≫ 

Japansko ostrvo nestalo sa lica zemlje: Ovo može imati ozbiljne posledice (FOTO)

Lokalni stanovnici su upozoreni na mogućnost nestanka ostrva u septembru

  • 0

Japansko ostrvo Esanbe Hanakita Kojima je ostrvo koje je nestalo, usled mrazeva i jakih talasa. Kako stručnjaci komentarišu, ova situacija može imati ozbiljne posledice po ceo Japan.

Esanbe Hanakita Kojima je bio nenaseljen otok oko 500 metaraudaljen od sela Sarufutsu. Japansko ribarsko udruženje poslalo je brodove pre nekoliko nedelja, kako bi pokušali da ga pronađu i potvrde informacije o njegovom nestanku. Izveštaje za sad pregleda obalna straža.

Lokalni stanovnici su upozoreni na mogućnost nestanka ostrva u septembru.

Japansko ribarsko udruženje poslalo je svoje članove u potragu za ostrvom; Foto: Tanjug/AP

Japanska obalna straža otkrila je da kada je ostrvo poslednji put ispitano 1987. godine, bilo je samo 1,4 m iznad površine vode. Stručnjaci su procenili da je nestao zbog erozije, koju je izazvao vetar i led, koji se često formira u moru svake zime.

Nagli nestanak ostrva može imati ozbiljne posledice za Japan. Esanbe Hanakita Kojima je bio jedno od 158 nenaseljenih ostrva koje je japanska vlada verifikovala 2014. godine kako bi pojasnila teritorijalni obim i proširila ekskluzivnu ekonomsku zonu. Ako se potvrdi nestanak ostrva, japanska zona će se smanjiti za pola kilometra.

Dalekosežna japanska ostrva takođe dobijaju značaj u kontekstu teritorijalnog spora s Kinom oko ostrva Senkaku.

VIDEO: Nemilosrdna priroda: Tajfun pustoši Japan

(Telegraf.rs/Gardijan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA