Kina uvela rigorozne mere špijuniranja građana na internetu: Od sada se beleži sve što pišu bilo gde i rade na video platformama

Firme koje se bave internetom tako će od sada morati da beleže aktivnosti svojih korisnika, čuvaju i nadgledaju ono što oni pišu na blogu, u čet rumu, na video platformama

  • 0

Kineske internet kompanije moraće da čuvaju lične podatke svojih korisnika i nadgledaju njihove mrežne aktivnosti, javlja CNN.

Nove odredbe kineske agencije za regulaciju interneta stupile su danas na snagu i odnose se na sve one kompanije koje nude mrežne usluge putem kojih mogu da utiču na javno mnjenje ili da "mobilizuju građane na određene aktivnosti", piše na stranicama državne agencije Sajber administracija Kine.

Firme koje se bave internetom tako će od sada morati da beleže aktivnosti svojih korisnika, čuvaju i nadgledaju ono što oni pišu na blogu, u čet rumu, na video platformama ili veb kastu.

- Takvi potezi su potrebni kako bi se očuvala stabilna nacionalna sigurnost - smatra agencija i zahteva od kompanija da potvrde identitet korisnika i čuvaju važne informacije o korisnicima, kao što su liste poziva, aktivnosti na četu, tačan period boravka na internetu i adrese posećenih stranica.

Moraju da prate svaki njihov korak na netu Foto: Tanjug/AP

Državni službenici će sprovoditi redovne inspekcije unutar kompanija koje pružaju internet usluge kako bi se osiguralo sprovođenje novih odredbi.

Ono što još nije sasvim jasno jeste u kojim slučajevima kompanije moraju te podatke dati na uvid kineskim vlastima, piše CNN.

Na primer, društvene platforme "WeChat" i "Weibo" već su sada dužne da predaju informacije o korisnicima državnoj vlasti, u slučaju da ona to zatraži od tih firmi.

Novih odredbi moraće da se pridržavaju skoro sve najveće tehnološke kompanije, uključujući Tencent, Alibabu, Baidu (BIDU) i Bite Dance.

Nije još poznato da li će ove odredbe morati da slede i međunarodne kompanije poput Ejpla, čije su usluge dostupne u Kini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA