≫ 

Brutalni protesti "Žutih prsluka" alarmirali su Francusku, pa digli celu Evropu na noge: Svi strepe od pokreta koji napada poredak (FOTO) (VIDEO)

Slike koje iz Francuske odlaze u svet su i više nego zabrinjavajuće, najviše zbog brutalnosti koju policija primenjuje prema demonstrantima

  • 12

Francuska je poznata kao zemlja čije se stanovništvo ne libi da izađe na ulice i da traži promene kada shvate da vlast više ne radi u korist naroda. Takve primere imamo kroz bogatu istoriju, čak i pre Francuske revolucije, a među njima su i ovi, koji se već četvrti vikend održavaju u velikom broju gradova širom zemlje.

Tokom aktuelnih demonstracija širom Francuske, građani nose "žute prsluke" koji su postali simbol protesta protiv aktuelne vlasti. Svet sa nestrpljenjem prati razvoj događaja u ovoj zemlji i svi čekaju da vide kako će ova situacija rešiti.

KO SU ŽUTI PRSLUCI?

Pokret "Žutih prsluka" je nastao iz organizovanog otpora politici francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji se vremenom proširio i na Italiju, Belgiju i Holandiju krajem 2018. godine. Pokret je u Francuskoj izrastao iz otpora poskupljenju životnih uslova, novom oporezivanju i smanjenju životnog standarda, što se najviše odnosi na poreze koje je Makronova vlada uvela na dizel i benzin, sa ciljem podsticanja građana na kupovinu električnih automobila.

Pripadnici pokreta većinom su Francuzi srednjeg i radničkog sloja, koji ističu da više ne mogu da plaćaju velike poreze koji im se nameću dok se za bogate porezi smanjuju. Veliki broj njih čak i optužuje Makrona da je predsednik bogatih.

Žuti prsluci ne odustaju od svojih zahteva Foto: Tanjug/AP

Pokret je nastao spontano, neorganizovanim okupljanjem protivnika novog oporezivanja i celokupne politike predsednika Makrona. Pokret se razvio u okolnostima loših ekonomskih rezultata Makronove vlade: nezaposlenost u zemlji je 9,3 odsto, procenat francuskih građana koji žive ispod granice siromaštva je oko 14 odsto, a veliki broj građana se žali da jedva preživljava i kada plate sve račune ne smeju sebi da dozvole nepredviđene troškove.

Po preuzimanju mandata Makronove vlade, ukupni državni prihodi od oporezivanja dostigli su 45 odsto udela u BDP-u, najvišu vrednost od svih visokorazvijenih zemalja. Makron je uvođenjem osam novoizglasanih poreza povećao udeo prihoda u BDP-u.

Uz prisutne ekonomske probleme, revolt jednog dela građana delimično je uzrokovalo i opšte stanje nesigurnosti u zemlji, koje se ogleda u postojanju "no-go zona", područja bezvlašća i izostanka policijskog nadzora, uopšte i prisutnosti državno-pravnih bezbednosnih tela tj. izostanak predstavnika francuskog zakona i države.

Traže ostavku predsednika Makrona Foto: Tanjug/AP

PROTESTI TOKOM VIKENDA

Protesti se ne smiruju od sredine novembra i čini se da su demonstranti istrajni u svojoj nameri da pristisnu vlast da ispuni ono što su tražili iz oblasti politike, ekonomije, zaštite životne sredine, a većina demonstranata je pozivala predsednika Emanuela Makrona da podnese ostavku.

Slike koje iz Francuske odlaze u svet su i više nego zabrinjavajuće, najviše zbog brutalnosti koju policija primenjuje prema demonstrantima. Ovog vikenda je čak 89.000 policajaca bilo na ulicama širom zemlje, a u Parizu su korišćena i oklopna vozila.

Uhapšeno je preko 1.000 građana, a scene koje smo imali priliku da vidimo ličile su kao da dolaze sa bojnog polja, a ne iz srca Evrope. Veliki broj ljudi je povređen i pričinjena je ogromna materijalna šteta, kako na državnoj tako i na privatnoj imovini.

Bes građana se zbog ovoga samo povećava, a sada su sve oči uprte u aktuelnu vlast, posebno u predsednika Makrona, koji bi ove nedelje trebao da se obrati svojim građanima.

ISTORIJAT PROTESTA U FRANCUSKOJ

U Francuskoj su protesti veoma česti, a neretko se dešava da postanu i nasilni. Svedoci smo takvih scena gotovo svakog 1. maja, kada veliki broj Francuza izlazi na ulice kako bi izrazili nezadovoljstvo.

Iako ovakvi protesti datiraju još i pre Francuske revolucije, a postali su brojniji u XX i XXI veku. Većina ovih događaja je uzdrmala ne samo Francusku, već i Evropu.

1910. godine - Protesti proizvođača grožđa zbog problema sa kojima se suočavaju;

1926. godine - Krvava nedelja zbog političkih sukoba koji su se dogodili u Kolmaru;

1947. godine - Serija štajkova u Francuskoj;

1968. godine - Period građanskih nemira, koji su obeležile demonstracije i masovni generalni štajkovi, kao i okupacija fabrika i univerziteta širom Francuske;

1981. godine - Nemiri tokom kojih je došlo do krađa automobila, spaljivanje istih;

1991. godine - Nasilje koji je izbilo nakon što je obezbeđenje upucalo arapskog tinejdžera u supermarketu;

1991. godine - Nasilje koje je izbilo nakon što su ubijeni policajca i muškarac iz Alžira;

1997. godine - Izbili su protesti nakon što je policija ubila tinejdžera (16), a ranila njegovog druga (19);

1998. godine - Neredi su trajali dva dana nakon što je policija upucala Habiba Muhameda (17) zbog krađe automobila;

2005. godine - Nemiri u predgrađu Pariza i drugih francuskih gradova gde su spaljlivani automobili i javne zgrade tokom noći,

2006. godine - Protesti mladih u Francuskoj, nakon mera za deregulaciju rada u ovoj zemlji;

2007. godine - Neredi zbog smrti dvojice tinejdžera čiji se motocikl sudario sa policijskim vozilom;

2007. - 2009. godine - Univerzitetski protesti u Francuskoj zbog reformi ministarstva visokog obrazovanja;

2009. godine - Niz nemira koji su se dogodili na dan pada Bastilje u predgrađu Pariza;

2013. godine - Neredi su izbili nakon što je uhapšen muškarac koji je napao policajca. Policajac je hteo da proveri identitet njegove žene koja je nosila veo preko lica;

2014. godine - Propalestinskih protest zbog rata u Gazi. Prestastao je u antisemitske protesti Francuskoj;

2016. godine - Štrajk francuskih taksista u nekoliko većih gradova protiv kompanije Uber. Došlo je do blokade puteva, požara, vozila su prevrtana, blokirani su putevi do aerodroma u Parizu;

2016. godiine - Protesti zbog predloženih radnih reformi;

2017. godine - Protesti protiv policije koja je jednog crnca u predgrađu silovala palicom. Protesti su se nastavili u martu 2017. godine, kada su migranti naišli na otpor građana Pariza;

2017. godine - Protesti tokom 1. maja. Građani koji su izašli na ulice nisu nosili nikakva sindikalna obeležja. Činilo se da su u pitanju marginalizovane grupe i da su protesti usmereni protiv vlade. Došlo je do sukoba sa policijom, a isto se ponovilo i ove godine.

2018. godine - Protesti zbog povećavanja cena goriva koji traju od sredine novembra, a prerasli su u pobunu francuskog društva protiv aktuelne vlade i predsednika Makrona.

VIDEO: Kako danas izgleda porazbijani Pariz i šta kažu građani

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA