Aktuelnom predsedniku Brazila preti zatvor zbog korupcije, a bivši lider bi uskoro mogao da izađe na slobodu

Iz kabineta brazilskog predsednika saopšteno je da će on dokazati da nije bilo nepravilnosti

  • 0

Brazilski savezni tužilac Rakel Dodž podigla je optužnicu protiv predsednika Mišela Temera zbog korupcije i pranja novca otkrivenih u istrazi o koncesijama za luke, saopšteno je iz njene kancelarije.

Temer, koji napušta funkciju 1. januara, pod istragom je zbog navodnog primanja mita u zamenu za izdavanje odobrenja 2017. godine da se dvema lukama koncesije produže do 70 godina, preneo je Rojters.

Iz kabineta brazilskog predsednika saopšteno je da će on dokazati da nije bilo nepravilnosti i da nijedna kompanija nije ostvarila nezakonitu dobit.

Temeru se može suditi dok je na predsednickoj funkciji samo ako donji dom brazilskog Kongresa izglasa da se suđenje dozvoli, što se neće dogoditi pre nego što on napusti položaj.

Optužnica će ipak ostati na snazi i Temer će najverovatnije morati da se suoči sa njom početkom naredne godine.

Brazilski predsednik je optužen za korupciju Foto: AP/Tanjug

BIVŠI PREDSEDNIK BI USKORO MOGAO NA SLOBODU

Sudija brazilskog Vrhovnog suda doneo je odluku koja bi mogla da dovede do oslobađanja bivšeg predsednika Luisa Injasija Lule da Silve, koji je ranije ove godine uhapšen i osuđen zbog korupcije.

Lula je uhapšen u aprilu nakon što je osuđen na više od 12 godina zatvora, a suočen je sa još šest suđenja zbog navoda o korupciji, preneo je Rojters. Lula je ostao pri tvrdnji da je nedužan.

Najnoviju presudu danas je doneo sudija Marko Aurelio Melo, a njom se suspenduje primena zakona koji dozvoljava da osuđeni za korupciju odu u zatvor nakon što je odbijena njihova prva žalba, što je bio Lulin slučaj.

Ako ta odluka ostane na snazi, Lula bi mogao da bude na slobodi sve dok ne iscrpi sve mogućnosti žalbe, a taj proces bi mogao da potraje nekoliko godina.

Lula je trenutno u zatvoru zbog korupcije Foto: Tanjug/AP

Lula je osnivač levičarske Radničke partije, a kao predsednik Brazila od 2003. do 2010. sproveo je takvu socijalnu politiku koja je pomogla milionima da izađu iz bede.

On je ubedljivo vodio prema anketama za prošle predsedničke izbore održane u oktobru i kandidovao se za predsednika, ali u tome ga je sprečio zakon koji ne dozvoljava kandidaturu osobama koje su u prvostepenom postupku osuđene za kriminal. To se ne bi promenilo ako bi eventualno bio pušten na slobodu, navodi Rojters.

Odluku sudije Mela sada će razmatrati Vrhovni sud u punom sastavu, a čiji članovi su podeljeni u vezi toga da li osuđenima treba dozvoliti da ostanu na slobodi dok se postupak protiv njih u potpunosti ne okonča u kompleksnom i sporom pravnom sistemu Brazila, navodi agencija.

Uskoro bi mogao da izađe na slobodu Foto: Tanjug / AP

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA