Kad se prase vrti i na 40 stepeni, a sneg se gleda samo preko Skajpa: Ovako Srbi u Australiji proslavljaju Božić (FOTO)

Praznična čarolija na južnoj polulopti traje usred leta

  • 2

Božić je, a napolju 27 stepeni. Prasence je spremno, mala Nina brižljivo merka svoje poklončiće, a preko Skajpa gleda se kako je baš za praznik pao veliki sneg u Srbiji.

E, tako to izgleda kada najradosniji verski praznik proslavljate u Australiji, baš kao Mirjana Čonjić Ljubinković sa svojom decom Ninom i Matejom i suprugom Dragoslavom, koja je za "Telegraf" ispričala kako izgleda Božić u letnjoj atmosferi.

Proslava bez vunenih džempera, Foto: Privatna Arhiva

Jer, dok je na severnoj polulopti zima, a Beograd se probudio okovan snegom, u Australiji vladaju letnje žege. A Srbi su imali sreće da im danas dan bude umereno topao.

Sto je spreman za omiljenu srpsku hranu, Foto: Privatna Arhiva

- Ponekad jedemo pečenje na 40 stepeni. Malo je neobično bez snega, ali navikneš se, pa nam na Skajpu pokazuju kako pada u Srbiji. Nina uvek otvara poklone na Božić i mi se baš trudimo da nauči naše običaje, a odlično govori i srpski i engleski - priča Mirjana.

Radost: otvaranje poklona, Foto: Privatna Arhiva

A osim vremena, Božić se u Australiji i ne razlikuje mnogo od onog u Srbiji. Jer, to je zemlja gde se ovaj praznik i te kako poštuje, bilo da ste pravoslavac, rimokatolik ili protestant, a u gradovima postoje srpske crkve i prodavnice. Dakle, sve je kao kod kuće, samo što posle ručka možete da se bućnete u okeanu.

Ovo je Matejin prvi Božić, Foto: Privatna Arhiva

Postoji još jedan mali problem - ne možete otići u šumu i naseći badnjak, niti ćete ga naći na svakom ćošku poređanog na automobile i kartonske kutije. Jer, ne samo što je leto i grančice nisu suve, već hrast ni ne raste u Australiji!

Tu je i slama, Foto: Privatna Arhiva

- Po badnjak idemo u našu crvkvu uoci Božića. Deci posle službe bacaju bombone u slamu, kuvaju rakiju i vino, a ja pravim česnicu. Pečenja se toliko uželimo da nam vrućina ne smeta. Naši ljudi imaju svoje pečenjare i od njih naručujemo meso, a postoje i naše prodavnice gde možemo da kupimo sve ono što imamo i u Srbiji i da pravimo ručak na kakav smo navikli - priča Mirjana.

Ništa bez rakijice, Foto: Privatna Arhiva

A naša hrana Australce obara s nogu.

Prase se jede i na +40 stepeni, Foto: Privatna Arhiva

- Jedan kuvar u restoranu toliko se oduševio sarmom, da sam morala da ga naučim kako se pravi da bi i to dodali u jelovnik . priča Mirjana.

Crkva je skromna, Foto: Privatna Arhiva

U njenoj porodici danas je baš sve u znaku Božića, pa čak i na Matejinoj portikli piše "Moj prvi Božić".

(Jasmina Stakić, Mateja Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA