Nemački mediji o protestima u Francuskoj: Ustanak će zbrisati Makrona, od političke zvezde je postao babaroga

Ko se čudi što su protesti u Francuskoj nasilni, taj ne zna ili zaboravlja istoriju

  • 2

Ustanak koji "potresa francuske temelje" - tako su nemački mediji okarakterisali proteste "žutih prsluka" u Francuskoj, navodeći pritom da je predsednik Emanuel Makron poljuljan i da je "žrtva revolucije koju nije znao da predvidi".

- Grad koji zadržava dah u iščekivanju. Deluje da su sve oči uprte u Pariz, Francusku, u Emanuela Makrona. Da li se Francuzi opet igraju revolucije ili će stvarno biti gadno? Da li je ovo možda poslednje poglavlje neoliberalne bajke u koju više niko ne želi da veruje - piše list "Velt" o protestima "žutih prsluka u Parizu.

U žutim prsilucima je nova snaga istorije? Foto: Tanjug/AP

Ni drugi mediji nisu bili blaži prema predsedniku.

- Paradoks je što je Makrona – čoveka koji je za godinu dana od političke zvezde postao babaroga – na kolena oborio protivnik koji delimično ima iste argumente kao on. Obe strane odbacuju stare partije i tvrde da nisu ni levo ni desno. ''Žuti prsluci'' u svakom slučaju povezuju liberalni zahtev za nižim porezom s borbom levice za veće minimalce i protiv bogatih u Parizu - navodi nemački javni radio Dojčlandfunk.

Radio ističe da su time "žuti prsluci" dvostruko u pravu, jer porezi i dažbine u Francuskoj su najviši u Evropi.

Dažbine najveće u Francuskoj Foto: Tanjug/AP

- Istovremeno, socijalna nejednakost je ogromna. To danas osećaju pre svih siromašni stanovnici unutrašnjosti koji su upućeni na vozila i treba im jeftinije gorivo, ljudi koji o globalizaciji samo slušaju, ali od nje ništa ne vide. Utoliko su ''žuti prsluci'' deo populističkog tona koji se na Zapadu proteže od Mađarske do SAD, od Italije do Velike Britanije - piše u komentaru Dojčlandfunk, a prenosi Dojče vele.

KO SE ČUDI ŠTO SU PROTESTI U FRANCUSKOJ NASILNI, TAJ NE ZNA ILI ZABORAVLJA ISTORIJU

Georg Blume, dopisnik "Špigla" iz Pariza, podseća na sve francuske proteste i revolucije, ocenjujući da ko se čudi što su protesti "žutih prsluka" nasilni, taj ne zna ili zaboravlja istoriju.

Retko kada su ustanci u Francuskoj mirni Foto: Tanjug/AP

- Vodeći francuski istoričari sigurni su da pokret ''žutih prsluka" stoji u dugoj tradiciji francuskih narodnih ustanaka protiv vladajuće klase. Ti su ustanci retko kada bili mirni - napisao je Blume u komentaru.

U "ŽUTIM PRSLUCIMA JE NOVA SNA ISTORIJE"?

On dodaje i da bi "svest Francuza" o nepravdi mogla da odredi pravac.

Kraj neoliberalne bajke u koju više niko ne veruje Foto: Tanjug/AP

- Svuda na Zapadu se ogorčenost srednjih i nižih slojeva u globalizovanom kapitalizmu ukazuje destruktivno. U zemljama G7 poput SAD i Italije to je već dovelo do izbora nacionalističkih vlasti u čija se demokratsko-humanistička ubeđenja može sumnjati. U Nemačkoj to hrani AfD. U Francuskoj se nezadovoljstvo ovih sedmica ne pokazuje na biračkim mestima, nego na ulici - ocenio je Blume.

Prema njegovim rečima, u "žutim prslucima" se može videti i "nova snaga istorije".

- Makron ima izbor. Može da dopusti proteste, pa da ih onda guši. Na to ukazuju snimci 150 uhapšenih pariskih učenika koji kleče pred policijom kao u logoru. ''Žuti prsluci'' traže novu socijalnu i obrazovnu politiku koja odgovara njihovoj epohi. Vreme je da Makron to prihvati - zaključio je Blume.

Foto: Potpuni haos na ulicama Pariza: "Žuti prsluci" urnišu grad

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    10. decembar 2018 | 06:07

    Ама,хајде! Немци некоме паметују! Сутра и код њих,што се тиче нас,ово је чиста инстант карма због понижавања Србије и председника.

  • Mirka

    10. decembar 2018 | 07:27

    Tako treba ponovo ugnjetavaju srednju i radnicku klasu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA