Toblerone sertifikovane po muslimanskom halalu, ekstremni desničari Evrope pozvali na bojkot: Ovo je početak islamizacije

Halal isključuje hranu koja sadrži svinjetinu ili alkohol i zahteva određene procedure u održavanju higijene

  • 8

Članovi krajnje desnice Evrope pozvali su na masovni bojkot Toblerona, nakon što su otkrili da je popularna čokolada bar sertifikovana po islamskom halalu. Halal je arapski izraz koji označava da je hrana ili usluga dozvoljena prema islamskom pravu. Halal isključuje hranu koja sadrži svinjetinu ili alkohol i zahteva da se životinje zakolju oštrim srezom do grla, a da ne budu omamljene.

Toblerone nisu promenile svoj recept, ali neki onlajn komentatori loše su shvatili vest da je Toblerone fabrika u Bernu, u Švajcarskoj, u aprilu postigla sertifikat halala.

Portparol nemačke nacionalističke AfD stranke tvrdi da je fabrika pokazala na delu "islamizaciju" Evrope .

- Islamizacija se ne dešava, ni u Nemačkoj ni u Evropi - sarkastično j napisao Jorg Muten na društvenim mrežama i dodao: Zbog toga je sigurno čista slučajnost da je poznata čokolada sada sertifikovana kao "HALAL".

Protesta protiv islamizacije već ima širom Evrope, Foto: Profimedia/AFP

Ovo je podstaklo i njegove sledbenike da reaguju neprijateljski, a širom Evrope stižu tvrdnje pojedinih ljudi da neće kupovati ovu čokoladu u budućnosti.

"Nikada neću kupiti još jedne toblerone!!! #BOICOTTTOBLERONE", napisao je jedan korisnik Tvitera. "Šteta, volim da jedem, ali ne volim muslimansku hranu", rekao je drugi na Fejsbuku.

Bilo je i onih koji su napisali da je većina masovno proizvedenih namirnica već spremna za halal i da su Toblerone uvek ispunjavale kriterijume u svakom slučaju.

U firmi Mondelez koja proizvodi toblerone potvrdili su da je fabrika u Bernu, koja proizvodi čokoladu osam meseci, postigla sertifikat halala, ali je rekao i da proizvodni proces nije izmenjen.

- Sertifikacija nije rezultirala nikakvom promenom našeg omiljenog tradicionalnog Toblerone originalnog recepta - navedeno je u saopštenju.

- Većina multinacionalnih kompanija ima proizvode koji su sertifikovani od halala. Кompanije žele da generišu više prihoda, a na svetu ima dve milijarde muslimana koji samo jedu halal. Ništa se nije promenilo - dodao je on, naglašavajući da kompanije jednostavno moraju proći inspekciju kako bi osigurale da su njihove fabrike halal sertifikovane.

(Telegraf.rs/CNN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vir

    19. decembar 2018 | 21:55

    Kasno ste se setili ! Pitajte Dejana Lučića. Islamska republika Nemačka ! Čovek vise od decenije pisao o ovome !

  • ...

    19. decembar 2018 | 21:40

    Dobro je da su pojedinci konačno "progledali" I shvatili kuda ovo ide...

  • brekol

    19. decembar 2018 | 22:03

    Ionako odvratna cokolada

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA