≫ 

Ovo mesto je idealno za sukob Rusije i Ukrajine: Ukleto Azovsko more mogu da koriste obe zemlje, a zbog jedne stvari napetost stalno raste

Ukrajina već mesecima apeluje na međunarodnu zajednicu, tvrdeći da Rusija krši zakon u Azovskom moru

  • 5

Ruske snage su 25. novembra zaplenile tri broda ukrajinske mornarice u Kerčkom moreuzu, između Crnog i Azovskog mora, navodeći da su nelegalno ušli u ruske teritorijalne vode. Rusija je čak upotrebila i oružje kako bi prisilila ukrajinske brodove da se zaustave, a tom prilikom su povređana tri vojnika.

Nakon ovog događaja, mnogi su ponovo počeli da analiziraju odnose Rusije i Ukrajine, a posebno od kada je Rusija pripojila Krim svojoj teritoriji 2014. godine.

Ranije ove godine tenzije je povećalo zaustavljanje ukrajinskog ribarskog broda i hapšenje njegove posade. Potom je u septembru usledilo povećavenje ruskog vojnog prisustva u Azovskom moru.

Rusija je u lošim odnosima sa Ukrajinom najviše zbog Krima Foto: Tanjug/AP, Pixabay, Wikipedia/Maximilian Dörrbecker

Još je letos bilo jasno da će Azovsko more, koje je Kerčkim moreuzom povezano s Crnim morem, postati novo poprište sukoba. Azovsko more ima samo jedan uzak prilaz ka Crnom moru, koji se nakon pripajanja Krima Rusiji sa obe strane nalazi pod kontrolom te zemlje, piše "Frankfurter algemajne cajtung" (FAZ).

Kada je u maju završena izgradnja mosta koji povezuje Rusiju s poluostrvom, prolaz trgovačkih brodova iz celog sveta u Azovsko more dodatno je otеžan. Ukrajina već mesecima apeluje na međunarodnu zajednicu, tvrdeći da Rusija krši zakon u Azovskom moru i uzajamni sporazum, prema kome obe zemlje mogu da koriste Azovsko more.

Ukrajina optužuje Rusiju da otežava prolaz brodova kroz moreuz Kerč od otvaranja Krimskog mosta Foto: Tanjug/AP

Oni tvrde da su trgovački brodovi na ulazu u Azovsko more u poslednje vreme prinuđeni da čekaju i do sedam dana, te da ruski graničari nakon prolaza zadržavaju i pretresaju mnoge od tih brodova.

Ukrajinski mediji navode da Rusi navodno ove brodove pretresaju jer traže sredstva koja bi mogla da posluže kao saboteri, koji bi mogli da dignu njihov Krimski most u vazduh.

Ukrajina najviše strahuje da će zbog toga njene luke Mariupolj i Berđansk trpeti štetu. Činjenica je da su ove luke još pre nekoliko meseci donele odluku o otpuštanjima radnika, odnosno skraćenju radnog vremena.

Zaplenjeni ukrajinski brodovi Foto: Tanjug/AP

Kerčki prolaz ili Kerčki moreuz veoma je važan za obe države. On spaja Azovsko more na severu sa Crnim morem na jugu, a razdvaja poluostrvo Kerč na zapadu od Tamanskog poluostrva (Krasnodarski kraj) na istoku.

Prolaz je dug oko 45 km, širine od 4,5 do 15 km, a maksimalna dubina iznosi do 18 metara. Najvažnije naselje na njegovim obalama je grad Kerč na Krimu po kome je prolaz i dobio ime. U antičkom periodu prolaz je bio poznat pod imenom Kimerijski Bosfor, po antičkim Kimerijcima koji su na tom području osnovali vlastitu državu Kimerijsko Bosforsko kraljevstvo.

Ukrajina je zbog ovog incidenta proglasila ratno stanje, koje će biti uvedeno 28. novembra u 10 regiona u zemlji. Međunarodna zajednica se oglasila po ovom pitanju i većina njih je osudila postupak Rusije, ali vlast u Moskvi optužuje Ukrajinu za namernu provokaciju i ističu da je to bio besmislen potez.

Trenutak presretanja ukrajinskih vojnih brodova u Crnom moru

Zbog ovoga drhti cela Ukrajina: Opasno rusko naoružanje stiže u žarište sukoba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    27. novembar 2018 | 15:27

    USA i UK dva velika zla, neće ući direktno u konflikt s Rusiom, uvek ima pijuna koji će za njihove interese ratovati, oni će postavljati Vlade i predsednike , davati I novce I oružje, i povode, a zatim mirno posmatrati kako drugi ginu...

  • Лицемер

    27. novembar 2018 | 18:08

    Ништа ту није уклето већ запад манипулише сиротињом. У Украјини су свргнули проруски легитимно изабрану власт и уместо да им омогуће (као што су обећали) бољи живот они их гурају у рат са браћом из РФ и све то због личних интереса. Желе да разбију РФ и да се домогну њиховог природног богатства. Боје се да сами уђу у сукоб. Љиге!!!

  • Sale

    28. novembar 2018 | 04:58

    Donece slobodu Ukrajini..amerika..?!? Isti narod, zaludeli su ih spijuni, mnogo su jaki amerikanci. Kad pocnu da se gube glave osvestice se Ukrajinci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA