Najnoviji snimci pakla u Indoneziji: Broj mrtvih i povređenih u cunamiju još raste (FOTO) (VIDEO)

Nakon cunamija stanovnicima je izdato upozorenje da bi moglo doći do još jednog talasa, pa im je savetovano da se udalje od obale kako bi se izbegla potencijalna nova katastrofa

  • 0

Najmanje 222 osobe su poginule, 843 su povređene i za 28 se traga posle cunamija koji je pogodio ostrva Javu i Sumatru. Cunami je pogodio plaže oko Sundskog prolaza, između Jave i Sumatre, nakon što je pokrenuto podvodno klizište izazvano erupcijom vulkana.

Najverovatnija teorija kojoj u prilog idu i satelitski snimci, ukazuje na to da cunami nije, kako se uobičajeno događa u prirodi, nastao zbog zemljotresa, već usled erupcije vulkana. Snimci nakon cunamija otkrivaju strašnu prirodnu katastrofu koja je zatekla brojne stanovnike i turiste, a iz tamošnjih agencija predviđaju da će broj mrtvih i povređenih još rasti.

CNN je javio kako je nakon cunamija stanovnicima izdato upozorenje da bi moglo doći do još jednog talasa, pa im je savetovano da se udalje od obale kako bi se izbegla potencijalna nova katastrofa.

Posle cunamija je ostala samo pustoš Foto: AP Photo/Dian Triyuli Handoko

NIJE MOGAO DA SE PREDVIDI CUNAMI

No prema dosadašnjim izjavama stručnjaka, čini se da nije bilo načina da se predvidi jučerašnji cunami. Naime, s obzirom na to da cunami nije nastao kao posledica potresa, što je uobičajen uzrok, stanovništvo nije bilo upozoreno na prirodnu katastrofu koja će ih zateći.

Stručnjaci sada istražuju da li je ovaj cunami povezan sa erupcijom vulkana Anak Krakatau, a satelitski snimci, prema svemu sudeći, potvrđuju tu teoriju.

Pretpostavlja se da je uzrok cunamija klizanje tla u more nakon erupcije ovog vulkana. Naime, tokom erupcije vulkana vruća magma gura sloj tla u unutrašnjost pa se može premestiti i probiti kroz hladnije stene, objasnio je za BBC vulkanolog Džes Finiks. To može dovesti do klizanja tla koje stvara pritisak na morsku površinu, što može uzrokovati pojavu cunamija.

U ovom trenutku još uvek nije jasno da li se u more urušio bočni deo vulkana pa je tako stvorio smrtonosni cunami ili su promene na bočnom delu vulkana dovela do brzog povlačenja taloga ispod površine mora, što je potom izazvalo cunami. No čini se da se stručnjaci slažu da je uzrok cunamija erupcija.

Strahuje se da će broj žrtava rasti Foto: AP Photo/Dian Triyuli Handoko

Detalji ove teorije još se proveravaju, a satelitski snimci radara za snimanje površine Zemlje Santinel 1 Evropske svemirske agencije, objavljene na Tviteru, mogle bi da potvrde ovu teoriju. Na njima se vidi kako se deo vulkana urušava pa se prema nebu diže oblak pepela.

VULKAN ERUPTIRAO U PETAK

Naime, iz indonežanske geološke agencije obavestili su da je vulkan Anak Krakataua u petak eruptirao i da je erupcija trajala dva minuta i 12 sekundi, stvarajući oblak pepela visok 400 metara.

Tamošnji stručnjaci odmah su posumnjali da je cunami izazvan klizištima koje je samo nekoliko minuta pre pokrenula erupcija ovog vulkana, udaljenog oko 50 kilometara od plaža pokrajine Banten, koji je već dugo pretnja ljudima na kopnu.

ZABELEŽENO PODRHTAVANJE TLA, NIJE BILO DOVOLJNO ZA UZBUNU

Ipak, kako stručnjaci tvrde, katastrofa se nije mogla izbeći. Iako su merni aparati zabeležili podrhtavanje tla, ono nije bilo dovoljno jako da se proglasi uzbuna i naredi evakuacija.

Da je došlo do većeg potresa povezanog sa erupcijom vulkana Anak Krakatau, stanovnici bi možda bili upozoreni i mogli bi da pobegnu. No u ovakvim evakuacijama ljudi su ionako prepušteni sami sebi jer je udaljenost od izvora cunamija do naseljenih mesta jako malena.

- Sistemi upozorenja na cunami pozicionirani su kako bi upozorili na cunamije koji nastaju prilikom zemljotresa u tektonskim pločama ispod novoa mora - objasnio je za BBC profesor Dejv Roteri sa Otvorenog univerziteta u Velikoj Britaniji.

Ovakvi slučajevi, kao i onaj u Paluu gde je stanovništvo takođe bilo uhvaćeno nespremno, pokazuju da je potrebno još mnogo istraživanja kako bi ovakve katastrofe mogle da se predvide na vreme na ovom području, s obzirom na to da se nalazi na Vatrenom prstenu, liniji čestih zemljotresa i vulkanskih erupcija koja gotovo u potpunosti prati liniju obala Tihog okeana.

NOVE ERUPCIJE VULKANA

Dok stanovnici i ostali posetioci Jave i Sumatre danas zbrajaju štetu i traže svoje najmilije, iz Nacionalne agencije za upravljanje kriznim situacijama javili su da je vulkan nastavio da eruptira i danas. Direktor agencije održao je konferenciju za medije na Javi.

- Iz Agencije za meteorologiju, klimatologiju i geofiziku preporučuje se izbegavanje odlaska na plažu i obalu za neko vreme - rekao je on i dodao da još uvek postoji mogućnost novog cunamija zbog nastavka erupcije vulkana.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA