≫ 

Italijanska vlada podržala "žute prsluke", a Francuska oštro reagovala: Bavite se svojim problemima (FOTO)

Ona je reagovala na izjave čelnika populističkog Pokreta 5 zvezdica Luiđija di Majoa i desničarske Lige Matea Salvinija, koji su dali podršku žutim prslucima u Francuskoj

  • 6

Francuska ministarka za evropske poslove Natali Loazo pozvala je danas čelnike italijanske vlade, koji su dali podršku pokretu "žutih prsluka", da se bave interesima vlastitih građana, a ne problemima susednih zemalja, prenela je HINA.

- Mislim da je prioritet italijanske vlade da se bavi interesima italijanskih građana. Nisam sigurna da bi interes za žute prsluke mogao imati bilo kakve veze sa italijanskim građanima - izjavila je Loazo, koja u Briselu učestvuje na sastanku ministara evropskih poslova zemalja članica EU-a.

Natali Loazo u Briselu učestvuje na sastanku ministara evropskih poslova zemalja članica EU-a. Foto: Tanjug/AP

Ona je reagovala na izjave čelnika populističkog Pokreta 5 zvezdica Luiđija di Majoa i desničarske Lige Matea Salvinija, koji su dali podršku žutim prslucima u Francuskoj, pokretu nastalom kao reakcija na povećanje životnih troškova.

- Italijanska vlada traži da se poštuje način na koji ona upravlja Italijom. Ona ima pravo na to poštovanje, ali i sve druge zemlje, naročito kada je reč o susedima, saveznicima i prijateljima - rekla je Loazo.

Evropska komisija je danas dala podršku Makronu.

- Predsednik Makron i francuske vlasti imaju naše puno poverenje u sprovođenju programa na temelju kojeg su francuski građani izabrali predsednika - rekao je portparol Komisije Margaritis Šinas.

Di Majo i Salvini, međutim, otvoreno su podržali žute prsluke u rušenju francuskog predsednika Emanuela Makrona.

-Podržavam poštene građane koji protestuju protiv predsednika koji vlada protiv svog naroda - izjavio je čelnik Lige Mateo Salvini.

Čelnik Pokreta 5 zvezdica Luiđi di Majo pozvao je žute prsluke da "ne posustaju".

- Rađa se nova Evropa, Evropa žutih prsluka, Evropa pokreta i direktne demokratije. To je teška bitka, ali zajedno možemo pobediti - dodao je Di Majo.

HINA piše da Makron želi da bude na čelu proevropskog liberalnog pokreta, koji se suprotstavlja viziji Evrope suverenih država kakvu zastupaju Salvini, Di Majo i mađarski premijer Viktor Orban, dok Salvini pokušava da okupi desne stranke u Austriji, Francuskoj, Poljskoj i Švedskoj koje bi u novom sazivu Evropskog parlamenta stvorile evroskeptični i protivmigrantski blok.

VIDEO: "Žuti prsluci" ne odustaju od protesta

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • deda grande

    8. januar 2019 | 17:56

    pa gospodo Francuzi, sto se vi bavite tudjim zivotima, Balkanom, a niko ne sme da se bavi vasim ???

  • Auu

    8. januar 2019 | 18:33

    Al su Francuzi postali uvredljivi kad im se neko meša, a kad se oni mešaju nama onda je sve ok, to je demokratija.

  • Smederevac

    8. januar 2019 | 19:14

    A kad guraju nos u tudje dvoriste onda je to ok

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA