≫ 

Ratno stanje od 30 dana u Ukrajini! Ceo svet čeka da se oglasi Putin, a Tramp je rekao svoje (FOTO) (VIDEO)

Na Telegrafovom sajtu pratite najnovija dešavanja u Ukrajini

Rusija je danas otvorila moreuz Kerč u blizini Krima, nakon što je ruska obalska straža u nedelju zarobila tri ukrajinska broda u Crnom moru kod Krima i upotrebila oružje kako bi ih prisilila da se zaustave, javila je agencija RIA Novosti.

Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine doneo je odluku da uvede ratno stanje na teritoriji te zemlje u trajanju od 60 dana. Odluku o tome treba da potvrdi Vrhovna rada (parlament) Ukrajine, preneo je Sputnjik.

21:30 -  Oglasio se Tramp: "Ne sviđa mi se situacija između Moskve i Kijeva"

Američki predsednik Donald Tramp rekao je danas da mu se ne sviđa ono što se dešava između Rusije i Ukrajine, dan nakon što je Rusija zaplenila ukrajinske brodove u blizini Krima.

- Nikako nam se ne dopada ovo što se događa. I nadamo se da će to biti rešeno - rekao je Tramp novinarima, prenosi Rojters.

Predsednik SAD je poručio da sa evropskim liderima radi na rešavanju te situacije.

21:10 - Ukrajinski parlament podržao 30 dana ratnog stanja, doneta odluka i o izborima

Ukrajinski poslanici podržali su danas predlog predsednika te zemlje Petra Porošenka o uvođenju ratnog stanja na period od 30 dana u oblastima koje su najpodložnije eventualnom napadu iz Rusije.

Današnjim glasanjem poslanici su, takođe, potvrdili da će Ukrajina održati predsedničke izbore 31. marta, prenosi Rojters. Ukrinform navodi da je ratno stanje uvedeno u deset regiona Ukrajine.

20:15 - Rusija ne planira novu bazu u Azovskom moru

Rusija nema u planu novu pomorsku bazu u Azovskom moru, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije u OEBS-u Aleksandar Lukaševič.

- Snage i oružje koji su tamo raspoređeni, adekvatni su zadatku obezbeđivanja zaštite krimskog mosta - rekao je Lukaševič na specijalnom zasedanju Stalnog saveta OEBS-a, prenosi Tas s.

19:45 - Rusi ispitali pritvorene ukrajinske mornare 

Ruska Federalna bezbednosna služba saopštila je da je ispitala ukrajinske mornare pritvorene posle incidenta u Kerčkom moreuzu. FSB je objavio snimak saslušanja, prenela je agencija Tas s.

18:30 - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg zatražio je danas od Rusije da oslobodi ukrajinske brodove i mornare, navodeći da potez Moskve nema nikakvo opravdanje.

Jens Stoltenberg, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Prema njegovim rečima, ne postoji opravdanje za primenu vojne sile protiv ukrajinskih brodova i posade zbog čega je od Rusije zatraženo da ih hitno oslobodi.

18:00 - Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli rekla je da daje izjavu u ime SAD, Holandije, Poljske, Švedske i Velike Britanije, prenosi Sputnik.

- Ujedinjeni smo u protivljenju ruskom napadu. Podržavamo teritorijani integritet i suverenitet Ukrajine - navela je ona.

Ona je upozorila Rusiju da je zaplena tri ukrajinska vojna broda "sramno narušavanje suvereniteta ukrajinske teritorije" i "arogantan čin" koji međunarodna zajednica mora da osudi.

Hejli je rekla da je jutros pričala telefonom sa predsednikom SAD Donaldom Trampom i državnim sekretarom Majkom Pompeom i da njena izjava oslikava i brige vrha američke vlasti.

Niki Hejli, Foto: Tanjug/AP

17:30 - Savet bezbednosti UN trebalo je da diskutuje o incidentu u Kerčkom moreuzu, navodi Sputnik, na zahtev Rusije. Međutim, sedam članica Saveta bezbednosti UN glasale su protiv ruskog predloga da se sazove hitna sednica posvećena incidentu u Kerčkom moreuzu.

Kina, Rusija, Kazahstan i Bolivija glasale su za ruski predlog, a četiri zemlje bile su uzdržane, prenela je agencija Tas s.

- Niko ne može da spreči Rusiju kao stalnu članicu Saveta bezbednosti da pokrene pitanje koje smatramo važnim za dnevni red - rekao je prvi zamenik stalnog predstavnika u UN Dmitrij Poljanski.

17:15 - Ratno stanje od 30 dana

Porošenko je saopštio večeras da će parlamentu predložiti da najavljeno ratno stanje u zemlji traje 30 dana umesto prethodno predviđenih 60 dana, saopštila je ambasada Ukrajine u Beogradu. On je tu odluku doneo posle konsultacija s predstavnicima političkih partija i s ciljem da se planirani predsednički izbori u Ukrajini nesmetano održe u određenom roku.

Drugi cilj je sprečavanje spekulacija da se ratno stanje uvodi samo da bi se odložili izbori.

17:05 - Odložena sednica parlamenta

Ukrajinska Vrhovna rada (parlament) odložila je današnju sednicu na kojoj je trebalo da bude odobren ukaz o proglašenju ratnog stanja koji je potpisao Porošenko. Članovi nekoliko opozicionih stranaka su po početku sednice blokirali podijum u parlamentu i zahtevali detaljnu diskusiju o trenutnoj situaciji, nakon incidenta u Kerčkom moreuzu.

Opozicija smatra da je Porošenko doneo svoju odluku bez saglasnosti lidera parlamentarnih grupa, čime se krši procedura donošenja odluka.

16:00 - U Rusiji 24 ukrajinska mornara

U Rusiji se trenutno nalaze 24 mornara sa tri ukrajinska broda zaplenjena u Kerčkom moreuzu, saopštila je danas ombudsman Ruske Federacije Tatjana Moskalkova.

Prema njenim rečima, trojica mornara koji su ranjeni u incidentu oporavljaju se u bolnici i nisu životno ugroženi, prenosi Rojters.

15:40 - Merkel Porošenku: Učiniću sve da se razreši kriza

Nemačka kancelarka Angela Merkel prenela je danas u telefonskom razgovoru ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku da će učiniti sve što može da se razreši kriza između Ukrajine i Rusije.

- Angela Merkel je izrazila zabrinutost zbog eskalacije ruske agresije korišćenjem oružja i navela da će učiniti sve da dođe do smanjivanja tenzija - navodi se u saopštenju kancelarije ukrajinskog predsednika, a prenosi Rojters.

14:40  - Ukrajinski demonstranti zapalili ruski konzulat u gradu Harkovu

Vatra je buknula u ruskom konzulatu u severoistočnom gradu Harkovu u Ukrajini gde su demonstranti bacali rakete i palili gume ispred zgrade.

14:20 - Porošenko potpisao dokument o uvođenju ratnog stanja

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko potpisao je danas ukaz o odluci Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu o uvođenju ratnog stanja u Ukrajini do 25. januara 2019. godine, objavljeno je na sajtu ukrajinskog predsednika.

Ratno stanje do 25. januara Foto: Tanjug/AP, Pixabay

14:10 - Francuska: Rusija da oslobodi tri ukrajinska broda

Francuska se danas pridružila međunarodnim pozivima Rusiji da oslobodi tri ukrajinska broda koja je juče zaplenila u blizini Krima.

- Ništa ne opravdava rusku upotrebu sile. Tražimo od Rusije da oslobodi ukrajinske mornare i vrati zaplenjene brodove što pre - saopštilo je francusko Ministarstvo spoljnih poslova. francuskog Ministarstva.

Kako je preneo Rojters, Ministarstvo je pozvalo obe strane da pokažu maksimalnu uzdržanost i spreče vojnu eskalaciju.

14:05 - Rusko MSP: Politika Kijeva ima ozbiljne posledice

Cilj politike Kijeva jeste izazivanje konflikata s Rusijom, uz saradnju sa SAD i Evropskom unijom, i ima ozbiljne posledice, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Rusije povodom jučerašnjeg incidenta u Kerčkom moreuzu.

- Ministarstvo spoljnih poslova se snažno protivi očiglednom kršenju prava na miran prolaz brodova koji prolaze kroz ruske teritorijalne vode prema Crnom moru - saopštenjo je iz Ministarstva, prenosi TAS S.

13:35 - Portparol Merkelove: Oslobodite ukrajinske mornare i brodove

Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel, Štefen Zajbert, zatražio je od Rusije da oslobodi ukrajinske mornare i brodove koji su juče zaplenjeni u Kerčkom moreuzu.

Zajbert je zatražio od obe strane da odmah započnu dijalog, reše incident i smire tenzije, prenosi AP.

- Indident postavlja mnoga ozbiljna pitanja o upotrebi vojne sile ruskih snaga za koju, na osnovu poznatih činjenica, nema opravdanja - rekao je portparol nemačke kancelarke.

13:10 - Peskov: Putin bio obavešten o dešavanju u Kerčkom moreuzu

Ruski predsednik Vladimir Putin primio je informacije o dešavnjima u Kerčkom moreuzu u realnom vremenu, izjavio je danas pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

- To je bila ozbiljna provokacija i naravno, kompletne informacije (o incidentu) saopštene su (Putinu) kako juče tako i danas - rekao je Peskov.

On je rekao da je jučerašnji incident veoma opasna provokacija od strane Kijeva.

- To je veoma opasna provokacija od strane Kijeva, koja zahteva posebnu pažnju i specijalnu istragu - rekao je Peskov, preneo je TAS S.

On je naveo da ruski predsednik nema planove da razgovara telefonom oko incidenta u Kerčkom zalivu.

13:07 - Tusk: Evropa će ostati ujedinjena u podršci Ukrajini

Šef Evropske unije Donald Tusk pozvao je Rusiju da prestane da provocira Ukrajinu i pozivao vlasti da vrate ukrajinske brodove i mornare.

- Osuđujem rusku upotrebu sile u Azovskom moru. Ruske vlasti moraju da vrate ukrajinske mornare, plovila i da se uzdre se od daljih provokacija - istakao je Tusk.

On je dodao da je razgovarao o razvoju događaja sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom i da će se sastati sa predstavnicima ukrajinskog lidera kasnije u ponedeljak.

- Evropa će ostati ujedinjena u podršci Ukrajini - zaključio je on.

13:02 - Poljska u pripravnosti prati situaciju

Poljski ministar odbrane Marijuš Balščak izjavio je danas da trenutna kriza u Ukrajini ne predstavlja opasnost po Poljsku, ali je zatražio da se situacija prati.

- Službe nisu javile da postoji povećani nivo pretnje po Poljsku kao rezultat situacije u Ukrajini - rekao je Balščak, prenosi Rojters.

Ipak, naglasio je da je činjenica da se Poljska graniči sa Ukrajinom i Rusijom "značajna".

12:22 - Objavljena imena zarobljenih vojnika, Rusi ih ispituju

Ukrajinska vojska objavila je imena ukrajinskih vojnika koji su povređeni u jučerašnjem incidentu. Reč je o Vasilu Soroki (27) iz Novoukrainka, Andri Artemenku (24) iz Odese i 18-godišnjem Andri Eder takođe iz Odese.

Ruski ombudsman Tatjana Moskalkova izjavila je ranije da je istraga u toku, te da istražni organi ispituju privedene vojnike .

12:15 - Telefonski razgovor sa Porošenkom

Generalni sekretar NATO-a i ukrajinski predsednik Petro Porošenko razgovarali su danas preko telefona o krizi u moreuzu Kerč. Generalni sekretar je u ime NATO-a izrazio punu podršku ukrajinskoj teritorijalnom suverenitetu, kao i pravu da plovi svojim teritorijalnim vodama.

12:00 - Ukrajinski otpravnik poslova pozvan u ministarstvo spoljnih poslova Rusije

Otpravnik poslova u Ambasadi Ukrajine u Moskvi Ruslan Nimčinski biće pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije "u vezi sa provokativnim akcijama Kijeva u Azovskom moru", izjavila je portparol ovog ministarstva Marija Zaharova.

11:50 - Drama ispred ruskog konzulata u Harkovu

Ispred ruskog konzulata u Harkovu, grupa demonstranata upalila je baklje, a kako se može videti na fotografijama i snimcima sa lica mesta, u dvorištu konzulata došlo je do manjeg požara.

11:08 - Porošenko zahteva oslobađanje vojnika: Njihova sudbina je nepoznata

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko tražio je od Rusije da oslobodi ukrajinske vojnike i vrati tri zaplenjena broda.

- Pozivam rukovodstvo Ruske Federacije sa zahtevom da odmah oslobodi ukrajinske vojnike koji su brutalno zatočeni u suprotnosti sa međunarodnim pravom i čija je sudbina nepoznata - naglasio je šef države na sastanku Veća za nacionalnu bezbednost i odbranu.

On je zahteva da vojnici i brodovi budu odmah prebačeni na ukrajinsku stranu

- To bi bio prvi korak smirivanja situacije i u drugim pravcima - rekao je on.

Porošenko traži vraćanje brodova Foto: Tanjug/AP

10:50 - NATO se ne oglašava o sastanku

U sedištu NATO''a u Briselu danas su odbili da kažu da li će biti sastanka ambasadora država članice Alijanse o jučerašnjem incidentu u Kerčkom moreuzu, u Azovskom moru, kada je ruska Obalska straža pucala na brodove

ukrajinske mornarice, pri čemu su ranjena četvorica mornara.

10:35 - Berlin poziva na smirivanje situacije

Zamenik nemačkog ministra spoljnih poslova Mihael Rot pozvao je danas Rusiju i Ukrajinu da smire tenzije nakon incidenta u Crnom moru.

Rot je rekao radiju "Dojčlandfunk" da je ovo pitanje "veoma ozbiljno" i da je "eskalacija u odnosima Rusije i Ukrajine poslednja stvar koja nam je potrebna".

On je dodao da ne raspolaže nikakvim dodatnim informacijama o incidentu, "ali da je jasno da Rusija, u skladu sa međunarodnim pravom, mora da osigurna neometan pristup ukrajinskim lukama u Azovskom moru".

Mesto gde se odigrao incident Foto: Tanjug/AP

10:30 - Zapaljen ruski diplomatski automobil u Kijevu

Nedaleko od Ambasade Rusije u Kijevu, ispred koje su sinoć paljene baklje i dimne bombe, izgoreo je automobil sa ruskim diplomatskim tablicama, saopštio je portal Ukrajinska pravda.

Portal je objavio registarski broj automobila - DP 001 019. Te oznake registarskih tablica pripadaju automobilima ruske diplomatske misije i ruskim konzularnim predstavništvima i diplomatama.

10:25 - Turska brine zbog ove situacije, a Poljska osuđuje ponašanje Rusije

Turska je danas saopštila da je zabrinuta zbog navoda da je kod poluostrva Krim pripojenog Rusiji pucano na ukrajinske brodove, a Poljska je osudila "agresivno ponašanje Rusije", prenosi Rojters.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je da ne sme biti opstrukcije saobraćaja na području Kerčkog moreuza koji povezuje Crno more s Azovskim morem.

- Kao zemlja koja deli obalu Crnog mora, naglašavamo da prolaz kroz Kerčki moreuz ne sme da bude blokiran - navodi se u saopštenju turskog ministarstva u kojem se poziva na "izbegavanje koraka koji mogu da ugroze stabilnost i mir u regionu".

Okupljeni demonstranti ispred ruske ambasade u Kijevu Foto: Tanjug/AP

10:15 - Ukrajinska vojska u stanju najviše borbene gotovosti

Iako je stanje na terenu trenurtno mirno, ukrajinska vojska dovedena je u stanje najviše borbene gotovosti, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Ukrajine.

Pored toga, u stanje najviše borbene gotovosti podignuta je i Služba bezbednosti Ukrajine.

09:20 - Rusi optužuju Kijev za provokaciju

Državni sekretar zamenika ministra spoljnih poslova Rusije Grigorij Karasin izjavio da su jučerašnji događaji "provokacija Kijeva koja je za cilj imala da uzdrma Ukrajinu objavljivanjem ratnog stanja, mobilisanje antiruskog raspoloženja Zapada i pooštravanje anti-ruskih sankcija".

- Očigledno je da je ovo provokacija - njeno vreme, mesto i forma bili su unapred osmišljeni - istakao je Karasin.

Plovidba kroz moreuz Kerč odvija se normalno, izjavio je danas generalni direktor krimskih luka Aleksej Volkov.

- Plovidba kroz kanal Kerč je ponovo uspostavljena...radi uobičajeno - kazao je Volkov, prenosi Tas s.

On je prethodno naveo da je moreuz Kerč otvoren nakon blokade koja je uvedena zbog incidenta koji se u nedelju dogodio u Crnom moru.

Incident se u nedelju dogodio u Crnom moru Foto: Tanjug/AP

Rojters je prethodno, pozivajući se na izveštaj agencije RIA Novosti, preneo da je Rusija danas otvorila moreuz Kerč u blizini Krima, nakon što je ruska obalna straža u nedelju zaplenila tri ukrajinska broda u Crnom moru kod Krima i upotrebila oružje kako bi ih prisilila da se zaustave, javila je agencija RIA Novosti.

08:50 - Mornarica u uniformama čuva zarobljene brodove

Rojtersov svedok sa lica mesta javlja da se brodovi nalaze u luci Kerč i da na njima nema tragova oštećenja i da se u njihovoj blizini nalaze ljudi u uniformama mornarice.

Ruska Federalna služba bezbednosti sinoć je potvrdila da su njeni brodovi granične patrole zaplenili tri ukrajinska broda u Crnom moru kod Krima i upotrebili oružje kako bi ih prisilili da se zaustave, javila je agencija RIA Novosti.

Ovaj događaj je uznemirio međunarodnu javnost Foto: Tanjug/AP

U incidentu su povređena tri ukrajinska vojnika i oni su dobili medicinsku pomoć, naveo je FSB. Rojters je izvestio da oni nisu životno ugroženi.

FSB je, kako je navedeno, delovao zato što ukrajinski brodovi ilegalno ušli u teritorijalne vode Rusije, ignorisali upozorenje da stanu i vršili opasne manevre.

Ruska bezbednosna služba je prethodno navela da ima dokaze da je Ukrajina odgovorna za sukobe između ruskih i ukrajinskih brodova u Crnom moru.

NATO je sinoć saopštio da prati razvoj situacije u Azovskom moru i moreuzu Kerč i da je u kontaktu sa vlastima Ukrajine, čiji teritorijalni integritet podržava.

Demonstranti su ostavljali gume i brodove od papira ispred ruske ambasade u Kijevu Foto: Tanjug/AP

To je na svom Tviteru napisala portparolka NATO-a Oana Lungesku i dodala da ta vojna alijansa poziva na uzdržanost i deesklaciju sukoba.

- NATO podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, uključujući pomorska prava u njenim teritorijlnim vodama. Pozivamo Rusiju da omogući nesmetani pristup ukrajinskim lukama u Azovskom moru u skladu sa međunarodnim pravom - napisala je ona.

22:44 - Dimne bombe ispred ruske ambasade

Nekoliko stotina demonstranata okupilo se u nedelju uveče ispred zgrade Ambasade Rusije u Kijevu.

Sinoć je situacija ispred ruske ambasade u Kijevu bila veoma kritična Foto: Tanjug/AP

Kako su preneli mediji, oni su ispred ograde postavili gume koje su pokušali da zapale, ali je policija reagovala i sprečila ih u tome.

Prethodno su demonstranti ubacili dimne bombe u dvorište zgrade ruskog diplomatskog predstavništva.

VIDEO: Protesti ispred ambasade Rusije u KIjevu zbog incidenta u Kerčkom moreuzu

Ovo je trenutak kada je sve počelo. Opširnije OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Senad

    26. novembar 2018 | 11:27

    Vise me brinu ovi tkz.interner ratnici.Od kojih siguran sam vecina ne zna nosa obrisati ali vrlo dobro "znaju"sta je rat.Nazalost moram vas razocarati i reci da od ovoga NEMA NISTA.To su vijesti i desavanja upravo za vas koji nevidite dalje od svoga nosa.Za vas koji umjesto da razmisljaju svojom glavom i upravljaju svojim zivotom to su prepustili drugima.

  • Ja

    26. novembar 2018 | 14:08

    Ljudi u smestaju sam sa Ukrajincima u Slovackoj.Mislio sam da ovo nikad necu reci ali mi smo za njih gospoda,tolko nekulturni,bezobrazni i bednih ljudi to nigde nisam video.

  • VladimirR

    26. novembar 2018 | 13:24

    Ukraina proglasila ratno stanje u trajanju od 60 dana ! ??? Šta će ako Rusija proglasi ratno stanje u trajanju od 3 dana? Ima da ih nema!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA