Kim Džong Un održao novogodišnji govor: Poručio je da Severna Koreja želi dobre odnose sa Amerikom, a onda je i zapretio (VIDEO)

Lider Severne Koreje je izrazio spremnost da se u svakom trenutku sastane s Trapom kako bi došlo do "rezultata koje će pozdraviti međunarodna zajednica"

  • 1

Severna Koreja želi dobre odnose sa SAD, ali bi mogla da promeni stav ako Vašington zadrži sankcije povezane s nuklearnim programom, upozorio je juče lider Severne Koreje Kim Džong Un u novogodišnjem govoru.

To upozorenje dolazi posle godinu dana poboljašanih odnosa na korejskom poluostrvu i istorijskog samita Kima sa američkim predsednikom Donaldom Trampom 12. juna u Singapuru.

Na samitu je dogovorena denuklearizacija ali je učinjen i mali napredak u rešavanju tog pitanja.

- Ako SAD ne održe obećanje dato svetu i nastave sa sankcijama i pritiscima na Severnu Koreju, onda ćemo možda biti primorani da tražimo novi put u odbrani našeg suvereniteta i interesa - rekao je Kim čiji je govor prenala državna televizija.

Lider Severne Koreje je izrazio spremnost da se u svakom trenutku sastane s Trapom kako bi došlo do "rezultata koje će pozdraviti međunarodna zajednica".

Mnoge međunarodne sankcije uvedene su Severnoj Koreji zbog njenog nuklearnog programa.

Lider Severne Koreje u tradicionalnom novogodišnjom govoru obično saopšti i političke odluke i mere koje predviđa tokom predstojeće godine.

Kim je tako prošle godine u govoru najavio bolje diplomatske odnose sa Seulom i Vašingtonom što je dovelo do prvog sastanka s Munom i istorijskog samita sa Trampom.

Lider Severne Koreje je pre tri dana pozvao na nastavak dijaloga s predsednikom Južne Koreje Mun Džae Inom posle odlazeće 2018. godine koja je bila aktivna u poboljšavanju odnosa između dve zemlje. Njih dvojica su se 2018. sastali tri puta i prihvatili saradnju u raznim oblastima.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SBH

    2. januar 2019 | 09:27

    Ovaj jedini cima amere. Nemogu ameri procijene kolko je blesav i zasta ima petlju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA