Komičar glumio predsednika u seriji, a sada je ušao u predizbornu trku: Veoma je popularan i mogao bi da porazi Porošenka i Juliju Timošenko (VIDEO)

Teško je definisati ideološki pogled komičara koji je rešio da uđe u politiku

  • 1

Komičar Vladimir Zelenskij je glumio predsednika Ukrajine u televizijskoj seriji, a sada bi mogao da pobedi Petra Porošenka i Juliju Timošenko na predsedničkim izborima u martu, prenosi rt.com.

Komičaru prognoziraju da će osvojiti između 5 i 13 procenata glasova Foto: Wikimedia/Kvartal95 official

On je u proteklom periodu prošao kroz značajnu transformaciju i poslednih šest meseci je bio izuzetno dobro rangiran kada su ankete u pitanju.

Često je u intervjuima i emisijama govorio o svojoj kandidaturi, a 31. decembra prošle godine je i zvanično ušao u predsedničku trku i to svom šou programu.

Onda je 1. januara ove godine objavio da traži ljude koji bi se priključili njegovom timu, bez obzira na entičku pripadnost, veroispovest ili maternji jezik, ali da to ne mogu da budu ljudi koji su se ranije bavili politikom.

Za sada mu prema anketama daju šansu da će osvojiti između 5 i 13 procenata glasova, što se ne čini kao dobar rezultat. Međutim, on može u naredna tri meseca da se probije na sam vrh i da porazi dva najjača kandidata.

Zelenskij je u nedavnom intervjuu sa političkim novinarom Dmitrijem Gordonom nije davao politička obećanja, već je pozivao na veću transparentnost političke klase, kao i da obični građani treba da imaju viće šanse da učestvuju u političkom životu.

Ukrajina je zemlja gde je BDP konstantno padao u protekle četiri godine, gde je korupcija na svakom koraku, a političari koriste haos za ostvarivanje svojih ciljeva, prenosi rt.com.

Teško je definisati ideološki pogled komičara koji je rešio da uđe u politiku.

On je sa istoka Ukrajine i maternji jezik mu je ruski, ali je podražavao proteste na Majdanu i rušenje Viktora Janukoviča sa vlasti 2014. godine. Kaže da sada radi na tome da usavrši ukrajinski jezik.

Neki tvrde da je samo kladioničarska marioneta Foto: Wikimedia/Максим Стоялов

Protivio se da se ruske emisije skidaju sa televizija, ali je nastupao za ukrajinske borce koji ratuju na istoku Ukrajine.

On ismejava oštre nacionaliste, ali se šali i na račun Kremlja, pa većina zaključuje da nije marioneta Rusije.

Ipak bilo je onih koji su hteli da ga odbace kao puko političko sredstvo milijardera Igora Kolomojskija, Porošekovog neprijatelja i vlasnika televizije na kojoj su se emitovale emisije i poruke ovog poznatog komičara.

Kijevski analitičar Aleksej Martinov ga je opisao kao "kladioničarsku marionetu".

Da li je zaista ravnopravan kandidat i kakve su mu šanse na izborima, ostaje da se vidi do marta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA