Tramp planira da otpusti šefa centralne banke, a evo ko je sada Beloj kući podneo ostavku

Savetnici bliski Trampu nisu ubeđeni da će američki predsednik "krenuti protiv" Pauela i nadaju se da će se tokom praznika odljutiti

  • 2

Predsednik SAD Donald Tramp razgovarao je sa saradnicima o otpuštanju predsednika Federalnih rezervi Džeroma Pauela, javila je agencija Blumberg.

Blumberg je, pozivajući se na četiri osobe upućene u te razgovore, prenela da se Tramovo nezadovoljstvo Pauelom, šefom američke centralne banke, pojačalo posle ovonedeljnog povećanja kamatnih stopa i nastavljenog pada vrednosti akcija na berzama.

Savetnici bliski Trampu nisu ubeđeni da će američki predsednik "krenuti protiv" Pauela i nadaju se da će se tokom praznika odljutiti.

Pojedini Trampovi savetnici su, takođe, upozorili Trampa da bi otpuštanje Pauela bio katastrofalan potez.

Ipak, Tramp je poslednjih dana privatno više puta razgovarao o otpuštanju Pauela, navodi Blumberg, pozivajući se na dva neimenovana izvora.

Portparoli Bele kuće, kao i portparolka Federalnih rezervi Mišel Smit, nisu želeli da komentarišu ove navode.

Pauel je došao na to mesto tako što ga je Tramp imenovao, a Senat potvrdio. Blumberg navodi da nije sve sasvim jasno u vezi sa mogućnošću smenjivanja Pauela, ali je jasno da bi takvu odluku morao da potvrdi Senat.

Od novembra, kada su održani kongresni izbori, sa položaja su otišli ili odlaze sekretar za pravosuđe Džef Sešns, šef osoblja Bele kuće Džon Keli, sekretar za državnu upravu Rajan Zinke, kao i sekretar za odbranu Džejms Matis.

U Trampovoj administraciji je bilo dosta previranja Foto: Tanjug/AP

Izaslanik za koaliciju protiv ID podneo ostavku

Američki Specijalni izaslanik za globalnu koaliciju koja se bori protiv Islamske države Bret Mekgurk podneo je ostavku, javlja "Si-Bi-Es".

Izvori ove televizije naveli su da je Mekgurk, koji je funkciju po redovnom postupku trebalo da napusti tek u fenruaru, ostavku Beloj kući predao juče.

Navodi se da je ostavka Mekgurka usledila kao rezultat "snažnog neslaganja" sa predsednikom SAD Donaldom Trampom u vezi sa njegovom odlukom da povuče američke trupe iz Sirije.

Ostavka Mekgurka je stigla dan nakon što je Trampov ministar odbrane Džim Matis odlučio da napusti funkciju iz istog razloga.

Rojters navodi, pozivajući se na neimenovani izvor, da ostavka Mekgurka stupa na snagu 31. decembra, što je ovoj agenciji potvrđeno i iz Stejt departmenta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Desha

    22. decembar 2018 | 22:00

    Kako,pa oni ni nemaju centralnu banku,drzavnu,koga je odpustio? Njihova centralna banka je privatna,odavno....Svasta.

  • PETAR 1

    23. decembar 2018 | 07:17

    Gospodin Tramp ocigledno je zalutao u politiku, zasto, pa ponasase veoma cudno i kao da niko nije siguran sta i ko je sledeci. Ali mora se priznati ume da napise pismo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA