≫ 

Kako strani mediji izveštavaju o brutalnom hapšenju Srba na Kosovu (VIDEO)

Agencija citira i saopštenje premijera privremenih kosovskih institucija Ramuša Haradinaja koji poziva na smirivanje situacije uz obrazloženje da hapšenja nisu povezana sa političkim dešavanjima

  • 15

Američka agencija AP prenela je da je u severnom delu Kosovske Mitrovice rano jutros uhapšeni Srbi povezanih sa ubistvom Olivera Ivanovića. Pozivajući se na saopštenje kosovske policije, AP navodi da se uhapšeni, kako se navodi, smatraju osumnjičenima u vezi sa ubistvom Ivanovića.

Dodaje se da je uhapšen jedan Srbin zbog opiranja policiji.

Kosovska Mitrovica rano jutros Foto: Radio kontakt plus

AP je prenela da je kosovska policija rano jutros uhapsila četvoricu Srba u Kosovskoj Mitrovici, od kojih su trojica povezana sa ubistvom Olivera Ivanovića, jedna je ometala akciju, dok se za petom osobom traga.

Agencija navodi, da je policija tom prilikom oduzela dokaze za istragu o ubistvu Olivera Ivanovića, kao i da je tužilaštvo saopštilo da su na četiri lokacije, na kojima je racija sprovedena, pronadjeni ilegalno oružje i drugi materijali.

Ovako su pisali crnogorski mediji - Printskrin

Navodi se i da su i lideri Srba pozvali su na smirivanje situacije i zatražili od Beograda i medjunarodne zajednice da im pomogne.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić rekao je AP-u da je formiran krizni centar, kao i da je osituaciji razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Srpske vlasti su već imale sastanak Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Agencija citira i saopštenje premijera privremenih kosovskih institucija Ramuša Haradinaja koji poziva na smirivanje situacije uz obrazloženje da hapšenja nisu povezana sa političkim dešavanjima.

- Uveravam građane Kosova i ustanove javnog reda da operacije policvije nikada neće biti usmerene protiv ijedne etničke ili političke grupacije - rekao je Haradinaj, prenosi AP.

Agencija ocenjuje da su početkom nedelje na Kosovu porasle tenzije jer Kosovo nije uspelo da postane član Interpola zbog lobiranja Srbije, zbog čega su privremene kosovske institucije odlučile da povećaju takse za 100 odsto na uvoz robe iz centralne Srbije.

Naslovi na agencijama se izgledali ovako Printskrin

Agencija navodi da je na glavnom trgu u severnoj Kosovskoj Mitrovici bilo okupljanja građana.

Mediji u regionu preneli su danas agencijske vesti o tenzijama na severu Kosova, koje naseljavaju Srbi, pucnjima i hapšenjima, kao i odvojenim vanrednim sastancima vlade i predsednika Srbje Aleksandara Vučića sa vojnim vrhom i šefovima bezbednosnih službi.

Haradinaj traži priznanje Kosova Foto: Profimedia/Erkin Keci/Anadolu Agency

Agencija HINA javila je, pozivajući se na srpske medije, da su napetosti između Prištine i Beograda, podstaknute odlukom kosovskih vlasti da carinske takse na robu iz Srbije i BiH povećaju za 100 posto, u poslednja 24 sata dostigle razmere koje bi uskoro mogle prerasti u nekontrolisane incidente, uprkos, kažu, porukama iz Brisela,.

Portal Index je, pozivajući se na srpske medije, preneo da su specijalne jedinice ROSU upale rano jutros na severni deo Kosova, koji nastanjuju Srbi, i da je četvorica njih uhapšeno.

Naslovi hrvatski medija Printskrin

I drugi hrvatski mediji prenose da su četvorica Srba uhapšena na severu Kosova, da su se čuli rafali, kao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao vanredni sastanak sa šefovima bezbednosnih službi i vojske.

I mediji u BiH su preneli o tenzijama na Kosovu i Metohiji i vanrednim sastancima predsednika Srbije i vlade.

Portal RT Crne Gore, takođe izvestava o situaciji na Kosovu, nakon što je Priština odlučila da poveća dažbine na robu iz centralne Srbije za 100 posto.

Dažbine na robu iz Srbije su podignute za 100 odsto Foto-ilustracija: Shutterstock, kryeministri-ks.net

Makedonski mediji pored vesti o upadu specjalnih jedinica ROSU na sever Kosova, pišu da će u podne u Kosovskoj Mitrovici biti održan miran protest.

Haos u Kosovskoj Mitrovici: kosovski specijalci jutros su uhapsili četvoro Srba, čule su se pucnjave, građani su na nogama, tako je makedonska televizija Sitel prenela najnoviju vest o upadu kosovskih snaga Rosu u severni deo Kosovske Mitrovise.

Svi su preneli vesti o situaciji na Kosovu Printskrin

Sitel navodi da su pripadnici jedinice Rosu upali u stanove četvoro uhapšenih, udarali ih puškama i nogama, a nakon toga odveli u nepoznatom smeru.

Sitel navodi i da je portparol kosovske policije Daut Hodžaj izjavio da su hapšenja sprovedena u okviru istrage ubistva Olivera Ivanovića.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    23. novembar 2018 | 12:03

    srbija mora odmereno i mudra da postupa u narednom periodu da ne bi na kraju svu krivicu sručili na nas, kao što su uvek radili do sad.

  • Chicago

    23. novembar 2018 | 11:38

    Meni stvarno nije jasno kako moze neko da podrzava ove ubice,ceo svet zna sta su radili i nikom nista,da su to gradjani koji nisu ucestvovali u sukobima pa da ih i razumem ovako,stvarno mi nije jasno

  • Gvozdeni

    23. novembar 2018 | 15:08

    Sever kosova će biti svakodnevno maltretiran,ljude će ljigavi Šiptari da hapse tuku i odvode na mučenja i ponižavanja.A ako se ti Srbi opreme i obuče da mogu sebe da odbrane ne bih reko da bi imali petlju da pomisle a kamoli da krenu u tom pravcu.Sada kad znaju da su goloruki i kad su ih JENKI razoružali mogu da rovare kad im se ćefne.Šiptari su jaki kad su buljuku i kad im je zagarantovano da im se ništa neće desiti.I sve što brutalnije urade protiv Srba to će svima njima biti bolje. Za sada im to uspeva ali neće dugo.Vreme je da i mi proradimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA