≫ 

Ivanka ponavlja Hilarinu grešku: Trampova ćerka koristila privatni mejl za rad u Beloj kući

Mejlovi su poslati savetnicima u Beloj kući, članovima kabineta i pomoćnicima Ivanke Tramp, a mnogi od njih krše pravila javnih zapisa

  • 1

Ćerka američkog predsednika Donalda Trampa i viši savetnik u Beloj kući Ivanka Tramp, poslala je stotine mejlova o poslovima vlade sa ličnog mejla 2017. godine, piše Vašington post.

Mejlovi su poslati savetnicima u Beloj kući, članovima kabineta i pomoćnicima Ivanke Tramp, a mnogi od njih krše pravila javnih zapisa, navodi.

To otkriće uznemirilo je pojedine savetnike Donalda Trampa, koji strahuju da je ta praksa Trampove ćerke slična onoj na koju se fokusirao tokom svoje kampanje 2016. godine, a koja se odnosila na Hilari Klinton i njenu upotrebu ličnih mejlova.

List navodi, pozivajući se na izvore upoznate sa problemom, i da su neki saradnici bili iznenađeni količinom ličnih Ivankinih mejlova, a ona je kazala da nije upoznata sa pojedinostima pravila.

Mnogi misle da je Ivanka napravila isti prekršaj kao i Hilari Foto: Tanjug/AP/dpa

Iz kancelarije advokata i savetnika za etiku Ivanke Tramp saopštili s da je ćerka predsednika povremeno koristila svoju privatnu imejl poštu pre nego što je upoznata sa pravilima, ali i da nijedna njena poruka nije sadržala poverljive informacije.

- Prilikom prelaska u vladu, nakon što je dobila službeni mejl, gospođa Tramp ponekad je koristila svoj lični, gotovo uvek za logistiku i raspored u vezi sa njezinom porodicom - navodi se u saopštenju i dodaje da je njena upotreba mejlova drugačija od Klintonove, koja je koristila privatan server za mejlove u njenoj kući.

Trampovi savetnici zabrinuti Foto: Tanjug/AP

Ipak mnoge je ovaj slučaj podsetio na bivšu državnu sekretarku Hilari Klinton i na aferu koja je zbog toga izbila u samom finišu predizborne kampanje 2016. godine.

Kako prenosi focus.de, Klinton je u vreme mandata državne sekretarke slala mejlove i preko privatnog, neobezbeđenog servera, što je kažnjivo. FBI je svoju istragu zatvorio u julu i predložio da se ne podigne optužnica protiv Klinton. Odlukom ministarke pravde Lorete Linč, afera je pravno okončana, ali je politički sve vreme ostala tema.

Mnogi misle da je Hilari zbog slične afere izgubila izbore 2016. godine Foto: Tanjug/AP

Ministarstvo pravde SAD je sredinom ove godine objavilo dugo očekivani izveštaj oko odnosa Federalnog istražnog biroa (FBI) povodom istrage Hilari Klinton i njene upotrebe privatnog mejla, javlja "Raša tudej".

Republikanci su nestrpljivo čekali objavu, a prema poslednjim informacijama izveštaj generalnog inspektora Majkla Horovica biće kritičan za Odeljenje pravde i FBI.

Između ostalog, u izveštaju na 500 strana, napomenuto je da je bivši direktor FBI Džejms Komi napravio "ozbiljnu grešku u proceni" kada je neposredno pred kraj američkih predsedničkih izbora 2016. godine rekao da će ponovo pokrenuti istragu oko kandidatkinje za predsednika SAD Hilari Klinton i njene upotrebe privatnog mejla.

(Telegraf.rs/Tanjug/rt.com/CNN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA