≫ 

Ko će naslediti Terezu Mej na mestu premijera: Ovo su kandidati o kojima bruji cela Britanija (FOTO)

Čini se da Veliku Britaniju očekuju značajne promene na političkom planu u 2019. godini

  • 0

Jedno od najvažnijih pitanja u britanskoj politici za 2019. godinu je da li će ovo biti poslednja godina koju će Tereza Mej provesti na mestu premijera. Ako bude smenjena još važnije pitanje je ko će je zameniti, prenosi Biznis Insajder.

Ona je ovog meseca istakla da neće voditi Konzrvativnu partiju na sledećim izborima 2022. godine, a postoje priče u Vestminsteru da će se ona povući kada se finišira dogovor oko Bregzita u martu. Određen broj vodećih konzervativaca je počeo da se utrkuje međusobno, kako bi mogli da imaju šansu da dođu na mesto premijera. Ovi političari imaju najviše šanse da naslede Terezu Mej.

Sadžid Džavid

On je ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije i ime koje se sve češće spominje. Bivši bankar je ove godine na mestu ministra zamenio Amber Rud.

Privukao je veliku pažnju kada je pokrenuo pokret za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, a često ga vide kao ključnog igrača u procesu Bregzita.

Nevoljno je vodio kampanju za ostanak u Velikoj Britaniji tokom referenduma 2016. godine, a zna da mora da ojača poziciju onih koji su za Bregzit kako bi udovoljio članstvu Konzervativne partije koje je u velikoj meri euroskeptično.

Ranije ovog meseca je organizovao prijem sa svojim kolegom iz kabineta, što su mnogi videli kao njegovu ambiciju da dođe do liderske pozicije.

Foto: Guliver/Jack Taylor/Getty Images

Peni Mordaunt

Ona je članica britanskog parlamenta i često je spominju kao osobu koja bi najverovatnije mogla da nasledi Terezu Mej, a sve zbog sve većeg uticaja na donešenje odluka u kabinetu.

Ovo se posebno odnosi na slučaj Bregzit, zbog čega je čak i pretila da će podneti ostavku i otići iz vlade. Ona je vodila kampanju za odlazak iz EU, a veoma je popularna među konzervativnim poslanicima. Njene kolege veruju da bi mogla da bude dobar vođa.

Foto: Guliver/Dan Kitwood/Getty Images

Džeremi Hant

On je ministar spoljnih poslova Ujedinjenog kraljevstva. Ranije je bio sekretar za zdravstvo, a važi za omiljenu osobu u Vesminsteru. Dobro su ga dočekali i ljudi u ministarstvu spoljnih poslova koji su jedva čekali da vide leđa njegovom prethodniku Borisu Džonsonu.

Kao i ministar unutrašnjih poslova i on je vodio kampanju za ostanak u EU. Međutim, čini se da ipak ima drugačije mišljenje, jer je u oktobru uporedio EU sa SSSR.

Potom je istakao da bi Ujedinjeno Kraljevstvo moglo da procveta i bez dogovora o Bregzitu.

To je zanimljivo putovanje za nekog ko je nekada pozivao da njegova zemlja ima bliske odnose sa EU i zalagao se za drugi referendum odmah posle glasanja 2016. godine.

Foto: Wikipedia/Chris McAndrew

Džejkob Ris-Mog

On nema iskustva u radu u nekoj vladi jer nikada nije bio ministar, pa je malo verovatno da bi mogao da postane premijer. Međutim, isto kao i sa Džeremijem Korbinom koji se nekako uspeo na vrh Laburističke partije, Ris-Mog je privukao pažnju svojih partijskih kolega.

Kao i oni, i on je osoba koja podržava Bregzit. On je konzervativac stare škole, koji podržava torijevske stavove - pa se tako protivi abortusu i istopolnim brakovima.

Isto tako misli i veći deo partije, koji ističu da se stranka dosta moderizovala pod vođstvom Dejvida Kamerona.

Foto: Wikipedia/Chris McAndrew

Amber Rud

Ona je članica britanskog parlamenta, a morala je da podnese ostavku na mesto ministra unutrašnjih poslova posle jednog skandala. Nakon toga je postala izuzetno odana Terezi Mej, pa je brzo pronašla put nazad do vlade. Njene kolege ministri je veoma poštuju.

Prošle nedelje je rekla da postoje uverljivi argumenti za drugi referendum i oštro se protivi da Britanija izađe iz EU bez ikakvog dogovora. Međutim, ono što bi moglo da joj predstavlja problem je njena tanka većina.

Foto: Wikipedia/Chris McAndrew

Boris Džonson

On je omiljen na kladionicama kada je reč o osobi koja bi mogla da zameni Terezu Mej. Boris je bivši ministar spoljnih poslova.

Poslednjih nekoliko godina njegove karijere su bile priprema za preuzimanje premijerskog mesta. Mnogi kažu da je njegov pogled već duže vreme usmeren na Dauning Strit 10 (sedište britanskog premijera).

Međutim, njegov rad kao ministra spoljnih poslova naškodio je njegovoj reputaciji među konzerativnim poslanicima koji su nekada razmišljali da ga podrže.

Njegova tvrdnja da bi libijski grad Sirt mogao da bude novi Dubai, ako bi sklonio mrtva tela, samo je jedna od mnogih koje su ga dovele u nezavidnu poziciju.

Ipak, i pored svega on ostaje najpopularniji član koji bi mogao da dobije značajnu podršku konzervativne partije.

AP Photo/Pavel Golovkin

Dominik Rab

On je uticajna figura i bivši ministar za Bregzit. Njegova ostavka na mesto ministra za Bregzit bila čist protest protiv Mejovih planova za Bregzit. To je samo još više povećalo njegovu popularnost.

Foto: Wikipedia/Chris McAndrew

Andrea Ledsom

Ona je sa Terezom Mej bila kandidat za lidera partije 2016. godine. Veruje se da je mogla čak i da pobedi ali je bila prinuđena da se povuče kada je prokomentarisala da se Tereza Mej nije ostvarila kao majka.

Ona je popularna među pristalicama za Bregzit i njeni saveznici kažu da je jedna od najuticajnijih ličnosti u kabinetu.

Foto: Wikipedia/Chris McAndrew

Majkl Gov

Ministar za životnu sredinu je veoma popularan i prihvaćen u Konzervativnoj partiji, a o tome svedoči i uspeh u poslu koji je do sada ostvario.

Mnogi misle da je on najsposobniji da prodobije podršku onih koji su protiv Bregzita u Konzervativnoj partiji.

Foto: Wikipedia/Chris McAndrew

Dejvid Dejvis

On je izgubio trku za lidersku poziciju u stranci dva puta, ali će pristati na još jednu s obzirom da je on pristalica čistog Bregzita koji bi mnogi Torijevci želeli da vide.

Oni veruju da je on sigurniji od Džonsona, s obzirom da je iskusniji u pregovorima sa liderima EU, tokom vremena kada je bio ministar za Bregzit.

Foto: Wikipedia/Chris McAndrew

VIDEO: Tereza Mej se zaglavila u Mercedesu na sastanku sa Angelom Merkel

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA