≫ 

Velika Britanija ipak može da otkaže Bregzit: Presedan Evropskog suda pravde i nova šansa za Terezu Mej

Ta odluka osnažila je nade protivnika Bregzita u održavanje novog referenduma o izlasku iz Evropske unije

  • 0

Evropski sud pravde danas je presudio da Velika Britanija može jednostrano povući svoju odluku o izlasku iz Evropske unije, dan pre glasanja u britanskom parlamentu o sporazumu koji je britanska premijerka Tereza Mej postigla sa evropskim zvaničnicima o uslovima izlaska njene zemlje iz unije.

- Velika Britanija slobodna je jednostrano da opozove svoje obaveštenje o nameri da se povuče iz Evropske unije - navodi se u odluci Evropskog suda pravde.

Ta odluka osnažila je nade protivnika Bregzita u održavanje novog referenduma o izlasku iz Evropske unije.

Odluka suda u skladu je sa preporukom nezavisnog pravnog stručnjaka, jednog od 11 koji savetuju sud i čije je mišljenje pre nedelju dana objavio Evropski sud pravde.

On je tada zaključio da Britanija može jednostrano promeniti svoju odluku jer bi suprotno bilo inkompatibilno sa pravilima EU da takve suverene odluke zavise od suglasnosti drugih članica.

ODBROJAVANJE DO IZLASKA

Pitanje britanskog prava na jednostranu odluku u obliku peticije prvo je škotskim sudovima postavila grupa zastupnika predvođena Endijem Vigtmanom, koje je zanimalo može li Britanija jednostrano da povuče aktiviranje članka 50. ugovora EU što je pokrenulo dvogodišnje odbrojavanje do izlaska Britanije iz Evropske unije.

Pitanje je prosleđeno Evropskom sudu pravde koji je to uzeo u razmatranje po hitnom postupku kako bi doneo odluku pre nego što Britanija napusti EU 2019. godine.

Britanska vlada poručila je da je postavljeno pitanje od akademskog značaja jer nema nameru da promeni odluku o izlasku zemlje iz EU.

Evo ko je misteriozni posetilac sedišta britanske vlade

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA