteva, a da sadašnja vlada izdvaja za izgradnju lokalnih saobraćajnica više nego prethodnici za osam godina na vlasti.

- Laži kojima se služe premijer Moravjecki i svi političari Prava i Pravde angažovani u kampanji prešle su granice dobrog ukusa. Deformišu sadašnjicu i istoriju - kazao je tada lider opozicionih liberala iz Građanske platforme, Gžegož Shetina.

Poljska, posebno njen jugozapad, uprkos svim merama vlade i lokalnih vlasti gubi bitku sa smogom i prema najnovijem izveštaju Evropske agencije za životnu sredinu od 20 najzagađenijih gradova u Evropi čak 19 je u Poljskoj, najviše u rudarsko-industrijskoj oblasti Šlezije.

Prema podacima te evropske agencije u Poljskoj svake godine zbog zagađene životne sredine umire prerano 44.500 ljudi, objavio je u utorak poljski informativni portal Virtualna Poljska.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA