Amerika nije jedina koja daje državljanstvo po mestu rođenja: Ako se majke porode u ovim zemljama, deca će postati njihovi državljani (MAPA)

Trampova odluka prošle nedelje, podigla je veliku prašinu u javnosti

  • 4

Američki predsednik Donald Tramp je izazvao brojne polemike izjavom da želi da zabrani izdavanje državljanstva bebama stranaca koje se rode na terotoriji SAD, prenosi CNN. Ono što je u ovoj priči sve zbunilo bile su Trampove tvrdnje da je Amerika jedina zemlja u svetu koja na ovaj način odobrava državljanstva.

Ima brojnih primera da su i srpski državljani na različite načine odlazili u SAD, a one žene koje su odlučile da se tamo i porode, mogle su da računaju na to da će njivovo dete rođenjem postati američki državljanin. Ukoliko ovo pravo uskoro bude ukinto u SAD, postoji nekolicina država koje deci rođenoj na njihovoj teritoriji omogućavaju ovu vrstu sticanja državljanstva.

Prema podacima "CIA Vorl Fektbuk", to su uključuje države: Kanada, Venecuela, Peru, Čile, Meksiko i Urugvaj. Među njima su i Bolivija, Kostarika, Kuba, Barbados, Ekvador, Gvatemala, Mauricijus, Nikaragva, Panama...

Ova mapa pokazuje da Trampove tvrdnje nisu tačne Foto: Cia world factbook

Nekoliko država kao što je recimo Brazil, odobrava državljanstvo ako je neko rođen na teritoriji te zemlje, čak i ako su roditelji stanci, ali samo ako nisu u službi svoje države.

Isto se odnosi i na Pakistan i Lesoto, koji takođe ograničavaju decu stranih diplomata.

Indija je isto odobrava državljanstvo na ovaj način, ali ga je ograničila tokom osamdesetih godina, da bi ga zabranila 2004. godine, prenosi CNN.

U Australiji je situacija malo drugačija. Ova država odobrava državljansto bebama koje su rođene na njenoj teritoriji, ali samo ako je neki roditelj australijanac ili ima prebivalište u ovoj zemlji, ili ako su roditejli stranci, onda moraju bar 10 godina da žive u Australiji.

U Velikoj Britaniji su ova prava ograničena u zavisnosti od toga odakle dolazite. Ovo je urađeno zbog njenih bivših kolonija, kako građani tih država ne bi mogli lako da dobiju britansko državljanstvo.

Zbog Bregzita će sve biti još teže i komplikovanije. Građani EU trenutno imaju pravo boravka u Velikoj Britaniji, kao i pravo na rad u unutar EU.

PRAVO PO KRVI

Dok u većini zemljama u kojima se govorili engleski jezik ili koje su nekada bile kolonije važi pravilo da osoba dobija državljanstvo ako je rođena na toj teritoji, u evropskim državama nije tako.

Tu važi građansko pravo i građani evropskim zemalja dobijaju državljanstvo "po pravu krvi".

Neke zemlje imaju mešavinu ova dva prava, dajući državljanstvo deci koja su rođena na njihovoj teritoriji, ali onoj koja su rođena u inostranstvu ako su im roditelji već njihovi državljani.

Ponekad se moraju uraditi donatni testovi kako bi se proverilo koliko je osoba povezana sa državom iz koje potiče.

Tako na primer Poljska, poštuje oba prava, ali kandidati moraju da demonstriraju znanje poljskog jezika ako žele da postanu njeni državljani.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr. za rock and roll

    12. novembar 2018 | 06:18

    Daje i Svedska ali ne odmah vec za 18 god od dana rodjenja ako osoba nako toga zatrazi drzavljanstvo

  • DARKO 100%

    12. novembar 2018 | 00:22

    Ja sam rodjen u cvecu livada  cuvah stada pokraj reke Gruze  al' zavoleh devojku iz grada  sa usnama k'o pupoljak ruze SRBIJA,SRBIJA,SRBIJA!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Marko

    14. novembar 2018 | 12:00

    Irska daje automatski drzavljanstvo po rodjenju ako su roditelji legalno u drzavi.Do 2005 godine su davali i ilegalnim migrantima cim se dete rodi,zato su stranci pravili decu,znaci tresla se Irska od pravljenja beba ,ha,ha...Migranti odnosno religije koje ne postuju Evropske vrednosti ce unistiti Evropu i Ameriku.Francuska i Nemacka kao da si u Alziru,Somalija ili Maroko,Turci. Engleska kao da si u Nigeriji,Pakistanu ili Indiji.Muhamed je najcesce ime u Londonu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA