Protesti u Grčkoj i Albaniji: Žestoki sukobi demonstranata sa policijom u centru Atine, na hiljade studenata izašlo na ulice Tirane (FOTO)

Demonstracije u Grčkoj su povodom obeležavanja 10. godišnjice od ubistva Aleksisa Grigoropulosa

  • 5

U centru Atine demonstranti su se sukobili sa specijalnom policijom tokom prvog u seriji događaja povodom obeležavanja 10. godišnjice od ubistva 15-godišnjeg tinejdžera Aleksisa Grigoropulosa od strane policajca.

Foto: Tanjug/AP

Mladići sa kapuljačama bacali su kamenje i druge predmete na policiju, nakon početka studentskog marša, a policija je uzvratila suzavcem.

10 osoba je privedeno na saslušavanje.

Osumnjičeni su navodno bacali molotovljeve koktele i kamenice na pripadnike policije, koji su uzvratili suzavcem, prenela je ANA.

U međuvremenu studentski protest održan u znak sećanja na Grigoropulosa je završen, a metro stanice Sintagma i Panepistimio zatvorene iz predostrožnosti, ponovo su otvorene.

Novi skupovi u znak sećanja na Grigoropulosa zakazani su u centru Atine u 18.00 časova, dok će u 21.00 časova biti održan skup u Egzarihiji, predgrađu gde je tinejdžer ubijen.

Foto: Tanjug/AP

Vlasti su saopštile da su rasporedile 2.500 policajaca i helikopter.

Ubistvo tinejdžera pre 10 godina izazvalo je proteste širom zemlje, koji su trajali sedmicama.

Foto: Tanjug/AP

Policajac koji je ubio Aleksisa Grigoropulosa osuđen je doživotnu kaznu zatvora, a drugi policajac koji je prisustvovao ubistvu dobio je 10 godina zatvora i uslovno je pušten pre nekoliko godina.

Foto: Tanjug/AP

Danas je takođe na hiljade  studenata i učenika izašlo na ulice u više albanskih gradova da protestuju zbog visokih školarina i loših uslova studiranja.

Njima su se pridružili i profesori, izveštavaju albanski elektronski mediji, koji tvrde da su danas počele pretnje organizatorima protesta da će trpeti posledice ako se ne sklone s ulica.

Protestiraju studenti svih fakulteta, od poljoprivrednog do arhitektonskog.

Protestuje se u svim većim gradovima. Protesti u Tirani dostigli su svoj vrhunac, a na ulicama su na hiljade mladih u broju koji, kako navode tamošnji mediji, ne može okupiti nijedna politička opcija.

Protestanti stoje ispred Ministarstva obrazovanja zbog povećanih školarina. Vladi su dali ultimatum da danas do 16 sati smanji te troškove ili će u protivnom protesti biti radikalizovani.

Protestanti traže bolje uslove i odlaganje plaćanja školarina za januar.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    6. decembar 2018 | 18:00

    Zutica je zarazna ...

  • Južni slastičari

    6. decembar 2018 | 20:21

    Nato heljp, nato heljp

  • Dioklecijan

    6. decembar 2018 | 17:44

    Pa cak se i Albanci opametili i trgli protiv drzavne kradje. A samo mi cutimo i placamo i do 100 000 din na drzavnim fakultetima. Zato ljudi i djaci idu na privatne. Daju skoro isto para a ladno ga zavrse. Sto bi se patili. Drzavni treba da budu besplatni. A privatni normalno da se placaju. Ali ako nista barem da bude godina 20 000 din najvise. Eee srbi jos spavate

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA