≫ 

Makron popustio u strahu od novog nasilja: "Žuti prsluci" prete da je prekasno, gnev ljudi se ne može obuzdati (FOTO)

Premijer Francuske u parlamentu je rekao da se "od povećanja poreza sada odustaje" u budžetu za 2019. godinu i poručio da je vlada "spremna za dijalog"

  • 3

Francuska vlada odustaje od povećanja poreza na gorivo u 2019. godini, koje je prethodno bilo suspendovano na šest meseci, saopštio je sinoć francuski premijer Eduar Filip. Francuski demonstranti pozdravili su ovu odluku, ali su poručili da je ona doneta prekasno.

Filip je poslanicima u francuskom parlamentu rekao da se "od povećanja poreza sada odustaje" u budžetu za 2019. godinu i poručio da je vlada "spremna za dijalog", prenosi AP.

O budžetu se može ponovo pregovarati i može se prilagođavati tokom godine.

Filip je poručio da je vlada spremna za dijalog Foto: Tanjug/AP

Neimenovani zvaničnik Jelisejske palate rekao je američkoj agenciji da je francuski predsednik Emanuel Makron odustao od povećanja poreza na gorivo usled strahova od novog nasilja, nakon višenedeljnih protesta širom zemlje i najgorih nereda u Parizu posle više decenija.

Makron je danas tražio od svih političkih stranaka i sindikata da apeluju na smirenost posle nasilja prošlog vikenda, dok Jelisejska palata strahuje od "velikog nasilja" na narednim demonstracijama u Parizu, zakazanim za subotu, prenose francuski mediji.

- Imamo razloga da sumnjamo da bi moglo doći do velikog nasilja - objavila je kancelarija francuskog predsednika, dok se povećavaju pozivi za nove proteste "žutih prsluka" širom Francuske.

Francuska Nacionalna skupština je sinoć usvojila mere koje je Filip objavio kao odgovor na krizu sa "žutim prslucima", posle petočasovne rasprave.

Poslanici u parlamentu slušaju Filipovo izlaganje Foto: Tanjug/AP

Predmet rasprave je bila premijerova deklaracija o "ekološkoj fiskalnosti i njenim posledicama po kupovnu moć" i, pre svega, odustajanje od povećanja poreza na gorivo u budžetu za 2019. i zamrzavanja cena gasa i struje tokom ove zime.

ŽUTI PRSLUCI: PREKASNO SE ODUSTALO DO POVEĆANJA POREZA

Francuski demonstranti pozdravili su sinoć odluku predsednika Emanuela Makrona o odustajanju od povećanja poreza na gorivo planiranog za iduću godinu, ali kažu da to možda neće biti dovoljno da se obuzda gnev javnosti.

- Mislim da je odluka doneta prekasno - rekla je za AP portparolka "žutih prsluka" Žaklin Muro.

Ona je navela da će različite protestne grupe sada odlučiti šta će dalje raditi, ali je ocenila da će mnogi verovatno ostati pri odluci o daljim protestima.

Ova odluka možda neće obuzdadti gnev javnosti Foto: Tanjug/AP

- Makronov potez je ispravan, ali mislim da neće suštinski promeniti kurs - rekla je Muro.

Ona je pozvala demonstrante da iskoriste slabost francuske vlade i založe se za druge zahteve kao što je povećanje minimalne zarade.

Antivladini proteste počeli su prošlog meseca zbog povećanja poreza na gorivo, ali su prerasli u proteste velikih razmera sa širokim nizom pritužbi i gnevom protiv Makrona.

Video: Trijumfalna kapija posle protesta, evo šta kažu građani za Telegraf

VIDEO: Kroz suzavac odmah u najgori okršaj i bitku

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    6. decembar 2018 | 13:48

    RAZLIKE SU ENORMNE -U SVETU IMAMO SAMO BOGATE I RADNIKE SA FAMILIJAMA KOJE PREZIVLJAVAJU ILI GLADIJU -BIJIM SE HAOSA U SVETU AKO SE NESTO ODMAH NE PREDUZME!!! I PAPA JE APELOVAO NA MOCNIKE DA PRESTANU DA BUDU OHOLI!!

  • Miki Perić

    6. decembar 2018 | 14:30

    Samo je u Srbiji sve u savrsenom redu. Niko ništa, svi ćute! I treba jahati bagru kad se ne arumi!

  • Jeretik

    6. decembar 2018 | 13:55

    Kada Makron dodje u posetu imace zajednicku temu , problemi sa zutima . Ako uopste dodje do susreta , ako pre ne puknu , ne persiram mu ,vec ne mogu da nadjem rec obojica haa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA