≫ 

Kuba odustala od legalizacije gej brakova: Neće biti izmene Ustava, odlučili građani

Do ovoga je došlo nakon protesta evangelističkih crkava i običnih građana na javnim sastancima o novom Ustavu

  • 2

Kuba je odustala od izmena Ustava koje bi otvorile put legalizaciji istopolnih brakova zbog protivljenja građana konsultovanih po ovom pitanju, izjavili su kubanski zvaničnici.

Do ovoga je došlo nakon protesta evangelističkih crkava i običnih građana na javnim sastancima o novom Ustavu.

Članovi Komisije zadužena za izradu novog Ustava rekli su da u nacrtu neće biti definisano ko su osobe koje stupaju u brak.

Prvobitni predlog bio je da se brak definiše kao zajednica "dvoje ljudi" i tako zameni dosadašnja definicija u kojoj piše da je reč o zajednici "muškarca i žene".

Odustajanje od odluke je došlo nakon protesta Foto: Pixabay

Kubanska skupština treba da glasa o nacrtu novog ustava koji bi se našao na referendumu početkom 2019.

Pre šest meseci, na predlog predsednika Migela Dijaza Kanela, parlament te zemlje razmatrao je ključne izmene ustava iz 1976. godine.

Nacrt ustava uvodi pretpostavku nevinosti u pravosudnom sistemu i trebao je da otvori put za istopolne brakove, što je zemlju koja je nekada proganjala homoseksualce, trebalo da svrsta  među vodeće zagovornike LGBT prava u svetu.

Odustajanje od legalizacije istopolnih brakova treći je dramatičan preokret ovog meseca za vladu koja je decenijama donosila većinu zakona i propisa uz malo javne rasprave ili uvid u rad Komunističke partije.

Vlada je prošle nedelje eliminisala neke od najnepovoljnijih delova novih ograničenja za preduzetnike koji su se susreli sa široko rasprostranjenom javnom kritikom. Takođe, i nove granice umetničkog izražavanja odložene su posle protesta i žalbi kubanskih umetnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA