Steže se obruč oko "Dijabolika", koji već 25 godina beži policiji: Uhapšeni saradnici šefa sicilijanske mafije

Smatraju ga naslednikom najmoćnijeg šefa sicilijanske mafije, Salvatorea "Totoa" Rine, koji je preminuo u zatvoru u novembru prošle godine

  • 0

Italijanska policija saopštila je da je danas izvršila pretres 25 osumjičenih saradnika Matea Mesine Denara, šefa sicilijanske mafije koji je u bekstvu više od dve decenije.

Karabinjeri navode da se u pritvoru nalazi jedan od važnih članova ostrvske mafijaške grupe koji se nalazi pod istragom za učešće u organizovanom kriminalu i trgovini vrednim stvarima. Nije objavljeno njegovo ime, prenosi Rojters.

Pretresi su počeli rano jutros u sicilijanskim gradićima Masara del Valo i Kastelvetrano.

Mesina Denaro - čiji je nadimak "Dijabolik" - u bekstvu je od 1993. godine, a dolazi iz oblasti Trapani, iz lučkog grada zapadno od sicilijanske prestonice Palerma.

Smatraju ga naslednikom najmoćnijeg šefa sicilijanske mafije, Salvatorea "Totoa" Rine, koji je preminuo u zatvoru u novembru prošle godine. Tužioci su, međutim, prošle nedelje izjavili da Mesina Denaro nije šef nad šefovima, te da ne kontroliše sve moćne klanove u Palermu.

Priča o Mesini Denaru počinje pištoljem koji je kao rođendanski poklon dobio za 14. rođendan, a zvaničnu karijeru ubice započeo sa 18 godina kada je ubio čoveka u procesu inicijacije za ulazak u očev klan.

- Mogao bih da ispunim celo groblje - navodno se prijateljima hvalio Mesina Denaro posle 50. ubistva.

Poslednje ubistvo pištoljem koje je lično izvršio dogodilo se 1993. i radilo se o čuvenom smaknuću rivalskog mafijaša po naređenju Totoa Riine, tadašnjeg šefa sicilijanske mafije. Kada ga je trudna devojka njegovog rivala molila da joj poštedi život, Mesina Denaro je odložio pištolj i zadavio je.

Veruje se da je na čelo Koza nostre stigao 2006. nakon čuvenog hapšenja Bernarda Provencana u maloj kući na selu u kojoj se skrivao decenijama i odatle upravljao mafijaškim poslovima. FBI smatra Mesinu Denara jednim od najvažnijih begunaca, kao i jednim od najvećih "svetskih sila" u globalnoj trgovini drogom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA