≫ 

Tereza Mej je dobila komentar da je "glupa žena", a znate li ko su "mali raketaš" i "luda veštica": Ovako su političari "častili" jedni druge (FOTO)

Nije tajna da političari umeju da malo zaoštre svoju retoriku, a neki su umeli da upute i teške uvrede

  • 0

Nedavno smo bili svedoci izuzetno burne rasprave u britanskom parlamentu kada je lider britanskih laburista Džeremi Korbin rekao premijerki Terezi Mej da je "glupa žena", bar su tako ocenili čitaci sa usana.

Njegovu opasku koja se nije čula, ali je izrečena, zabeležile su televizijske kamere tokom pitanja i odgovora koji se održavaju u britanskom parlamentu svake srede, navodi Rojters.

Ovo je privuklo veliku pažnju svetskih medija, s obzirom da ovakvim rečima nije mesto u državnom parlamentu. Međutim, ovo nije prva uvreda koju je jedan političar uputio drugom.

Terezu Mej su nedavno uvredili u britanskom parlamentu Foto: Tanjug/AP

Ova "praksa" datira duboko u prošlost, međutim mi ćemo se osvrnuti na nama poznatije političke lidere.

Američki predsednik Donald Tramp je svuda u svetu poznat kao veoma impulsivna i izuzetno nepredvidiva osoba. Često se u javnosti ne ponaša primereno svojoj funkciji, a o tome šta je u stanju da izgovori ne treba posebno govoriti.

Često je u stanju da kaže nešto nepromišljeno što će uvrediti sagovornika, a ume da pošalje i prilično nezgodne poruke.

Najpoznatija osoba koja je ranije konstantno bila meta Trampovih kritika i uvreda na Tviteru je lider Severne Koreje Kim Džong Un. U periodu kada su njih dvojica bili u izuzetno lošim odnosima, Tramp je koristio svaku priliku da "doskoči" Kimu i da ga uvredi.

Kim Džong Un i Tramp su svašta izgovorili jedan drugom Foto: Tanjug/AP

Pa je tako poznato da ga je nazivao "malim raketašem" i "da je mali i debeo". Jednom prilikom mu je poručio da je njegovo nuklearno dugme veće i da zaista radi. Kim mu nije ostao dužan.

Severnokorejska agencija je kritikovala Trampovu ratobornu politiku pa su ga nazvali "nuklearnim ratnim manijakom, koji ima dijagnozu neizlečivo mentalno poremećene osobe". Potom ga je iz Severne Koreje ponovo stigla poruka da je Tramp "stari ludak", koji smrt američkog studenta koristi u propagandne svrhe.

Trampova česta meta je i bračni par Klinton. Za Hilari je rekao da "voli da laže", kao i da je dvolična i licemerna, dok je njenog muža Bila, bivšeg američkog predsednika, nazvao "glupanom i gubitnikom". Jednom prilikom je bračni par Klinton nazvao pravim predatorima.

Tramp ne voli Klintonove, a ni oni njega Foto: Tanjug/AP

Bivšeg direktora FBI Džejmsa Komija je nakon afere koja je izbila vređao na svakom koraku. Istakao je da je "ili bolesna osoba ili da je veoma glup", "da svuda laže, da je glup i ne veoma pametan".

Ugo Čavez, pokojni predsednik Venecuele o bivšem američkom predsedniku Džoržu Bušu Mlađem: "Opasniji je od majmuna sa žiletom".

Ugo Čavez je prilikom svog govora u UN 2006. godine, opisao Džordža Buša kao "đavola".

- Juče je ovde bio đavo. Baš ovde. Đavo koji misli i ponaša se kao da je ceo svet njegov. Ova govornica i dalje smrdi na sumpor - oštar je bio Čavez.

Ovo nije bilo neočekivano s obzirom da se Venecuela i Amerika nisu baš najbolje slagala ni tada, a ne slažu se ni sada.

Omiljena meta Uga Čaveza bio je tadašnji predsednik SAD Džordž Buš Mlađi Foto: Profimedia

Evo koje su još uvrede privukle veliku pažnju medija, krajem prošlog i početkom ovog veka.

* Sadašnji predsednik Filipina Rodrigo Duterte je bivšeg amerikog predsednika Baraka Obamu nazvao "ku*kinim sinom", dok je Obama za njega prokomentarisao da je "živopisan lik".

* Dejvid Kameron, bivši britanski premijer je o bivšem premijeru Toniju Bleru: "On je nekada bio budućnost".

* En Ričards, bivša guvernerka Teksasa je o bivšem američkom predsedniku Džordžu Bušu Mlađem rekla sledeće: "Jadan Džordž, ne može protiv sebe. On je rođen sa srebrnim stopalom u ustima".

O Bušu Mlađem lepo mišljenje nisu imali ni neki domaći političari Foto: AP/Tanjug

* Lindon Džonson, bivši američki predsednik je o drugom bivšem predsedniku SAD Džeraldu Fordu rekao da je on dobar momak, ali da je previše igrao fudbal (američki fudbal) bez kacige". Očigledno da nije baš bio oduševljen njegovom politikom i odlukama koje je donosio.

* Sirijski ministar odbrane general Mustafa Tlas, poznat po svom oštrom jeziku, izazvao je diplomatski skandal kada je 1999. tadašnjeg palestinskog lidera Jasera Arafata nazvao "sinom 60.000 ku*vi".

Pokojni palestinski lider Jaser Arafat Foto: Guliver/Paula Bronstein/Getty Images

* Bivši predsednik Urugvaja Hose Muhika je 2013. godine uvrdio tadašnju predsednicu Argentine Kristinu Kiršner i njenog muža, koji takođe bio predsednik Argentine.

- Luda veštica je još gora od njenog zrikavog čoveka - rekao je Muhika na jednoj konferenciji za štampu.

* Bivši šef britanske diplomatije Boris Džonson je uputio teške reči Hilari Klinton 2007. godine.

- Ofarbala je kosu u plavo, napućila usne, i uz svoj buljavi, hladni pogled deluje kao sadistička bolničarka u mentalnoj ustanovi - rekao je Džonson 2007. godine.

* Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni je 2003. godine uvredio tadašnjeg poslanika Evropskog parlamenta Marina Šulca, da bi u odlično stajala "uloga čuvara koncentracionog logora".

Berluskoni je često umeo da bude živopisan kada je reč o uvredama Foto: Guliver/Marco Luzzani/Getty Images

* Džonatan Eitkin, bivši engleski premijer je na ovaj način uvredio Margaret Tačer: "Ona verovatno misli da je Sinaj množina od reči sinus".

* Pet Bjukenon, američki politički komentator je o bivšem američkom predsedniku Bilu Klintonu rekao sledeće: "Njegovo iskustvo u međunarodnoj politici je ograničeno na to da je jedanput doračkovao u Međunarodnoj kući palačinki".

* Džim Hajtauer, američki kolumnista i politički aktivista o pokojnom Džordžu Bušu Starijem: "Ako neznanje ikada bude koštalo 40 dolara po barelu, želim prava na glavu Džorža Buša".

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA