Lužički Srbi formiraće svoj parlament: Prilika da čuvaju kulturu i kreiraju svoju sudbinu

U nemačkim pokrajinama Saksonija i Brandenburg živi oko 60.000 Lužičkih Srba. Procenjuje se da ih ima još oko 20.000 širom zemlje

  • 8

Lužički Srbi formiraće svoj autonomni parlament, koji su izabrali na referendumu, saopštila je Evropska slobodna alijansa (Europe Free Alliance, EFA).

- Lužički Srbiji su iskoristili svoje pravo na samoopredeljenje: tražili su demokratski legitimisan parlament - Srbski Sejm o kojem su juče glasali na dobrovoljnom referendumu. Cilj izbora je da omogući Lužičkim Srbima pravo na samoopredeljenje u kulturnim i obrazovnim pitanjima, volju da preuzme odgovornost i da na taj način učestvuju u kreiranju svoje budućnosti - navodi se na Fejsbuk stranici EFA-e.

Lužički Srbi u narodnoj nošnji tokom folklornog festivala. Foto: Domowina.sorben.com

Dodaje se da su izbori održani "pod međunarodnim nadzorom i prisustvovalo im je ukupno osam posmatrača".

- Referendum o stvaranju Srpskog sejma održan je bez ikakvih problema pa će se 17. novembra održati konstitutivna sednica prvog demokratski slobodno i tajno izabranog parlamenta u gradu Šlajfe (Schleife). Sledeći koraci u parlamentu biće početak pregovora za priznavanje parlamenta kao javnog tela, te predlaganje novih sporazuma o kulturnoj i obrazovnoj autonomiji - navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je za taj "uspeh" zaslužna članica EFA-e Lužička alijansa.

Lužički Srbi u rezervatu prirode Šprevaldu, koji oni zovu Blota, što znači blato. Foto: Wikipedia Commons/Ra Boe

- EFA čestita rođenje parlamenta. Nastavićemo odbranu svih oblika samoodređenja - poručuje se u saopštenju.

Lužička alijansa (Lausitzer Allianz) deluje u nemačkim pokrajinama Saksonija i Brandenburg, u kojima živi oko 60.000 Lužičkih Srba. Pripadaju zapadnoslovenskoj grupi naroda, a konfesionalno su većinom protestanti i katolici. Starija organizacija Lužičkih Srba "Domovina" optužila je ranije Lužičku alijansu za separatizam, uz ocenu da se krupne promene na polju autonomije mogu ostvariti samo u saradnji sa vlastima.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brana

    6. novembar 2018 | 07:06

    Idemooooo Srbendeeee!!!!Republika Srbija u sred Njacke a onda otcepljenje!!!

  • Maki

    6. novembar 2018 | 11:38

    Srbija do Luzica.

  • Petar Frankfurt

    6. novembar 2018 | 07:12

    Oni sebe nazivaju Lausitzer Sorben. A za nas Srbe kažu Serben . Dakle ne može biti tačan prevod kod nas Lužički Srbi već Sorbi .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA