Tajland legalizovao marihuanu: Ovo je poklon od parlamenta Vladi i narodu za Novu godinu

Područje jugoistočne Azije ima neke od najstrožih zakona o drogama

  • 5

Tajland je odobrio upotrebu marihuane u medicinske svrhe i istraživanja, a to je prva legalizacija te biljke u regionu sa nekim od najstrožijih zakona o drogama na svetu.

Parlament imenovan od hunte u državi koja je do tridesetih godina prošlog veka imala tradiciju korištenja marihuane u borbi protiv bolova i umora glasao je za promenu zakona o narkoticima iz 1979. godine, na dodatnoj sednici parlamenta na kojoj je izglasan niz zakona pre novogodišnjih praznika.

- Ovo je poklon od parlamenta Vladi i tajlandskom narodu za Novu godinu - poručio je Somčai Savangkarn, predsednik odbora koji je pisao novi zakon.

Iako su države poput Kolumbije i Kanade legalizovale marihuanu za medicinsku ili čak i rekreativnu upotrebu, biljka je i dalje ilegalna i tabu diljem jugoistočne Azije. To područje ima neke od najstrožih zakona o drogama.

Preprodavačima marihuane u Singapuru, Indoneziji i Maleziji preti smrtna kazna.

Ali u Tajlandu je glavna kontroverza oko usvajanja zakona bila zahtev stranih kompanija za patentiranjem, što bi im omogućilo da dominiraju na tržištu, a tajlandskim pacijentima otežalo pristup lekovima i istraživačima pristup ekstraktima marihuane.

- Tražit ćemo od vlade da odbaci sve te zahteve pre nego što zakon stupi na snagu - rekao je Pantep Puapongpan, dekan instituta Rangsit za integrativnu medicinu i borbu protiv starenja.

Neki tajlandski advokati nadaju se da će odluka u utorak otvoriti put legalizaciji marihuane i za rekreativnu upotrebu.

- Ovo je mali korak napred - rekao je Čokan Čopaka, aktivist Highland Networka, grupe koja zagovara legalizaciju marihuane u Tajlandu.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djordje

    25. decembar 2018 | 15:40

    Bravo za Tajland! Ako nista drugo imace mnogo vise turista!

  • Česti

    25. decembar 2018 | 15:37

    Pametni ljudi!

  • doberman

    25. decembar 2018 | 15:19

    srbija da iskoristi priliku da ne iskoristi priliku da legalizuje sad kad je to najbre rastuca grana privrede, ili jos bolje da legalizuje ali da uvozimo, bar za trange-frange imamo experte.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA