≫ 

Ovo je Francuz (29) koji je sejao smrt na božićnom vašaru u Strazburu: Policija traga za njim, u stanu su mu pronašli i eksploziv (FOTO)

On je godinama vrbovan za radilkalni terorizam i dvaput je kršio zakon

  • 1

Napadač koji je sinoć pucao na okupljene na Božićnom vašaru u Strazburu  jeste, po prvim informacijama, Šerif Šekat (29) iz ovog grada, od ranije poznat policiji.

Kako prenose francuski zvaničnici, Kekat je godinama vrbovan za radilkalni terorizam i dvaput je kršio zakon, rekao je rano jutros ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane, dok lokalni mediji navode da je ime osumnjičenog Šerif Šekat.

On je pobegao nakon razmene vatre sa policijom i veruje se da je povređen. Motivi za ovaj napad su i dalje nepoznati. Sumnja se da je napadač pobegao u susednu Nemačku.

Navode da je napadač poreklom iz Strazbura i da ima 29 godina, kao i da je poznat po prekršajima u Francuskoj i Nemačkoj zbog kojih je izdržavao zatvorske kazne, a 2011. je osuđen na dve godine zatvora uključujući šest meseci strogog zatvora.

Juče ujutro su, prema navodima medija, žandarmi došli da ga uhapse u okviru istrage zbog pljačke koja je izvedena letos, ali on nije bio kod kuće.

Policija je pretražila njegov stan i pritom pronašla eksplozivni materijal, rekao je Stefan Moris iz policijskog sindikata FGP.

Napad u Strazburu odigrao se sinoć Foto: Tanjug/AP

Francuska vlada je podigla nivo bezbednosti na "vanredan u slučaju napada", a oko 350 policajaca i žandarma i dva helikoptera i dalje tragaju za osumnjičenim.

Podsetimo, sinoć je na božićnoj pijaci u centru Strazbura došlo do pucnjave.  Tri osobe su ubijene, a još 12 ranjno, od čega je njih šest sa teškim povredama. 

Očevici kažu da je pucnjava trajala 15-ak minuta.

350 policajaca i žandarma i dva helikoptera i dalje tragaju za osumnjičenim Foto: Tanjug/AP
Napadač je i dlaje u bekstvu Foto: Tanjug/AP
Napadač iz Strazbura je 29-godišnji Francuz Foto: Tanjug/AP
Napad se desio blizu božićnog vašara Foto: Tanjug/AP
Hitne službe su u pripravnosti Foto: Tanjug/AP
Strazbur je pod opsadom Foto: Tanjug/AP
Policija traga za napadačem Foto: Tanjug/AP
U Strazburu vlada strah Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    12. decembar 2018 | 11:19

    Nevinih ljudi mi je uvijek zao, pa cak i tamo. Ali sve ovo je posljedica Francuske i NATO "kulture" i politike. Francuzi su tokom citave istorije bili ogromni kolonijalisti i osvajaci. Napadali druge zemlje, otimali im bogatstva i ubijali nevine ljude, da ne zaboravimo robovlasnistvo. I na kraju svega toga ispadamo mi Srbi ubice i genocidan narod, takvo misljenje ima francuski narod...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA