≫ 

Koga je sve uvredio najmoćniji svetski tviteraš: Tramp je u 2018. objavio više od 3.200 poruka, a ovu reč je napisao 226 puta

Predsednik SAD je imao izuzetno burnu godinu, a svaki svoj potez je javno objavljivao na Tviteru

  • 0

Američki predsednik Donald Tramp važi za nepredvidivog lidera koji voli da svoje mišljenje iznosi na društvenim mrežama. Omiljen mu je upravo Tviter, pa često svoje važne odluke oko državnih poslova objavljuje upravo ovde, umesto da prvo obavesti javnost putem medija.

Njegovi tvitovi mogu da budu i uvredljivi, a supruga Melanija je rekla da nekada mora da pribegne ultimativnim sredstvima kako bi sprečila muža da tvituje.

Ove godine je Tramp bio i više nego vredan, pa se na Tviteru oglašavao i po pitanju spoljašnjih i unutrašnjih poslova.

Do 25. decembra ove godine je objavio čak 3.275 tvita, a reči koje je najčešće spomenio su: demokrate (226 puta), lažne vesti (153), lov na veštice (117), Obama (102), Klinton (71), Miler (63), CNN (38), pametan (37), najgori (29), Putin (19), Stormi Danijels (1), prenosi theinquirer.net.

Zemlje o kojima je najčešće tvitovao do jula ove godine su Kanada (34 tvita), Kina (88), Francuska (28), Nemačka (21), Japan (27), Meksiko (40), Severna Koreja (123), Rusija (193), prenosi BBC.

Često preko Tvitera vređa i lidere i države Foto: Tanjug/AP

Ovo su njegovi najupečatljiviji tvitovi za 2018. godinu:

Tramp nije propustio priliku da objavi da državni sekretar Majk Pompeo radi odličan posao i da je veoma ponosan na njega. Takođe je u tom tvitu izvređao njegovog prethodnika Reksa Tilersona, koji je na položaju bio 14 meseci i kojeg je do tog trenutka neprestano hvalio.

Takođe je u tom tvitu izvređao njegovog prethodnika Reksa Tilersona, koji je na položaju bio 14 meseci i kojeg je do tog trenutka neprestano hvalio.

Javno je zapretio predsednik Irana Hasanu Rohaniju. Velikim slovima je napisao tvit gde ističe da nikada više ne sme da zapreti SAD, jer će pretrpeti posledice kakve je malo ko u istoriji pretrpeo.

Izvređao je i dodelu Oskara u martu ove godine, kada je istakao da Amerika više nema velike zvezde, što se naravno ne odnosi njega.

U jednom tvitu je ismejao vesti koje se objavljuju o njemu u medijima i napisao je da prosto ne može da pobedi lažne vesti.

Poželeo je srećan Božić čak i medijima koje plasiraju lažne vesti. Istakao je da njihova zemlja odlično stoji, jer su osigurali svoje granice, nove trgovinske ugovore, a da svoje trupe vraćaju kući. Naznačio je da su konačno stavili Ameriku na prvo mesto.

Ne sme se zaobićini ni tvit gde severnokorejskom lideru Kim Džong Unu poručuje da je njegovo nuklearno dugme mnogo veće, moćnije i da zaista radi.

Nakon susreta sa Kim Džong Unom se ponovo oglasio preko tvitera, gde je napisao da više Severna Koreja ne predstavlja nuklarnu pretnju i da svi mogu da budu mirni sada kada on upravlja Amerikom. Naveo je da je susret sa predsednikom Severne Koreje bilo pozitivno iskustvo.

Osvrnuo se i na to da je Amerika trebala da uhvati Bin Ladena mnogo pre nego što je ubijen. Istakao je da ga je on označio kao metu još pre napada na Svetski trgovinski centar.

Čestitao je Francuskoj na osvajanju Svetskog prvenstva u fudbalu, dok je Rusiji i Putinu čestitao na odličnoj organizaciji takmičenja.

Ironično je čestitao Americi na najvećem kako je rekao "lovu na veštice" u istoriji. Na ovo se osvrnuo zbog toga što ga mediji već drugu godinu njegovog mandata pomno prate šta on radi, međutim, čini se da mu se ne sviđa način na koji izveštavaju o tome.

Javno je izvređao Džoa Bajdena, bivšeg potpredsednika SAD, pa mu je čak i zapretio i upozorio ga da ne preti drugima.

Skoro je ironično napisao kako "on jadan sasvim sam u Beloj kući" i da čeka da se Demokrate vrate na vlast i postignu dogovor o bezbednosti na granici.

Na Badnji dan je na neki način pohvao samo sebe, jer je napisao da je Amerika ponovo poštovana.

NAJPOZNATIJE TRAMPOVE UVREDE

Podsećamo, da je Tramp preko Tvitera često vređao svetske lidere i svoje političke protivnike. Najpoznatija osoba koja je konstantno meta Trampovih kritika i uvreda na Tviteru je lider Severne Koreje Kim Džong Un. U periodu kada su njih dvojica bili u izuzetno lošim odnosima, Tramp je koristio svaku priliku da "doskoči" Kimu i da ga uvredi. Pa je tako poznato da ga je nazivao "malim raketašem" i "da je mali i debeo".

Što se tiče njegove protivnice u predsedničkoj trci, Hilari Klinton, ni tu Tramp nije "ostao dužan". Za nju je rekao da "može samo sebe da krivi što je izgubila izbore" i "da voli da laže". Takođe je istakao da je dvolična i licemerna.

Njenog muža bila je nazvao glupanom i gubitnikom. Naveo je i da je izgubljen slučaj, ali i da je izgubio kredibilitet. Jednom prilikom je bračni par Klinton nazvao pravim predatorima.

Foto: Tanjug/AP

Na Tviteru je pisao zaista uvredljeve stari što se tiče navodnog hemijskog napada na Siriju. Celu situaciju je nazvao bolesnom i podmuklom, iako nije bilo dokaza da se taj napad i dogodio.

Umeo je da oplete i po Baraku Obami, pa je tako svojevremeno isticao na Tviteru da "Obama nema hemiju sa Putinom", da je loš momak i potpuna katastrofa, ali da nije uradio ništa po pitanju Rusije. Napomenuo je da nije fan Obamine administracije, a kritike su pljuštale na račun Obamakera.

Državu Meksiko je počeo da vređa još tokom predsedničke kampanje. Stalno je pretio da će izgraditi zid na granici sa tom državom i da će zabraniti ulaz migrantima u SAD. Više puta je istakao da će čak naterati Meksiko da sam plati taj zid na granici.

Vređa državu Meksiko i preti da će podinguti zid na granici Meksika i SAD Foto: AP/Tanjug

Što se uvreda tiče nazvao ju je korumpiranom zemljom, istakao je da Amerika od njih dobija samo ubice, drogu i kriminalce, dok njima sa druge strane daje novac. Ponavljao je da Meksiko SAD-u nije prijatelj i ubijaju američko stanovništvo.

Za Angelu Merkel je istakao da ona svojom vladavinom upropašćava Nemačku. Uvredio je čak i Putina kada je rekao da je kriv jer podržava životinju Asada.

Opleo je po Angeli Merkel i Putinu Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA