Lavine progutale dva skijaša na Alpima, a 12.000 zavejanih turista oslobođeno je tek kada je sneg uništen eksplozijom

Sneg je proteklog vikenda napravio velike probleme u Austriji

  • 0

Dva nemačka skijaša poginula su u lavinama, a hiljade turista ostalo je zavejano snegom u velikim skijaškim centrima u austrijskim Alpima, zbog obilnog snega koji je ovog vikenda stvorio opasne uslove za boravak u planinama.

Treći smrtni slučaj zabeležen je juče u Forarlbergu kada je švajcarski border u krivini izleteo sa staze i sleteo niz oštru padinu. Poginuo je nakon što se glavom zabio u dubok sneg.

Samo od subote ujutro napadalo je više od pola metra snega na severnim obroncima Alpa.

Opasnost od lavina na većini planinskih područja u Austriji označena je kao visoka, što je drugi najviši nivo na lestvici od pet stepeni, a skijaši su stradali u dva odvojena slučaja.

Uprkos rizicima i upozorenjima, neki skijaši su se svejedno zaputili izvan skijaških staza, pa su dvojica Nemaca izgubila život u planinama pokrajine Forarlberg na zapadu zemlje.

Skijaši su poginuli iako su imali prsluke koji se naduvaju u slučaju lavine kako bi se održali na površini snega.

Spasioci su ih iskopali iz snega, ali nisu uspeli da ih ožive.

Oko 12.000 turista ostalo je zavejano u skijalištu Saalbach-Hinterglemm do nedelje poslepodne kada su stručnjaci kontrolisanom eksplozijom pokrenuli lavinu i oslobodili mesto, kazao je za gradonačelnik Alojz Hazenauer.

Printskrin: Youtube/Welt

U Obertauernu putevi su i dalje zatvoreni, a konvoji stotina skijaša koji su želeli da napuste to područje organizovani su uz pomoć hitnih službi u nedelju popodne.

Zimsko vreme uzrokovalo je probleme i u drugim delovima zemlje, gde se drveće rušilo pod teretom snežnog pokrivača na puteve i pruge, a palo je i nekoliko dalekovoda.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA