Jezivi snimci iz Sirije: Deca se bore za vazduh, povređene dovoze u kolicima. Rusija: U napadu učestvovali Beli šlemovi, saveznici Zapada (FOTO) (VIDEO)

Doktor u bolnici Šervan Šeho rekao je da svi hospitalizovani pacijenti imaju simptome tzv. alergije na gas - vodene oči i otežano disanje

  • 16

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je "pro-zapadna organizacija Beli šlemovi učestvovala u granatiranju stambenih delova Alepa u Siriji projektilima napunjenim hlorom i da je 107 ljudi, među kojima ima i dece i žena, zatražilo pomoć zbog disajnih problema".

Doktor u bolnici Šervan Šeho rekao je da svi hospitalizovani pacijenti imaju simptome tzv. alergije na gas - vodene oči i otežano disanje, prenosi ruska Gazeta. U Alepo su stigli i ruski vojni hemičari.

Među povređenima ima i osmoro dece.

U noći na nedelju, 25. novembra, militanti u Siriji bombardovali su rezidencijalno područje Alepa projektilima napunjenim hlorom i povredili 107 ljudi, uključujući i osmoro dece, prenela je sirijska novinska agencija SANA.

Građani su se žalili da imaju probleme sa disanjem Foto: Tanjug/AP

Napad je izveden iz zone Idliba, sa područja u blizini sela pod kontrolom bivšeg Al-Nusra fronta.

Rusko ministarstvo odbrane navelo je da su u napad bili uključeni aktivisti pro-zapadne organizacije Beli šlemovi.

- Jasno je da su beli šlemovi direktno povezani sa terorističkim organizacijama koje rade u Siriji, a posebno u zoni de-eskalacije Idlib. Ruski specijalisti pažljivo prate situaciju u ovom delu, za koji je odgovorna turska strana - saopštilo je ministarstvo.

U napadu je navodno korišćen hlor Foto: Tanjug/AP

Oni su dodali kako pažljivo sarađuju i sa ljudima koji su zatražili pomoć nakon napada.

Na snimku iz bolnice u Alepu koje je objavilo rusko ministarstvo odbrane vide se povređeni civili, uključujući i žene i decu. Na snimku se vidi i žena u kolicima, kao i da pacijenti nose maske za kiseonik.

Lekari su za RT njuz rekli kako je bolnica ispunjena "posebnim hemijskim mirisom".

- Pacijenti vide veoma loše i imaju velike teškoće u disanju - rekao je jedan od doktora.

Među povređenima ima i dece Foto: Tanjug/AP

Sirijske oružane snage su na ovaj napad odgovorile raketiranjem pozicija pobunjenika.

Prošlog meseca Moskva je izrazila zabrinutost zbog spremanja Zapada da izazove još jednu provokaciju korišćenjem hemijskog oružja u Siriji, za koji bi zapadne zemlje optužile snage sirijskog predsednika Bašara al Asada, a potom ga iskoristile kao veštački izvor za raketni napad, saopštilo je ranije Ministarstvo spoljnih poslova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana Bakov

    25. novembar 2018 | 10:48

    Beli satana slemovi su odlucili da uniste nacisto Siriju kolevku civilizacije.Uz njihovu podrsku unistena je Palmira kulturno dobro od neprocenjive vrednosti.Pitam se cesto dok gledam patnje siriskog naroda , da li ce ovim sotonama jednom doci kraj.

  • Zajedljivi filozof

    25. novembar 2018 | 10:34

    To su beli šljamovi....sad se Englezi I Ameri da uzjogune,vec vidjeno.

  • Nevena

    25. novembar 2018 | 10:33

    Naravno da su ti "Beli slemovi" sa teroristima povezani ! Zar to i mi Srbi sa prostora Jugoslavije nismo najbolje upoznali !? Vidimo da su danas postali cak i mnogo agresivniji jer su uz medijsko raketiranje i oruzje poceli javno koristiti , bice da im je njihovih teroristickih sluga ponestalo ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA