Grčka i Poljska traže da im Nemačka plati obeštećenje zbog Drugog svetskog rata: Berlin odbija to da uradi, samo zbog jedne stvari

EU je od samog početka bila namerno neistorijski savez pobednika i gubitnika iz Drugog svetskog rata, žrtava i počinilaca

  • 14

Grci i Poljaci hoće da im Nemačka plati obeštećenje za uništavanja u Drugom svetskom ratu. Obeštećenje ne dolazi u obzir, između ostalog i zato što je EU zajednica žrtava i počinilaca, smatra Norbert Mapes-Nidik.

Koliko god bio pogrešan zahtev Poljske za reparaciju, nije dovoljno samo da se on tek tako odbaci. Nemačka bi trebalo da plati odštetu za uništavanja i masovno ubijanje u Drugom svetskom ratu. To je zahtev koji iz Varšave stiže - u neredovnim razmacima - od kraja komunističke ere. No, otkako je u toj susednoj zemlji na vlasti desničarska stranka "Pravo i pravda" on stiže - sve češće.

Berlin odbija diskusiju i to uvek sa istim argumentima.

Jevrejska deca u Aušvicu nakon oslobođenja od strane sovjetske Crvene armije. Foto: Wikimedia Commons/waralbum.ru/36511

- Pitanje reparacije je politički i pravno zaključeno - rekao je Frank-Valter Štajnmajer dok je još bio ministar spoljnih poslova. Pravno je pitanje možda rešeno; politički - definitivno nije. To je pokazao i najnoviji zahtev poljskog predsednika Andžeja Dude.

U svakoj Nemačkoj analizi se pominje da desnokonzervativna vlada koristi pitanje reparacije za podstrek antinemačkih osećanja, kako bi odvratila pažnju sa optužbe da svojom takozvanom reformom pravosuđa krši evropske principe. Taj argument je tačan, ali ne dotiče suštinu problema.

I u Poljskoj i u Nemačkoj se u istoj meri osuđuju užasi i zločini Drugog svetskog rata, ali se ugrađuju u različite obrasce razmišljanja. U Nemačkoj je, baš kao i kod njenih zapadnih ratnih neprijatelja, neposredno posle rata još bilo uobičajeno nacionalno tumačenje, ali je ono odavno ustupilo mesto političkom gledištu. Kada se govori o nacistima i holokaustu, niko više ne ukazuje na nemački nacionalni karakter, a samo mali broj ljudi traži korene zla još u pruskoj istoriji ili u nemačkom idealizmu.

Nekadašnji gradonačelnik Varšave Leh Kačinjski izračunao je da samo šteta koja je načinjena u poljskom glavnom gradu za vreme Drugog svetskog rata iznosi više od 45 milijardi dolara. Ako se takva računica primeni na celu zemlju, odšteta bi verovatno bila suma koja je deset do dvadeset puta veća.

Kačinjski je izračunao da samo za uništenje Varšave Nemačka treba da isplati više od 45 milijardi dolara Foto: Tanjug / AP

Sa druge strane Grčka je vrednost odštete za uništavanje, ratne zločine i prinudni kredit za vreme nemačke okupacije procenila na 270 milijardi evra.

ZAHTEV NE TREBA BUKVALNO SHVATITI?

No, Berlin smatra da zahtev za reparaciju ne može da se postavlja u Evropskoj uniji. Ta zajednica je od samog početka bila namerno neistorijski savez pobednika i gubitnika iz Drugog svetskog rata, žrtava i počinilaca. Nacionalni obračuni bi odmah ponovo uništili to krhku konstrukciju.

(Telegraf.rs/dw.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • joakim

    10. novembar 2018 | 20:26

    Zagorac uzeo milijardu i sta ga briga.Pa nisu stradali Hrvati nego Srbi.

  • profesor

    10. novembar 2018 | 19:33

    tacno to treba i srbija da trazi.hocemo novac za sve nase koji su preminuli zbog posledica rata,za nase koji su bili na prinudnom radu u nemackoj sto nam je unistilo egzistenciju i porodice, a gde su tek bombardovanja... hocemo i odstetu od poslednjeg bombardovanja beograda ,novog sada i posledice od uranskih bombi...zasto se cuti o tome? Jevreji su uspeli da dobija odstete.

  • DARKO 100%

    10. novembar 2018 | 19:37

    Mi i nesmemo da trazimo pocev od drugog svetskog rata pa do bombardovanja!u tu metu tesko da ce te naci strelca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA