Isplivali novi detalji o zverskom ubistvu dve turistkinje u Maroku: Jednoj je bila odsečena glava, sumnja se na terorizam

Devojke su pre nestanka navodno viđene u Marakešu sa trojicom muškaraca s kojima su krenule na planinarenje

  • 2

Marokanska policija otkrila je nove detalje dvostrukog ubistva na planini Atlas u Maroku.

Maren Ueland, 28, iz Norveške, i Luiza  Vesterager Džespersen, 24, iz Danske, pronađeni su zaklani  u turističkom mestu Imlil.

Kako piše Daily Mail, žene su pre nestanka navodno viđene u Marakešu sa trojicom muškaraca s kojima su krenule na planinarenje do Toubkala, 82 kilometra južno od Marakeša, inače najvećeg turističkog odredišta u Maroku.

Žene su pronađene u izolovanom području na putu ka najvišem vrhu Toubkala na severu Afrike, saopštili su iz marokanskog ministarstva.

Navodno je snimak ubistva podeljen na društvenim mrežama, a policija pokušava da otkrije da li je taj video autentičan.

Jedan Tviter korisnik je tvrdio da čovek na snimku kaže: "Ovo je osveta za našu braću u Haji u Siriji".

Foto: Tanjug/AP

Istražitelji tvrde da je terorizam bio motiv njihove smrti i da je jedan od osumnjičenih pripadao militantnoj grupi.

Jutros je izvor iz policije rekao je da su muškarci uhapšeni nakon što su lokalni mediji objavili njihove fotografije.

Napadači su identifikovani.

Reč je o 33-godišnjem R. A. iz sela nedaleko od Marakeša, 27-godišnjem A. E. i 25-godišnjem O. A. iz Marakeša.

Prvi muškarac je uhapšen je u Marakešu,  njegova lična karta je pronađena na mestu ubistva. On je okarakterizovan kao "ekstremista", potvrdili su marokanske vlasti.

On je zadržan u pritvoru kako bi se otkrio motiv zločina, dok se istraga nastavlja kako bi se uhapsili ostali koji su osumnjičeni za ubistvo, navodi se u saopštenju Centralnog biroa za sudsku istragu u Maroku.

Nijedna organizacija ili grupa još nije izašla da prizna ubistva.

Trojica muškaraca, navode svedoci, su kampovala pored šatora u kome su bile žrtve i oni su snimljeni na kamerama u ranim jutarnjim satima dok su pokušavali da pobegnu.

Foto: Tanjug/AP

- Trudimo se da pred lica pravde donesemo još troje osumnjičenih - rekao je potparol policije Boubker Sabik.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su ženska tela pronađena sa "znacima nasilja na njihovim vratovima" koji su "uzrokovani alatom za sečenje".

Luisina mama, Hel Džespersen rekla lokalnim medijima da je porodica potpuno "slomljena".

- Uvek je bila srećna i pozitivna. Videla je najbolje u svakome - rekla je Hel. Ona je izjavila da se nada da će policija pronaći krivca.

Poslednja poruka na Lizinoj stranici na Fejsbuku je bila 21. novembra i glasila je: "Dragi prijatelji, u decembru idem u Maroko..."

Obe devojke su studirale na koledžu u Telemarku, u Norveškoj.

Muškarac koji je otkrio tela je lokalni stanovnik, piše Daily Mail.

- Video sam dva tela pre nego što je došla policija. Jedna žena je bila izvan šatora, a druga u šatoru. Žena koja je ležala napolju bila je bez glave - rekao je svedok.

Zaposleni u hotel Faouzi u Marakešu, u kojem su turistkinje odsele, rekao je da su bile u društvu još tri prijateljice, ali da su se razdvojile.

- Prijavile su se 10. decembra i provele ovde samo jednu noć. U početku ih je bilo pet, sve turistkinje. Sledeće jutro njih tri su otišle da surfaju, a Maren i Luiza su u podne otišle u grad. U pet sati popodne vratile su se po kofere i presvukle se u odeću za planinarenje. Smejale su se, bile su dobro raspoložene, mlade, jako lepe i zabavne. Dok su se pakovale, trojica muškaraca su ih čekala pred hotelom. Bili su Marokanci. I oni su bili mladi i činili su se ok. Nisu ličili na kriminalace. Nisu imali više od 27, 28 godina, delovali su kao pristojni momci, ne preterano sumnjivi. Mislim da su devoke upoznali na trgu, a u hotel nisu ulazili. Kad su se presvukle i spakovale, otišle su s njima. Za njih smo ponovno čuli tek nakon nedelju dana kad je objavljena vest o ubistvu - rekao je zaposleni u hotelu, a prenosi Daily Mail.

Jutros se danski premijer Lars Leke Rasmusen obratio javnosti i rekao da se ubistva smatraju "politički motivisanim, a samim tim i terorističkim činom". Rasmusen je dodao da "još uvek postoje mračne sile koje žele da unište danske vrednosti" i "da ne smeju da se predaju".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mladic

    20. decembar 2018 | 20:05

    Sta trazite kod divljaka

  • Nikkola

    20. decembar 2018 | 21:07

    Gledaju i citaju svoje medije, tamo im givore da su Rusi i Srbi negativci, i one su poverovale.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA