Francuska razmatra uvođenje vanrednog stanja: Protesti u Parizu i Marseju izazvali su nerede nezapamćenih razmera (FOTO) (VIDEO)

Tokom protesta "Žutih prsluka" u subotu su uhapšene najmanje 224 osobe u Parizu, i to pre svega u okolini Jelisejskih polja

  • 8

Francuska razmatra da uvede vanredno stanje da bi se sprečilo ponavljanje jednog od najvećih nereda u poslednjih više od 10 godina, rekao je danas portparol francuske vlade Benžamin Grivo.

Protesti u Marseju Foto: Tanjug/AP

Francuska vlada poziva miroljubive demonstrante da dođu za pregovarački sto, dodao je portparol, prenela je agencija Rojters.

Grupa maskiranih mladih ljudi, od kojih su neki imali metalne šipke, napravila je u subotu nered na ulicama Pariza, paleći na desetine automobila i barikada.

Ovako je Pariz izgledao juče Foto: Tanjug/AP

- Moramo da razmotrimo mere koje će se preduzeti da se ovi incidenti ne ponove - rekao je Grivo radiju Evropa 1.

Upitan da li će se uvesti vanredno stanje, Grivo je rekao će da predsednik, premijer i ministar unutrašnjih poslova razmotriti sve opcije na sastanku koji će biti održan danas.

Na ulicama su ostale olupine spaljenih automobila Foto: Tanjug/AP

Tokom protesta "Žutih prsluka" u subotu su uhapšene najmanje 224 osobe u Parizu, i to pre svega u okolini Jelisejskih polja.

Sukobi sa policijom su trajali do kasno uveče Foto: Tanjug/AP

U Parizu su u subotu, trećeg vikenda zaredom, izbili sukobi demonstranata i policije tokom protesta "žutih prsluka" zbog povećanja taksi na gorivo.

Pojedini demonstranti napali su policajce u retko kad viđenom nasilju u centru Pariza.

Čišćenje ulica i spomenika u Parizu posle protesta Foto: Tanjug/AP

MAKRON O PROTESTIMA

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da se današnji talas nasilja i vandalizma u Parizu ni na koji način ne može opravdati i da nema nikakve veze sa mirnim ispoljavanjem legitimnog gneva.

Scene sa protesta u Marseju Foto: Tanjug/AP

- Ništa ne opravdava napade na bezbednosne snage, pljačkanje prodavnica, paljenje javnih ili privatnih zgrada, pretnje prolaznicima i novinarima ili uništavanje Trijumfalne kapije - rekao je Makron na konferenciji za novinare u Buenos Ajresu, gde učestvuje na samitu G20.

Građani Francuske ne odustaju od svojih zahteva Foto: Tanjug/AP

Oni koji čine nasilje, istakao je francuski predsednik, samo žele da šire haos, prenosi Rojters.

Haos na ulicama Pariza Foto: Tanjug/AP

- Oni izneveravaju ciljeve za koje tvrde da streme ka njima. Biće identifikovani i pozvani na odgovornost pred sudom zbog svojih postupaka. Uvek ću poštovati proteste, ali nikada neću prihvatiti nasilje - poručio je predsednik Francuske, prenose francuski mediji.

Žuti prsluci su se okupili u Marseju Foto: Tanjug/AP

Makron je rekao da će sazvati sastanak visokih ministara čim se vrati u Pariz sutra ujutro, kako bi razgovarali o tome kako odgovoriti na nasilje.

Osim Pariza, gorele su i ulice Marseja Foto: Tanjug/AP

Pogledajte snimke:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лицемер

    2. decembar 2018 | 11:36

    Француска је бомбардовала Либију кад су се тамо побунили домаћи издајници а страни плаћеници ... време је да неко илегално наоружа те јадне и напаћене људе, да их назове УМЕРЕНОМ опозицијом а у крајњем случају да их и мало ватром подржи. Рат у западним и демократским државама је гарант мира у остатку света.

  • Sibin

    2. decembar 2018 | 11:26

    Doslo je vreme da ih njihovi prijatelji arapi sruse sa vlasti!!!!!!!

  • Djura

    2. decembar 2018 | 11:10

    Eto vam izbeglice vase!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA