≫ 

Izbori za Kongres: Republikanci dobili Senat, Kolorado gej guvernera, a dve muslimanke ušle u istoriju

Demokrate će preuzeti kontrolu nad Predstavničkim domom američkog Kongresa od republikanaca

  • 0

Američki Predstavnički dom dobiće demokratsku većinu, dok će republikanci američkog predsednika Donalda Trampa zadržati kontrolu nad Senatom, objavili su američki mediji. Takvi rezultati u skladu su sa predizbornim anketama i analizama.

Republikanci su dosad kontrolisali Kongres. U Senatu su imali tesnu većinu (51 senator prema 49 demokratskih), a veću u Predstavničkom domu (236 zastupnika prema 193 demokratskih, uz šest praznih mesta).

Kompletan sastav Predstavničkog doma i Senata biće poznati tek nakon što se zatvore birališta širom zemlje i dođu rezultati.

IZ SATA U SAT

08.20 - "Gori" Tviter zbog prve muslimanke u Kongresu

Nakon prvih informacija o ulasku Rašide Tlaib u Kongres, Ilhan Omar odmah je javno na Tviteru čestitala svojoj 'sestri' na postignuću koje će biti zabeleženo u istoriji.

- Jedva čekam da služimo zajedno - napisala je Omar. Njen tvit lajkovalo je i podelilo već više od hiljadu korisnika te društvene mreže.

Mnoge su Amerikanke sa oduševljenjem i velikim emocijama doživele reči čestitke Ilhan Omar.

07:57 - Fejsbuk blokirao 115 naloga zbog izbora

Kompanija Fejsbuk saopštila je danas da je blokirala 115 naloga zbog "sumnjivog koordinisanog neautentičnog ponašanja" povezanog sa stranim grupama koje pokušavaju da utiču na izbore.

Foto: Tanjug/AP

Kako se navodi, kompanija je ugasila 30 Fejsbuk i 85 Instagram naloga i trenutno ih ispituje, prenosi AP.

Kompanija Fejsbuk postupila je tako nakon što je dobila informaciju od američkih zvaničnika o mogućem mešanju "stranih entiteta" u izbore, napisao je šef službe za sajber bezbednost kompanije Natanijel Glajčer.

On je dodao i da će kompanija obavestiti detaljnije javnost o tome čim prikupi još podataka, uključujući i taj da li su blokirani nalozi povezani sa Agencijom za istraživanje interneta sa sedištem u Rusiji ili drugim stranim entitetima.

Kako je rekao skoro svi blokirani nalozi su na ruskom ili francuskom jeziku.

7:31 - Republikanac Ron De Santis postaće guverner Floride

6:52 - "Najbolji dani za nas tek dolaze", rekao je Beto O'Rurk nakon što je izgubio od republikanca Teda Kruza.

Pozvao je političare da pišu zakone koji proizlaze iz uverenja, a ne iz straha. "Amerikanci moraju živeti kroz obećanja i potencijal ove zemlje", rekao je na bini u svom rodnom El Pasu u Texasu.

6:34 - CNN je objavio kako je Tramp nazvao demokratkinju Pelosi i čestitao joj.

6:32 - AP već je izračunao kako će u Kongresu biti rekordan broj žena. Ne zna se još tačna brojka, ali će sigurno biti veća od 84 koliko ih je bilo do sada.

6:28 - Nensi Pelosi, dosadašnja predsednica demokratske manjine u Predstavničkom domu, u svom je obraćanju demokratima i njihovim biračima nakon što su bili poznati rezultati izbora kazala "Zahvaljujući vama sutra će biti novi dan u Americi".

5:55 - Tramp ipak nije izdržao pa se oglasio na Twitteru. Istakao je da je iza njih neverovatna i uspešna noć i zahvalio se svima.

4:59 - Demokrate su osvojili Predstavnički dom posle osam godina.

4:34 - CNN javlja kako su republikanci uspeli da zadrže kontrolu u Senatu!

4:28 - Demokrate će preuzeti kontrolu nad Predstavničkim domom američkog Kongresa od republikanaca, objavio je Fox News.

Ostali američki mediji javili su da situacija za demokrate u Predstavničkom domu izgleda povoljno, ali su se suzdržali od prognoze kakvu je dao "Fox News".

Analitičar CNN-a naglasio je kako se ipak ne radi o "plavom valu" kakvom su se demokrati nadali.

"Sasvim je moguće da demokrate preuzmu kontrolu nad Domom, ali moram reći, kada pogledate što se noćas događa, to nije plavi val", rekao je.

NBC News procenjuje da demokrate imaju 65 posto izgleda dobiti većinu u Predstavničkom domu.

Međutim, sa birališta u Kaliforniji - snažnom demokratskom uporištu, kao i s onih u Vašingtonu, na Havajima, Ajdahu, Oregonu i Aljasci još nema rezultata što znači da je prerano tvrditi da demokrate preuzimaju Predstavnički dom, ocenjuje BBC.

4:16 - Guverner Kolorada biće demokrata Džared Polis, koji se javno izjašnjava da je gej. Kako piše CNN, to je prvi američki gej guverner.

4:12 - Rašida Tlaib i Ilhan Omar biće prve muslimanke u Kongresu. Rašida je demokratkinja iz Mičigena, a Ilhan Omar iz Minesote.

3:55 - Demokratkinja Aleksandrija Okasio-Kortez u utrci za Kongres pobeđuje u Njujorku. Ona će, s navršenih 29 godina prošli mesec, biti najmlađa žena ikad izabrana u Kongres. Pre nje najmlađa je žena bila Eliza Stefanik koja je u Kongres ušla s 30.

Aleksandrija Kortez Foto: Tanjug/AP

VIDEO: Da li je treći svetski rat na pomolu?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA