≫ 

Novi predsednik Brazila položio zakletvu: Pozvao je građane na "nacionalni pakt", a Tramp mu je preko Tvitera poslao poruku podrške (FOTO)

Poručio je da se njegovim izborom zemlja oslobodila "socijalizma i političke korektnosti"

  • 0

Žair Bolsonaro položio je zakletvu kao novi predsednik Brazila, a u inauguracionom govoru je obećao da će izgraditi društvo bez podela i diskriminacije.

Na inauguraciji se okupio veliki broj njegovih pristalica Foto: Tanjug/AP

Bolsonaro (63) je, u obraćanju Kongresu u utorak, pozvao na "nacionalni pakt" da bi Brazil oslobodio korupcije, kriminala i lošeg upravljanja ekonomijom zemlje, navodi BBC.

Poručio je da se njegovim izborom zemlja oslobodila "socijalizma i političke korektnosti", prenosi Rojters.

Bolsonaro je na svečanost došao u društvu supruge Foto: Tanjug/AP

Britanska agencija napominje da je Bolsonaro, bivši vojni kapetan koji se otvoreno divi vojnoj diktaturi koja je vladala Brazilom od 1964. do 1985. godine, obećao da će se čvrsto držati demokratskih normi.

- Ovo je početak oslobađanja Brazila od socijalizma, političke korektnosti i preterane uloge države - istakao je Bolsonaro.

Bolsonaro važi za kontroverznu ličnost Foto: Tanjug/AP

Bolsonaro, kongresmen u sedam mandata, koji je decenijama bio na marginama brazilske politike, pobedio je na izborima u oktobru i postao prvi desničarski predsednik Brazila još od pada diktature, napominje Rojters.

Posle napada nožem na Bolsonara tokom predsedničke kampanje, zbog čega je nekoliko nedelja bio u bolnici, na inauguraciji su bile jake mere bezbednosti.

Na inauguraciji je bio veliki broj pripadnika obezbeđenja Foto: Tanjug/AP

Oko 10.000 policajaca i vojnika bilo je raspoređeno na ulicama Brazilije, kojima je u "rols-rojsu" s otvorenim krovom prolazio Bolsonaro sa suprugom.

Bolsonaro je, kako navodi Rojters, na vlast došao na talasu ogromnog nezadovoljstva birača zbog političke korupcije, ogromne stope kriminala i opadajuće ekonomske moći zemlje.

Bolsonaro je održao govor Foto: Tanjug/AP

Samo nekoliko minuta pošto je Bolsonaro položio zakletvu, američki predsednik Donald Tramp mu je poručio da su SAD uz njega.

- SAD su uz tebe! - napisao je Tramp na Tviteru, navodeći da je Bolsonaro održao "odličan inauguracioni govor".

Tramp mu je poslao poruku podrške Foto: Tanjug/AP

Ubrzo je usledio i odgovor Bolsonara. koji je, kako navodi AP, očigledno našao vremena da odgovori na Trampov tvit tokom ceremonijalnih aktivnosti.

- Zajedno, uz božju pomoć, donećemo prosperitet i napredak našem narodu - naveo je Bolsonaro, zahvaljujući Trampu na rečima ohrabrenja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA