Vojni vrh Amerike u rasulu: Šef osoblja Pentagona podneo ostavku nakon odlaska ministra odbrane

Odlučio sam da je pravo vreme da se vratim u privatan sektor, naveo je on

  • 1

Šef osoblja Pentagona podneo je ostavku samo nekoliko nedelja nakon ostavke ministra odbrane Džejmsa Matisa, potvrdilo je američko ministarstvo odbrane.

Nakon dve godine u Pentagonu, odlučio sam da je pravo vreme da se vratim u privatni sektor", rekao je Kevin Svini, koji je dužnost preuzeo u januaru 2017. godine.

- Bila je čast služiti i raditi rame uz rame s ljudima iz ministarstva odbrane - dodao je. Svinijeva ostavka dolazi nakon one Džejmsa Matisa koji je dao ostavku 20. decembra nakon što je predsednik Donald Tramp najavio povlačenje vojnika iz Sirije. Matis, koji je na čelu Pentagona bio dve godine, nameravao je da ode u februaru, ali je Tramp odlučio da ga se reši i pre, nakon Matisovog oštrog pisma u kojem je uz ostavku izrazio i neslaganje s predsednikom. 

Džejms Matis, prvi presekao i podneo ostavku, Foto: Tanjug/AP

Odlučio je da ode nakon Trampove iznenadne odluke da povuče sve američke vojnike iz Sirije, kao i polovinu od 14.000 vojnika iz Avganistana. Tramp je odluku obrazložio visokom cenom angažmana u životima američkih vojnika i novcu poreznih obveznika.

Matisa je zamenio Patrikom Šanahanom, zamenikom bivšeg ministra. Njujork tajms kao kandidate za ministre spominje bivšeg demokratskog senatora Džima Veba, republikanske senatore Toma Kotona i Lindsija Grejema, kao i bivšeg republikanskog senatora Džima Talenta.

(Telegraf.rs/021.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tig

    6. januar 2019 | 18:24

    To je rezultat poraza na bliskom istoku.Samo sto SAD nije slaba ako neko tako misli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA